Folli Follie: Απόφαση για αναστολή κατόπιν των... ζημιών στους επενδυτές

Του Δημήτρη Παφίλα

Σε καθυστερημένη αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli – Follie αναγκάστηκε να προχωρήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς χθες διαπιστώθηκε – κατά κοινή ομολογία παραγόντων της αγοράς - ότι η εταιρεία αποτελούσε πρόβλημα για την γενικότερη εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Μάλιστα η απόφαση για την αναστολή έγινε κατόπιν αιτήματος της διοίκησης της Folli Follie,

αφού προηγουμένως η τελευταία είχε προχωρήσει σε ενέργειες οι οποίες δεν είναι γνωστές στο επενδυτικό κοινό. Η αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής εκθέτει ανεπανόρθωτα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Το αδιέξοδο, λοιπόν, στο οποίο βρέθηκε, λύνεται με την απόφαση την οποία έπρεπε να λάβει από την αρχή της υπόθεσης η Επιτροπή καθώς οι επενδυτές υπέστησαν ζημιές. Οι τελευταίοι, όπως ήδη κυκλοφορεί στην αγορά, αναμένεται να στραφούν δικαστικά εναντίον της εταιρείας και της Ε.Κ.

Εκτεθειμένη είναι επίσης, η διοίκηση της κεφαλαιαγοράς καθώς, όπως θα δούμε, η απόφαση επισπεύσθηκε ύστερα από έλεγχο της αρμόδιας διεύθυνσης που εντόπισε σοβαρές παραβάσεις στην εταιρική διακυβέρνηση.

H απόφαση της αναστολής, η οποία λήφθηκε κάτω από το βάρος των απωλειών του συνόλου της αγοράς, εκθέτει πολλαπλώς το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθώς :

- από τις πρώτες ώρες των αποκαλύψεων του Fund QCM δημιουργήθηκε πρόβλημα ισότιμης μεταχείρισης των επενδυτών δεδομένου ότι η Κινεζική Fosun ή η Αμερικανική Fidelity μπορούσαν να επικοινωνήσουν άμεσα με την διοίκηση της εταιρείας η οποία βρισκόταν στο Χονγκ Κονγκ.

Eιδικότερα, οι διαχειριστές του Αμοιβαίου, όταν μια μετοχή χάνει το 30% της αξίας της είναι υποχρεωμένοι να μειώσουν καταρχήν την θέση τους και δεύτερον πρέπει να ενημερώσουν εσωτερικά για την θέση τους και το πόσο θα επηρεάσει το χαρτοφυλάκιο τους. Επιπλέον για όσο διάστημα η μετοχή ήταν ανοικτή η Fidelity μπορούσε να πωλήσει μετοχές και να μην προχωρεί σε ανακοινώσεις (διαθέτει το 5,93%) παρά μόνο όταν το ποσοστό έπεφτε κάτω από το 5%

- Η Κινεζική Fosun από την πλευρά της ενώ δήλωνε ότι δεν έχει λάβει εξηγήσεις προχώρησε σε αύξηση των θέσεων της στην Folli – Follie φθάνοντας το 16% των μετοχών , σε μια προφανή προσπάθεια να αποκτήσει ποσοστό το οποίο θα της επέτρεπε είτε οικονομικό έλεγχο, είτε την διατύπωση μιας Δημόσιας Πρότασης.

Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι η συνέχιση της διαπραγμάτευσης ευνόησε κάποιους μετόχους με εντελώς διαφορετικούς σκοπούς. Οι πρώτοι ήθελαν να μειώσουν όσο το δυνατόν τις ζημιές τους και η δεύτερη, η Κινεζική εταιρεία επεδίωκε να αυξήσει τον έλεγχο σε μια στρατηγική της θέση.

Την Τρίτη η εισήγηση προς το ΔΣ της Ε.Κ.

Εν τω μεταξύ σοβαρές ελλείψεις εταιρικής διακυβέρνησης στην Folli - Follie διαπίστωσε η αρμόδια διεύθυνση της Επ. Κεφαλαιαγοράς και η εισήγηση θα πραγματοποιηθεί προς το ΔΣ την ερχόμενη Τρίτη. Ο έλεγχος δεν ασχολήθηκε μόνο με τις καταγγελίες του Fund αλλά σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν ευρήματα σύμφωνα με τα οποία η Folli ήταν μια προσωποπαγής εταιρεία του βασικού μετόχου, όπου δεν υπήρχε ανάθεση αρμοδιοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα