Facebook και General Electric εκτόξευσαν τη Wall Street με διψήφιο ράλι

Κέρδη 8% για S&P τον Ιανουάριο - Ο καλύτερος μήνας της τριετίας

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Την ισχυρότερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων τριών ετών κατέγραψαν οι αμερικανικές μετοχές τον Ιανουάριο, τον οποίο και αποχαιρετούν σήμερα.

Δύο μετοχές μόνες τους κράτησαν σήμερα όρθια την αγορά, με τη μία μάλιστα να χαρίζει κέρδη έως και 1,5% στον Nasdaq. Πρόκειται για τις Facebook και General Electric,

οι οποίες κατέγραψαν ράλι που ενδοσυνεδριακά έφτασε το 13%.

Σε ότι αφορά την εταιρεία του Ζούκερμπεργκ, και παρά τις απώλειες στον Dow Jones και την ήπια συναλλακτικότητα στις υπόλοιπες μετοχές, ο τεχνολογικός κολοσσός έκλεισε με κέρδη άνω του 10% χάρη στα εντυπωσιακά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε.

Τα κέρδη εντυπωσίασαν ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και παρουσιάζοντας αύξηση σχεδόν 10% του αριθμού των χρηστών στα 2,32 δισ.!. Μάλιστα καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα stories της κοινωνικής πλατφόρμας. Αναλυτικότερα εδώ.

Σημαντική ώθηση παρείχε και το +11,65% της General Electric, καθώς η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε πως επέστρεψε στα κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, ενώ τα έσοδά της ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Ωστόσο σε επίπεδο έτους καταγράφει βουτιά 43,7%.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η αλλαγή στάσης της Fed που δηλώνει πως θα είναι πιο «υπομονετική» με τα επιτόκια. Τα dovish σχόλια του Τζέρομ Πάουελ (doves=περιστέρια αποκαλούνται οι τραπεζίτες που ευνοούν χαλαρή νομισματική πολιτική) πιέζουν το δολάριο (το οποίο επιβαρύνεται από χαμηλότερα επιτόκια) στο 1,145 EUR/USD, ανεβάζοντας παράλληλα τις μετοχές που επωφελούνται όταν ξεσφίγγουν τα χαλινάρια της Fed στην αμερικανική οικονομία.

Στα ταμπλό: Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,07% στις 25.032 μονάδες, αν και κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης εμφάνισε πτώση. Άνοδος 0,99% για τον S&P 500 στις 2.707 μονάδες, ενώ 1,38% υψηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq στο επίπεδο των 7.282 μονάδων.

Ο καλύτερος μήνας των τελευταίων τριών χρόνων για S&P 500

Σημαντική άνοδο άνω του 4% κατέγραψε η μετοχή της United Parcel Service (UPS), καθώς η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη μειωμένα αλλά καλύτερα των προσδοκιών για το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Η μετοχή της UPS έχει απολέσει το 5% της αξίας της τους τελευταίους τρεις μήνες. Πιέσεις στον Dow Jones άσκησαν οι μετοχές των Microsoft και DowDuPont, καθώς υποχώρησασν κατά 1,8% και 9,2%, στον απόηχο κατώτερων των προσδοκιών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν για το δ’ τρίμηνο του 2018.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παραμένουν προσηλωμένοι στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. O Τραμπ έκανε σήμερα λόγο για πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία προτού συναντηθεί ο ίδιος με τον Κινέζο ομόλογό του.

Η απογοητευτική ανάπτυξη της Ευρωζώνης πιέζει τα χρηματιστήρια

Δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν το χθεσινοβραδινό ράλι της Wall Street οι ευρωπαϊκές αγορές.

Η αλλαγή στάσης της Fed, που χθες στις 9 ώρα Ελλάδος (κι ενώ είχαν κλείσει οι ευρωαγορές) ανακοίνωσε πως θα είναι πιο «υπομονετική» με τα επιτόκια, οδήγησε σε ράλι τη Wall Street, με την Ευρώπη ωστόσο να μην ακολουθεί σήμερα. Ούτε το σημερινό +13% της Facebook και το +1,5% του Nasdaq έδωσε κάποια ώθηση στους ευρωπαϊκούς δείκτες. Χαρακτηριστικά ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 Technologies ενισχύθηκε μόλις κατά 0,06%.

Τα κυριότερα χρηματιστήρια έκλεισαν σε μικτό έδαφος, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αποθάρρυναν τους επενδυτές.

Στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 1,2% σε ετήσια -το χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης των τελευταίων τεσσάρων ετών- σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση με την ανάπτυξη 1,6% του τρίτου τριμήνου.

Την ίδια ώρα, ο Βαίντμαν της Bundesbank προειδοποίησε για βαθιά και παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση της Γερμανίας και το 2019.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παραμένουν προσηλωμένοι στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, καθώς και στις εξελίξεις που αφορούν το Brexit.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,04% στις 358,67 μονάδες, μετριάζοντας προηγούμενα κέρδη που τον οδήγησαν στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 4 Δεκεμβρίου.

Πάντως ο Ιανουάριος υπήρξε ο καλύτερος μήνας από το Μάρτιο του 2016 για τις μετοχές παγκοσμίως, μετά και από ένα «τσουχτερό» Δεκέμβρη.

Με ισχυρές απώλειες σχεδόν 2% έκλεισε ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, λόγω της πτώσης 11% στη μετοχή της Metro Bank, αλλά και των πιέσεων στην Deutsche Bank.

Η βρετανική τράπεζα δέχτηκε πιέσεις μετά από αναφορές ότι ένα λογιστικό λάθος που αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα ανακαλύφθηκε αρχικά από τις ρυθμιστικές αρχές της Τράπεζας της Αγγλίας και όχι από την ίδια την τράπεζα.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX έκλεισε με οριακή πτώση 0,08% στις 11.173,10 μονάδες, ενώ νωρίτερα κατέγραφε κέρδη άνω του 1%.

Η μετοχή της Deutsche Bank δέχτηκε ισχυρές πιέσεις στον απόηχο των πληροφοριών για επικείμενη συγχώνευση με την Commerzbank, με την πτώση να φτάνει σχεδόν το 4%.
Η μετοχή της τράπεζας έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 13% από την αρχή του έτους, αλλά είναι μειωμένη σχεδόν κατά 50% το τελευταίο 12μηνο.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,39% στις 6.968,85 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε κέρδη 0,36% κι έκλεισε στις 4.992,72 μονάδες.

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,21% κι έκλεισε στις 19.730,78 μονάδες, καθώς σημερινά στοιχεία επιβεβαίωσαν τους φόβους των αναλυτών που ανέμεναν ύφεση της ιταλικής οικονομίας, καθώς καταγράφηκε συρρίκνωση για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

Οι υψηλότερες τιμές αργού και τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα της Shell, οδηγούν σε ράλι τις πετρελαϊκές μετοχές, αντισταθμίζοντας τις αναιμικές επιδόσεις της Nokia και της Unilever.

Keywords
Τυχαία Θέματα