Fed: Μικρές οι επιπτώσεις από τις υψηλές τιμές πετρελαίου

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Ρόμπερτ Κάπλαν της Fed του Ντάλας, σε ότι αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών τιμών πετρελαίου στην αμερικανική οικονομία.

Οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου δείχνουν έτοιμες να αυξηθούν μεσοπρόθεσμα, αλλά δεδομένου ότι οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερο πετρέλαιο

από ό,τι προηγουμένως και ότι οι επιχειρήσεις είναι πιο συνετές στη χρήση καυσίμων, ένα «άλμα» στις τιμές του «μαύρου χρυσού» δεν θα έπληττε πολύ την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας.

«Είναι η άποψη των οικονομολόγων της Fed του Ντάλας ότι οι αρνητικές επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου στην αύξηση του ΑΕΠ είναι πιθανό να είναι πιο συγκρατημένες από ό,τι στο παρελθόν».

Μετά από μερικά χρόνια κατά τα οποία η παγκόσμια υπερπροσφορά πετρελαίου πίεσε χαμηλότερα τις τιμές, η προσφορά και η ζήτηση βρίσκονται τώρα σε μια «εύθραυστη ισορροπία», ανέφερε ο Κάπλαν.

Ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ζήτηση μπορεί να ξεπεράσει την προσφορά σε μερικά χρόνια, εν μέρει επειδή η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι σε θέση να συμβαδίσει με την αυξανόμενη όρεξη της παγκόσμιας οικονομίας για ορυκτά καύσιμα.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών, σημειώνει ο αξιωματούχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα