EΥΔΑΠ: Στα σκαριά ο μεγάλος διαγωνισμός για τη συντήρηση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της Αττικής

Μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να προκηρυχθεί ο μεγάλος διαγωνισμός για τη συντήρηση και αναβάθμιση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής, ένα έργο που θα προχωρήσει με ΣΔΙΤ, εκτιμώμενης αξίας 290 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τη λειτουργία και συντήρηση των παγίων της ΕΥΔΑΠ Παγίων, τα οποία για 20 χρόνια διαχειριζόταν η ΕΥΔΑΠ

με βάση σύμβαση που είχε υπογραφεί το 1999 και η οποία πλέον μπαίνει σε νέα βάση μετά και την τελευταία συμφωνία μεταξύ της εισηγμένης και του ελληνικού δημοσίου.

Με βάση τo υφιστάμενο μοντέλο λειτουργίας, το ετήσιο κόστος της συντήρησης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος συμψηφιζόταν με το κόστος του ακατέργαστου νερού που αγοράζει η ΕΥΔΑΠ από την Εταιρεία Παγίων.

Μέσω του διαγωνισμού που είχε ανακοινώσει από πέρσι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, ο ανάδοχος θα αναλάβει την καθημερινή αλλά και την βαριά συντήρηση των εγκαταστάσεων που ανήκουν στην «Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ» και τα οποία χρησιμοποιούνται για τη συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού (φράγματα, ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, τη λίμνη Υλίκης, υδραγωγεία, αντλιοστάσια κ.α).

Με τη ΣΔΙΤ, διάρκειας 20 ετών εκτιμάται ότι το κόστος θα είναι χαμηλότερο για το δημόσιο ενώ θα προχωρήσουν και κρίσιμα έργα βαριάς συντήρησης.

Τα τελευταία χρόνια το δημόσιο (μέσω της ΕΥΔΑΠ Παγίων) πλήρωνε περίπου 26,5 εκατ. ευρώ ετησίως, χωρίς να περιλαμβάνεται η βαριά συντήρηση. Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το ΣΔΙΤ, την επόμενη χρονιά, ο ανάδοχος θα πληρώνεται με «πληρωμές διαθεσιμότητας», με βάση ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια που θα περιγράφονται στη σύμβαση ΣΔΙΤ.

Το έργο συναντά υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλους τεχνικούς ομίλους και fund, ενώ μεταξύ των εταιρειών που θα το διεκδικήσει είναι και η ΕΥΔΑΠ. Η εταιρεία, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η διοίκηση, έχει ήδη προχωρήσει σε αλλαγή του Καταστατικού της και αναμένεται εντός των ημερών η τροποποίηση του Ιδρυτικού της Νόμου, ώστε να μπορεί να συμμετέχει.

Σήμερα η ΕΥΔΑΠ εξυπηρετεί περίπου 2.165.500 υδρόμετρα στην Αττική με τη συνολική μέση ημερήσια κατανάλωση το 2020 να φτάνει τα 1.066.585 κυβικά μέτρα νερού. Πέρυσι η ελάχιστη ημερήσια κατανάλωση ήταν 821.890 κυβικά μέτρα τον Απρίλιο και η μέγιστη ημερήσια κατανάλωση ήταν 1.293.554 κυβικά μέτρα τον Ιούλιο. Η συνολική ετήσια διανομή πόσιμου νερού για το 2020 ήταν 389.303.780 κυβικά μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα