Folli Follie: Κατατίθενται οι πρώτες αγωγές από επενδυτές

Του Στέλιου Μορφίδη

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθούν οι πρώτες αγωγές στα ελληνικά δικαστήρια από μετόχους και ομολογιούχους της Folli Follie.

Όπως είπε στο newmoney.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών Γιάννης Κυριακόπουλος έχουν ετοιμαστεί ήδη οι πρώτες 20 υποθέσεις και ως το τέλος της εβδομάδος θα κατατεθούν. Οι αγωγές, που θα συνοδεύονται από αίτημα διάρρηξης των πράξεων προσημείωσης της περιουσιακών στοιχείων της FF, δεν θα στρέφονται μόνο κατά της εταιρείας

αλλά «παντός υπευθύνου» και προσωπικά κατά στελεχών της διοίκησης, τράπεζες – συμβούλους, αναδόχους, ορκωτούς ελεγκτές, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και «γενικά κατά οποιουδήποτε μπορεί να εμπλέκεται» στο μεγαλύτερο σκάνδαλο στα χρονικά. «”Μerry go around” (γύρω γύρω όλοι) δεν έκαναν για να στήσουν την απάτη, όλοι λοιπόν πρέπει να πληρώσουν».

Ο κ. Κυριακόπουλος σημειώνει πως πάνω από 450 μέτοχοι και ομολογιούχοι έχουν αποτανθεί στην Ένωση και πως «παραγραφή σε τέτοιες απάτες δεν υπάρχει».

Ο ίδιος κάνει λόγο για «αργόσυρτη διαδικασία αποκάλυψης του σκανδάλου», ενώ με βάση τα όσα έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής από το πόρισμα της Alvarez & Marsal για έναρξη της απάτης «πιθανώς από το 2001 ανακύπτουν αναρίθμητα νέα ερωτήματα για εξαπάτηση επενδυτών κατά το παρελθόν».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η περίπτωση της συγχώνευσης το 2010 των εταιρειών Καταστήματα Αφορολόγητων ειδών ΑΕ (ΚΑΕ ΑΕ), της Folli Follie AE και της ELMEC SPORTS ΑΕ μέσω της οποίας έπαυσαν να διαπραγματεύονται ανεξάρτητα στο ΧΑΑ οι μετοχές των ΚΑΕ ΑΕ και ELMEC SPORTS.

Όπως σημειώνει με ανακοίνωση της η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, «με βάση το ενημερωτικό δελτίο της συγχώνευσης, η αποτίμηση από 2 τράπεζες και έναν ακόμα ελεγκτικό οίκο με χρήση 5 διαφορετικών μεθόδων αποτίμησης ανερχόταν σε ύψος 1 δισ ευρώ για την FF και μόνο 450 εκατ για την ΚΑΕ ΑΕ , που οδήγησε σε υπερβολικά ετεροβαρή για τους μετόχους της ΚΑΕ ΑΕ σχέση ανταλλαγής μετοχών. Ωστόσο σήμερα που αναδεικνύεται το μέγεθος της απάτης, η εκτίμηση αποτίμησης της FF μετά βίας ανέρχεται σε 300 εκατ ενώ αποδεδειγμένα το τίμημα που αντιστοιχούσε στην πρώην ΚΑΕ ΑΕ ανερχόταν βάσει της πώλησης (που έγινε με ειδική χαριστική διάταξη βλ άρθρο 32 Ν 4141/13 καθώς το δικαίωμα των ΚΑΕ θεωρούνταν ανεκχώρητο) το 2013 στα 890 εκατ ευρώ! Ενώ συνεπώς η FF υπερτιμήθηκε πάνω από 3 φορές , η ΚΑΕ ΑΕ υποτιμήθηκε στο μισό! Η σχέση ανταλλαγής θα έπρεπε να είναι ακριβώς αντίστροφη!».

Keywords
Τυχαία Θέματα