BoJ: Υποχωρεί η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών στην οικονομία

Η εμπιστοσύνη των ιαπωνικών νοικοκυριών στην οικονομία επιδεινώθηκε το Μάρτιο για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, ενώ υποχώρησαν οι προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό, αναφέρει έρευνα τριμήνου, υπογραμμίζοντας την πρόκληση που υπάρχει για την επίτευξη του στόχου της κεντρικής τράπεζας για τις τιμές.

Η έρευνα, η οποία έρχεται μετά από τη χθεσινή έρευνα tankan της BoJ για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, υποδηλώνει ότι η οικονομία μπορεί να έχει φτάσει

στο ανώτατο σημείο της μετά από το μακροβιότερο "σερί" ανάπτυξης ύστερα από την περίοδο-φούσκας της δεκαετίας του 1980.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης των νοικοκυριών για την οικονομία επιδεινώθηκε στο -12,4 το Μάρτιο από το -11,9 το Δεκέμβριο, σημειώνοντας πτώση για πρώτη φορά σε πέντε τρίμηνα.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρεί ότι οι τιμές θα αυξηθούν σε έναν χρόνο από σήμερα, διαμορφώθηκε σε υψηλό δύο ετών, στο 73,5%, από 75,6% τον Δεκεμβριο, ενώ αρκετοί ανησυχούν για τις υψηλότερες τιμές καυσίμων και τροφίμων.

Αλλά παρά την άποψη ότι οι τιμές είχαν αυξηθεί προσφάτως, τα νοικοκυριά δεν περιμένουν ο πληθωρισμός να αυξηθεί σημαντικά στα επόμενα χρόνια.

Η ιαπωνική οικονομία επεκτάθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,6% το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, σηματοδοτώντας το όγδοο συνεχές τρίμηνο κερδών, λόγω ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης και κεφαλαιακής δαπάνης.

Ο δομικός πληθωρισμός ήταν στο 1% τον Φεβρουάριο, σημαντικά κάτω από τον στόχο της BoJ για 2%, καθώς ο αργός ρυθμός αύξησης των μισθών εμποδίζει τους καταναλωτές να αυξήσουν τις δαπάνες τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα