Gabriel Grego: «Το πάρτι των διεθνών αγορών και των κρυπτονομισμάτων τελειώνει»

To 2021 είναι ακόμη μια χρονιά -ρεκόρ για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, που οδηγούνται από την εκτόξευση των μετοχών σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, ο δείκτης S&P σημείωσε 50 φορές νέα υψηλά μέσα στο έτος, ενώ ανάλογες ήταν οι επιδόσεις και του Dow Jones. Νέο ρεκόρ κατέγραψε, στις 3 Νοεμβρίου, και ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600.

Παράλληλα, συνεχίζεται η «τρέλα» των κρυπτονομισμάτων, παρά τις ακραίες μεταβολές. Στις 10 Νοεμβρίου, το bitcoin σημείωσε

ρεκόρ με την τιμή του να εκτοξεύεται στα 69.000 δολάρια. Μέσα σε ένα χρόνο, η αξία του αυξήθηκε κατά περίπου 350%. Σύμφωνα με διεθνείς χρηματιστηριακές αναλύσεις, ο κόσμος έγινε «πιο πλούσιος» κατά 50 τρισεκατομμύρια δολάρια, τα τελευταία 8 χρόνια.

Ωστόσο, όλο και περισσότεροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι η προσγείωση θα είναι απότομη.

Το newmoney συνομίλησε με τον Gabriel Grego της Quintessential Capital Management (QCM), υπέρμαχο του short selling και γνωστό για τον «μετοχικό ακτιβισμό» σε εταιρείες που καταγγέλλει για κακοδιαχείριση και διαφθορά. Στην Ελλάδα δεν χρειάζεται πλέον συστάσεις, καθώς έγινε γνωστός από την αποκάλυψη των υποθέσεων των Folli Follie, Akazoo και Globo Plc.

Τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη φαίνεται να απολαμβάνουν μια «παρατεταμένη άνοιξη» ανόδου των τιμών. Ποια είναι η άποψή σας για αυτή την τάση; Θα διαρκέσει;

«Δεν θα διαρκέσει για πάντα. Δυστυχώς μια διόρθωση ή κάτι ακόμα χειρότερο θα έρθει τελικά, είναι αναπόφευκτο. Οι επενδυτές θα ήταν καλύτερα να φροντίσουν να μην διατηρούν στο χαρτοφυλάκιό τους υπερτιμημένες και υπερ-διαφημισμένες μετοχές. Κυριαρχούν η υπερβολική ρευστότητα και μια γενιά που δεν έχει δει ακόμα μια bear market και συμπεριφέρεται πολύ απερίσκεπτα.»

Ωστόσο, μια νέα επενδυτική εποχή έχει αναδυθεί και αφορά στα κρυπτονομίσματα. Ασχολείστε με αυτή την αγορά;

«Όχι δεν εμπλεκόμαστε. Τα κρυπτονομίσματα καθιστούν αδύνατη την εκτίμηση μιας εγγενούς αξίας και στηρίζονται καθαρά σε εικασίες. Στην καλύτερη περίπτωση μοιάζουν με τον χρυσό (και εμείς δεν ακουμπάμε ούτε τον χρυσό), στη χειρότερη είναι μια φούσκα έτοιμη να σκάσει. Είναι ένα αυστηρά κερδοσκοπικό και επικίνδυνο περιουσιακό στοιχείο και οι συντηρητικοί επενδυτές πρέπει να το αποφεύγουν.»

Ηθική και χρήματα

Άλλοι τους χαρακτηρίζουν «ύαινες» και άλλοι την «ανεπίσημη αστυνομία» των κεφαλαιαγορών. Το σίγουρο είναι ότι οι εταιρείες που ειδικεύονται στο short selling έχουν κατακτήσει κυρίαρχο ρόλο στις διεθνείς αγορές, πολλές φορές υιοθετώντας χαρακτηριστικά ακτιβισμού κατά της διαφθοράς.

Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με το short selling;

«Είναι μια δραστηριότητα που μου επιτρέπει να εξασκήσω πολλά από τα ταλέντα μου και πολλή από την εμπειρία ζωής που έχω συσσωρεύσει μέχρι τώρα. Ψυχολογία, οικονομικά, οικονομικά, ιατροδικαστικά, μάρκετινγκ, επικοινωνίες, έρευνα…είναι η ιδανική δραστηριότητα για ένα εκλεκτικό μυαλό. Επίσης, νομίζω ότι υπάρχει μια ισχυρή ηθική πλευρά σε αυτό και μπορεί να είναι οικονομικά πολύ ικανοποιητικό. Φυσικά, είναι μια πολύ πιεστική και επικίνδυνη δουλειά.»

‘Εχετε αναφέρει ότι «η κοινωνία επωφελείται από τους short sellers». Ποια είναι η βάση αυτού του ισχυρισμού;

«Αποτρέπουμε να δημιουργούνται «φούσκες», διασφαλίζουμε ότι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τις εγγενείς αξίες. Το πιο σημαντικό, έχουμε ισχυρά κίνητρα για να ανακαλύψουμε και να αποκαλύψουμε διεφθαρμένες εταιρείες. Αυτές οι εταιρείες απορροφούν οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους από τις νόμιμες εταιρείες και έχουν την τάση να αναπτύσσονται και στη συνέχεια να καταρρέουν. Είναι πολύ καλύτερο να τους βάλουμε τέλος όταν είναι ακόμα μικρές, αντί να τις αφήνουμε να μεγαλώνουν και να γίνονται πολύ μεγάλες, γιατί όταν πέφτουν η ζημιά είναι πιο οδυνηρή και επηρεάζει περισσότερους ανθρώπους.»

Πώς επιλέγετε τις εταιρείες που ερευνάτε;

«Έχουμε πολλές διαφορετικές πηγές, όπως πληροφοριοδότες, άλλα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, λογισμικό ελέγχου, ακόμη και συγκυρίες.»

«Αγάπη για την Ελλάδα»

Έχετε ήδη αποκαλύψει κακοδιαχείριση σε τρεις ελληνικές εταιρείες, τις Globo, Folli Follie και Akazoo. Να περιμένουμε περισσότερες;

«Προς το παρόν, έχω κοιτάξει πολύ προσεκτικά την ελληνική αγορά και δεν έχω διαπιστώσει κάποιον προφανή στόχο για τη QCM. Οι απατεώνες στην Ελλάδα και αλλού θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή, γιατί θα ενεργήσουμε αν συναντήσουμε άλλη απάτη. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια μεγάλη υπηρεσία στην Ελλάδα, μια χώρα για την οποία έχω ιδιαίτερη αγάπη.»

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το σημαντικότερο επίτευγμά σας μέχρι τώρα;

«Είμαι εξίσου περήφανος για όλες τις εκστρατείες μου. Το να γνωρίζω ότι έχω σώσει πολλούς ανθρώπους από το να επενδύσουν σε μια δόλια εταιρεία και ενδεχομένως να τους αποτρέψω από το να χάσουν όλα τους τα χρήματά τους είναι εξαιρετικά επιβράβευση. Επίσης, είμαι περήφανος για τις εκστρατείες μου που ολοκληρώθηκαν με την ποινική δίωξη των απατεώνων: αυτό αποτελεί έναν υπέροχο αποτρεπτικό παράγοντα και τελικά είναι απόδοση δικαιοσύνης».

Διαβάστε ακόμη:

Στο σφυρί οικόπεδο – φιλέτο του εφοπλιστή Μαυρή στην Εκάλη (pics)

Ρίγη ανησυχίας από την ένταση της ενεργειακής καταιγίδας μετά την εμπλοκή με τον Νord Stream

Sotheby’s Realty: «Υπάρχουν ελκυστικές ευκαιρίες ελληνική αγορά πολυτελών ακινήτων»

Keywords
Τυχαία Θέματα