Brexit: Διχασμένοι οι Βρετανοί στον β' γύρο των διαπραγματεύσεων

Στις Βρυξέλλες επέστρεψε σήμερα ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της βρετανικής πλευράς για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, ενώ πίσω στην πατρίδα του κορυφώνεται η διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργικού συμβουλίου για το μέλλον της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Ο Ντέιβις και ο Ευρωπαίος ομόλογός του, Μισέλ Μπαρνιέ, θέτουν σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων θέματα όπως τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, αλλά και των οικονομικών υποχρεώσεων της Βρετανίας. Αναφερόμενος στα περιορισμένα

αποτελέσματα του α' γύρου των συνομιλιών, ο Ντέιβις ανέφερε πως είναι κρίσιμης σημασίας να μπουν στην ουσία του θέματος.

«Για εμάς είναι απολύτως απαραίτητο να κάνουμε πρόοδο», είπε ο Ντέιβις στους δημοσιογράφους. Τώρα είναι η ώρα «να διαπραγματευτούμε και να αναγνωρίσουμε τις διαφορές ώστε να τις αντιμετωπίσουμε και να ταυτοποιήσουμε παράλληλα τις ομοιότητες ώστε να τις ενισχύσουμε».
Ο Ντέιβις βιάζεται να προχωρήσουν οι συνομιλίες, ώστε να φτάσουν στο κρίσιμο θέμα των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων καθώς οι διαφωνίες που υπάρχουν στο βρετανικό υπουργικό συμβούλιο δυσχεράνουν την προσπάθεια της Ευρώπης να καταλάβει το τι θέλει η Βρετανία.

Η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει για τις θέσεις που θα ακολουθήσει στα θέματα που θα συζητηθούν καθώς και στο ότι θα πιέσει τη Βρετανία να συζητηθούν θέματα όπως τα δικαιώματα των πολιτών και οι οικονομικές της υποχρεώσεις προτού συζητηθεί το μέλλον των εμπορικών σχέσεων.

Σημειώνεται ότι ο Ντέιβις είναι μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι για την πολιτική της ΕΕ απέναντι στην ΕΕ. Μάλιστα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι η αβέβαιη μοίρα των πολιτών μετά το Brexit το 2019 έχει επίπτωση στις συναντήσεις του με τα κράτη – μέλη της ΕΕ, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο δύο πηγές. Ωστόσο, η Μέι Ωστόσο, απέρριψε τις εκκλήσεις τους να προβεί σε μια άνευ όρων υπόσχεση για τα δικαιώματά τους.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα και ο Μπόρις Τζόνσον προκειμένου να συνομιλήσει με τους 27 ομολόγους του υπουργούς Εξωτερικών, ωστόσο όταν ρωτήθηκε για τις διαφωνίες στο βρετανικό υπουργικό συμβούλιο αρνήθηκε να απαντήσει.

Αναφερόμενος στην πρόταση της Βρετανίας να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, είπε ότι είναι «καλή» και ότι εύχεται να τύχει της προσοχής που της αρμόζει.
Ωστόσο, ο Μπαρνιέ την προηγούμενη εβδομάδα, είχε δηλώσει ότι η πρόταση της Βρετανίας μειώνει τα δικαιώματα των πολιτών ενώ παράλληλα δήλωσε εμβρόντητος για το γεγονός ότι κάποια μέλη της βρετανικής κυβέρνησης δεν έχουν ακόμα δεχτεί ότι η Βρετανία πρέπει να πληρώσει τα χρέη της στην ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα