H επιχείρηση «αισιοδοξία» και η διάλυση του ιδιωτικού τομέα

H ευφορία περισσεύει αυτό το διάστημα. Η Ελλάδα δέχεται επαίνους από τους δανειστές, η Fitch αναβάθμισε την οικονομία, είχαμε ένα ράλι σε ομόλογα και μετοχές, η τρόικα εγκρίνει τις δόσεις ενώ επανέρχονται τα σχέδια για έξοδο της χώρας στις αγορές τον επόμενο χρόνο.

Η επιχείρηση αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία έφερε αποτελέσματα στο επίπεδο των αγορών. Οι κεντρικές τράπεζες

σε ΗΠΑ και Ιαπωνία ρίχνουν περίπου από 80 δισ. κάθε μήνα στις αγορές. Η διοχέτευση άφθονης ρευστότητας τροφοδοτεί το πάρτι στις ξένες αγορές.

Διεθνώς γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους επαγγελματίες να πετύχουν αποδόσεις στα χαρτοφυλάκια τους. Η μικρή Ελλάδα προσφέρεται για γρήγορες κινήσεις. Οι ξένοι επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου αλλά και των ομολόγων είναι κυρίως hedge fund εξοικειωμένα να αναλαμβάνουν κινδύνους με στόχο γρήγορα και μεγάλα κέρδη. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γενικότερο κλίμα και τις σκοπιμότητες ενόψει των γερμανικών εκλογών, ίσως εξηγούν τον ξαφνικό έρωτα των αγορών για την Ελλάδα.

Ωστόσο, η αισιοδοξία δεν έχει αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία. Οι τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα, ενώ τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται συνεχώς. Η αγορά ακινήτων είναι κλινικά νεκρή και διατηρείται στη ζωή για να εισπράττει το Δημόσιο φόρους. Από τα μέσα του 2008 η συρρίκνωση του ΑΕΠ έχει φτάσει στο 28%. Η Κομισιόν προβλέπει φέτος συρρίκνωση ΑΕΠ 4,2%, αλλά προς το παρόν τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου έδειξαν ύφεση 5,3%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία τον Μάρτιο μειώθηκε 11,5% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2012. Η ανεργία τον Φεβρουάριο έφθασε στο 27% από 26,7% τον Ιανουάριο. Το σύνολο εργαζομένων φθάνει πλέον τα 3.568.186 άτομα (υπολογίστε ότι 800.000 με 1.000.000 απασχολούνται στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα) ενώ οι άνεργοι είναι 1.320.189. Στο εσωτερικό της χώρας καυγαδίζουμε για τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά οι επενδυτές δεν κάνουν και ουρά. Ο ΟΠΑΠ πουλήθηκε στο ένα μοναδικό σχήμα που έδωσε προσφορά και οι Ρώσοι για να κάνουν μια προσφορά για τη ΔΕΠΑ έχουν πάει μέχρι στιγμής τρείς φορές στον Πρωθυπουργό.

Η Ελλάδα δεν έχει άλλες επιλογές για να ορθοποδήσει η οικονομία της και να διατηρηθεί εντός ΟΝΕ. Είναι υποχρεωμένη να τηρήσει το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αλλά έχει έρθει η ώρα που πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο τομέα. Να σταματήσει δηλαδή να διαλύει τον ιδιωτικό τομέα και να προστατεύει απίστευτους άχρηστους οργανισμούς που έχουν βολευτεί κομματικοί στρατοί που ούτως ή άλλως έχουν αποστατήσει πολιτικά, επειδή κοπήκαν οι μισθοί τους.

Blogger Αλέξανδρος Κασιμάτης
Keywords
Τυχαία Θέματα