Entersoft: Η ελληνική εταιρεία πληροφορικής με το διεθνές πρόσωπο

Με θυγατρικές εταιρείες σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εξαγωγική δραστηριότητα σε 16 χώρες μέσω θυγατρικών και αντιπροσώπων, η Entersoft Α.Ε. κυριαρχεί στην αγορά ως μία καινοτομική εταιρεία πληροφορικής, ειδικευμένη στην παραγωγή λογισμικού και παροχή υπηρεσιών για επιχειρήσεις.

Η εταιρεία απευθύνεται σε μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις

που θέλουν να μεγαλώσουν, με προϊόντα και κάθετες λύσεις σε σχεδόν όλες τις αγορές, έχοντας ως στόχο της να παρέχει προστιθέμενη αξία και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και την εξαγωγική δραστηριότητα των πελατών της.

Ο κ. Μιχάλης Μπακούρης, International Business Development Director της Entersoft, μας περιγράφει πώς η εταιρεία αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στο εξωτερικό, πώς προσαρμόζει τα προϊόντα της ανάλογα με τις διαφορετικές ανάγκες κάθε χώρας, αλλά και για τη πολύτιμη εμπειρία που αντλεί μέσα από τη διεθνή δραστηριοποίησή της.

Ποιες είναι οι διαφορές στην νοοτροπία που αντιμετωπίζετε στις αγορές στο εξωτερικό;

Σε κάθε χώρα το επιχειρείν έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Υπάρχει πάντα η τοπική νοοτροπία, που είναι για παράδειγμα πολύ διαφορετική στη Βουλγαρία από τη Μέση Ανατολή που δραστηριοποιούμαστε. Για αυτό οι ομάδες που έχουμε σε κάθε χώρα είναι ντόπιες. Κατά τα άλλα οι διαφορές είναι πολύ μικρές, σε αυτό που κάνουμε εμείς τουλάχιστον.

Οι ανάγκες στις αγορές του εξωτερικού σε τι διαφέρουν από αυτές που αντιμετωπίζει η Entersoft στην Ελλάδα;

Η Entersoft στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, απευθύνεται αποκλειστικά σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχει μια σημαντική ομοιότητα στα όσα ζητούν οι εταιρείες αυτές από τα συστήματα και τους συνεργάτες τους. Σε όλες πρέπει να αποδείξεις ότι μπορείς να δώσεις μετρήσιμα οφέλη. Αυτό είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στο DNA της Entersoft. Όπως στην Ελλάδα, έτσι και στο εξωτερικό προσπαθούμε πάντα με πλήρες software, επαγγελματικές υπηρεσίες, με απόλυτη διαφάνεια, ανάλυση του κόστους και επίδειξη του οφέλους που μπορεί να έχουνε, να δείξουμε πως μια συνεργασία μαζί μας έχει μετρήσιμα και πολύ θετικά αποτελέσματα.

Χρειάζεται να προσαρμόζετε τα προϊόντα σας στις ανάγκες που υπάρχουν στο εξωτερικό; Πώς υλοποιεί αυτές τις αλλαγές η ομάδα σας;

To μόνο υποσύστημα των λύσεων μας, το οποίο και απαιτεί ουσιαστικές αλλαγές ανά χώρα είναι το κομμάτι της λογιστικής. Η λογιστική απεικόνιση είναι διαφορετική ανά χώρα και η πρόκληση εκεί δεν είναι απλά να μάθεις και να υλοποιήσεις τον τοπικό κανονισμό, αλλά περισσότερο να τον παρακολουθείς συνεχώς και να κάνεις διαρκώς τις τροποποιήσεις που χρειάζεται. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχουμε επιλέξει να το υλοποιούμε με μια μεικτή ομάδα. Υπάρχουν οι τοπικοί ειδικοί που παρακολουθούν τη νομοθεσία, σχεδιάζουν το προϊόν και στη συνέχεια συνεργάζονται με την ομάδα ανάπτυξης στην Ελλάδα, η οποία υλοποιεί ό,τι χρειάζεται για να υποστηριχθεί τοπικά η ιδιαιτερότητα του προϊόντος. Αυτό γίνεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο, έτσι ώστε το προϊόν να είναι ένα, έχοντας διαφορετικές τοπικές εκδόσεις σε κάθε συγκεκριμένο σημείο. Η Entersoft έχει επενδύσει σημαντικά στην ευελιξία και παραμετρικότητα των λύσεων της και συνεπώς όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υποσυστήματα των ERP/CRM/WMS/mobile λύσεών μας, ακόμη και εκείνα που εκδίδουν παραστατικά και ΦΠΑ, απαιτούν μόνο παραμετροποίηση. Το ίδιο ισχύει και για τη γλώσσα του συστήματος. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε τη στιβαρότητα των λύσεών μας και τη σταθερή, υψηλή ποιότητα σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε.

Πώς βελτιώνεται η ίδια η εταιρεία μέσα από την εμπειρία που αντλεί από την δραστηριοποίησή της στο εξωτερικό;

Ο πήχης ανεβαίνει στα πάντα, κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο, γιατί πρακτικά παίζεις εκτός γηπέδου διαρκώς, απέναντι στους γηπεδούχους, αλλά απέναντι και σε πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν πολλά κεφάλαια. Για να καταφέρεις να μπεις σε αυτή την αγορά, να μείνεις και να αναπτυχθείς, πρέπει να κάνεις τα πράγματα με πολύ πιο αποδοτικό τρόπο. Αυτό έχει ως συνέπεια να αναβαθμίζουμε συνεχώς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας, είτε είναι προς συνεργάτες είτε είναι προς πελάτες. Ο λόγος που το επιδιώκουμε αυτό είναι ότι θα πρέπει η προσωπική επαφή που υπάρχει ανάμεσα στις ομάδες μας εδώ, να αντικατασταθεί με πολύ πιο αποδοτικές διαδικασίες που εμπλέκουν περισσότερο κόσμο, ο οποίος μιλάει διαφορετικές γλώσσες και βρίσκεται σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Η εταιρεία μας έχει χτίσει τις ανάλογες διαδικασίες και μηχανισμούς τα οποία διαρκώς εξελίσσουμε. Επομένως, δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί, αλλά και ελληνικές εταιρείες με διεθνή δραστηριότητα μας εμπιστεύονται ως συνεργάτες, όχι απλώς για να κάνουμε μια εμπορική και λογιστική διαχείριση, αλλά για να αναπτύξουν μία πολύ σημαντική για εκείνες δραστηριότητα χρησιμοποιώντας τις λύσεις μας. Μερικά παραδείγματα είναι αυτά της L'Oréal, της Isomat και της Japan Tobacco International. Οι εταιρείες αυτές βλέπουν ότι έχουν δίπλα τους ένα συνεργάτη που μπορεί να τους υποστηρίξει σε σύνθετες λειτουργίες, όχι μόνο στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και διεθνώς.

Ποια διεθνή έργα της Entersoft είναι για εσάς από τα πιο σημαντικά;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με το εύρος των λύσεων που έχουμε και των έργων που κάνουμε, θα έχουμε πάντα προκλήσεις. Θα ήθελα συγκεκριμένα να αναφερθώ σε δύο έργα. Το πρώτο είναι ένα έργο που κάναμε με τη Japan Tobacco International Ρουμανίας. Η JTI είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σε προϊόντα καπνού παγκοσμίως και εντάσσεται στο χώρο του FMCG. Εκεί λοιπόν εκτελέσαμε ένα έργο, το οποίο είχε ως αντικείμενο την οργάνωση όλου του μηχανισμού πωλήσεων. Αφορούσε 250 χρήστες κινητού, 30 τοποθεσίες με back office χρήστες οι οποίοι οργάνωναν τις ενέργειες πωλήσεων και marketing, 350 αποθήκες και 30.000 σημεία πωλήσεων που είναι οι πελάτες της εταιρείας, κάνοντας περίπου 8 εκατομμύρια συναλλαγές κάθε μήνα. Ήταν ένα έργο μέσα από το οποίο εμείς αναπτύξαμε μια πρωτοποριακή λύση, η οποία συνδυάζει στοιχεία από τον κόσμο του ERP με εκείνον του CRM και του κινητού. Λέω ότι είναι πρωτοποριακή, γιατί δεν θα δείτε στην αγορά λύσεις που να τα καλύπτουν όλα αυτά με ένα σύστημα. Ειδικά για το έργο αυτό, συναγωνιστήκαμε όλες τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες και έπρεπε να αποδείξουμε ότι μια εταιρεία από την Ελλάδα με την θυγατρική της στη Ρουμανία, μπορεί να εκτελέσει καλύτερα ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο έργο. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο θετικό που η JTI μας επέλεξε και υλοποιήσαμε την ίδια λύση και σε επόμενη, πολύ μεγάλη Ευρωπαϊκή χώρα.

Το δεύτερο εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο που μας χαροποιεί ιδιαίτερα είναι η συνεργασία μας με την Forever21 στην Ευρώπη και την TEREN Management. Το έργο που κληθήκαμε να αναλάβουμε είναι ουσιαστικά η συνολική διαχείριση των αποτελεσμάτων των πωλήσεων που έρχονται από τα συστήματα που έχει η εταιρεία στα ταμεία των καταστημάτων της.

Καλύπτουμε οκτώ χώρες, εκ των οποίων τελευταία προστέθηκε και η Ελλάδα και οι πελάτες μας κατάφεραν να έχουν μια συνολική εικόνα για το πώς κινούνται οι πωλήσεις διεθνώς, αλλά και να πετυχαίνουν βελτιστοποιήσεις στις παραγγελίες τους με συνέργιες μεταξύ χωρών. Για εμάς ήταν πρόκληση, γιατί το έργο αυτό έπρεπε να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί πάρα πολύ γρήγορα. Χρειάστηκε να αναπτύξουμε σε μία χώρα έναν μηχανισμό, ο οποίος θα λειτουργούσε ως πρότυπο και θα εφαρμοζόταν σε συνεργασία με άλλες ομάδες, με διαφορετικές γλώσσες, σε διαφορετικές χώρες. H πρώτη χώρα-πρότυπο ήταν η Βουλγαρία και μέσα σε τρεις μήνες από την ολοκλήρωσή της το πρόγραμμα άρχισε να χρησιμοποιείται σε άλλες επτά χώρες.

Πώς αποφασίζει η Entersoft σε ποιες χώρες του εξωτερικού έχει προοπτικές ανάπτυξης;

Αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί διαρκώς. Στο χώρο μας στις περισσότερες χώρες αντιμετωπίζει κανείς δύο τύπων ανταγωνιστές. Τα πολύ μεγάλα Global Brands και τους σχεδόν πάντα πολύ χαμηλότερου κόστους τοπικούς 'παίκτες'. Για τη διεθνή δραστηριότητά μας εστιάζουμε στην αξιοποίηση 2 στρατηγικών πλεονεκτημάτων μας.

Το πρώτο είναι η καλύτερη σχέση οφέλους προς κόστος συγκριτικά με τους ανταγωνιστές αυτούς. Έχουμε πιστοποιημένη λειτουργικότητα στα ίδια επίπεδα με τα μεγάλα διεθνή συστήματα και τιμή συγκρίσιμη με των τοπικών. Επιλέγουμε δυναμικές χώρες όπου βλέπουμε τέτοια προοπτική, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και τα ΗΑΕ στα οποία αναπτυσσόμαστε.

Το δεύτερο είναι οι καθετοποιημένες λύσεις μας που σε λειτουργικότητα διαφοροποιούμαστε ισχυρά ακόμη και σε σχέση με τα global brands. Η λύση μας SFA/DSO/xVan για την οργάνωση πωλήσεων συνδυάζει τους κόσμους ERP, CRM, ΒΙ και mobile σε μια ενιαία πλατφόρμα και είναι μια τέτοια λύση. Με αυτές εστιάζουμε σε μεγάλους και ιδιαίτερα απαιτητικούς οργανισμούς ανεξάρτητα χώρας. Τέτοια έργα έχουμε κάνει σε αρκετές χώρες όπως η Αγγλία, Ισπανία και Πολωνία.

Πόσο εύκολο είναι για μια Ελληνική εταιρεία να ανταγωνιστεί άλλες στο εξωτερικό;

Δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται νοοτροπία, στρατηγική, διαδικασίες, στελέχη και, φυσικά, προϊόντα τουλάχιστον ισάξια των διαθέσιμων σε κάθε αγορά. Χρειάζεται και κεφάλαιο, το οποίο όμως θα αξιοποιηθεί έξυπνα, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με προϋπόθεση τα προηγούμενα. Στην Entersoft κάνουμε πολύ δουλειά και επενδύουμε συστηματικά και δομημένα σε όλα αυτά εδώ και χρόνια. Τόσο στα προϊόντα μας, που εξαρχής σχεδιάζουμε με υψηλά διεθνή πρότυπα, όσο και στις θυγατρικές μας, στους διεθνείς συνεργάτες και στις διεθνείς ομάδες, τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι, μια και η προσπάθεια αυτή έχει απτά αποτελέσματα και αποδεικνύουν πως με σωστή δουλειά, παρά τις δυσκολίες, μια ελληνική εταιρεία μπορεί επάξια να ανταγωνιστεί στο εξωτερικό.

Keywords
entersoft, εταιρεία, εταιρεία, entersoft, business, ελλαδα, αποδειξεις, dna, software, συγκεκριμένο, ΦΠΑ, πήχης, isomat, japan, tobacco, jti, office, λύση, erp, crm, θυγατρική, global, ηαε, mobile, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αξια, Καλή Χρονιά, jti, αποτελεσματα, χωρες, βουλγαρια, δουλεια, εμπορικη, ηαε, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ισπανια, προγραμμα, ρουμανια, dna, isomat, office, αγορα, απλα, αραβικα, βρισκεται, γινει, γινεται, γλωσσα, δευτερο, δειτε, ευκολο, υπαρχει, εργα, εξωστρεφεια, επρεπε, επτα, ερχονται, ευρωπη, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, ισχυει, θετικο, θυγατρική, εικονα, εκδοσεις, κεφαλαιο, λύση, μηνες, μπορεις, νοοτροπια, ομαδα, παντα, οκτω, ουσιαστικα, πήχης, ποιοτητα, πολωνια, πωλησεις, σιγουρο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, τιμη, υψηλη, φυσικα, αγορες, mobile, business, crm, δωσεις, εξυπνα, erp, global, γλωσσες, χωρα, ιδιαιτερα, japan, κομματι, ομαδες, software, tobacco, θετικα
Τυχαία Θέματα