Blueground: Ο μεγαλύτερος ενοικιαστής της Αθήνας με 400 κατοικίες υπό διαχείριση

Της Στεφανίας Σούκη

Eίναι ένας από τους μεγαλύτερους ενοικιαστές της Αθήνας, αριθμεί συνολικά μία ομάδα 130 εργαζομένων, εκ των οποίων οι 80 στην Αθήνα, έχοντας παράλληλα διπλασιάσει τον αριθμό των εργαζομένων της μέσα σε ένα χρόνο, ενώ αυτή την στιγμή έχει παραπάνω από 30 νέες θέσεις εργασίας «ανοικτές».

Ο λόγος για την Blueground, την εταιρεία

που ξεκίνησε προ πενταετίας ως startup στο χώρο της φιλοξενίας, το τελευταίο διάστημα ωστόσο έχει παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη έχοντας επεκταθεί ήδη και στην αγορά των ΗΠΑ (αρχικά στη Νέα Υόρκη και πλέον Σάν Φρανσίσκο) όπου σχεδιάζει περαιτέρω επέκταση. Η εταιρεία νοικιάζει από τους ιδιοκτήτες, επιπλώνει και εξοπλίζει υψηλής ποιότητας διαμερίσματα και στη συνέχεια τα παρέχει σε εταιρικούς ταξιδιώτες για μεσαία και μεγάλα χρονικά διαστήματα διαμονής, με πλέον των 80 μεγάλων εταιριών που την έχουν εμπιστευθεί για την φιλοξενία των στελεχών τους (Coca-Cola, Siemens, IKEA, Ernst & Young κτλ).

Η εταιρεία έχει αυτή την στιγμή κοντά στα 1.000 διαμερίσματα υπό διαχείριση στις αγορές όπου δραστηριοποιείται και συγκεκριμένα σε πέντε πόλεις, Αθήνα, Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Κωνσταντινούπολη, Ντουμπάι. Από αυτά, τα 400 βρίσκονται στην Αθήνα, γεγονός που την κατατάσσει σε έναν από τους μεγαλύτερους- αν όχι το μεγαλύτερο όπως αναφέρουν οι επιτελείς της- ενοικιαστές στην ελληνική πρωτεύουσα. Επιπλέον έχει ήδη φθάσει τα 100 διαμερίσματα στη Νέα Υόρκη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότεροι από 800 ιδιοκτήτες έχουν εμπιστευθεί τα ακίνητά τους στην blueground, με οφέλη, σύμφωνα με τους επιτελείς της, όπως:

-Σταθερό Μηνιαίο Εισόδημα: Συμβόλαια μακράς διαρκείας και πληρωμή ενοικίων στην ώρα τους
-Αύξηση Αξίας Ακινήτου: Για κάθε ακίνητο εκπονείται μελέτη εσωτερικής διακόσμησης. Στη συνέχεια, επιπλώνεται και εξοπλίζεται πλήρως
-Εξοικονόμηση Χρόνου: Ανάληψη πλήρους διαχείρισης του ακινήτου και όλων των ζητημάτων συντήρησης που προκύπτουν
-Ευελιξία στη Συνεργασία: Δυνατότητα πώλησης του ακινήτου οποιαδήποτε στιγμή
-Δυνατότητα για περαιτέρω αύξηση εισοδήματος μέσω καινοτόμων προϊόντων και ευέλικτων πακέτων συνεργασίας


Για τις εταιρείες- πελάτες της blueground, τα οφέλη που έχουν οι ένοικοι των διαμερισμάτων της είναι ότι πρόκειται κυρίως για διαμερίσματα υψηλών προδιαγραφών σε κεντρικά σημεία (π.χ. στην περίπτωση της Αθήνας στο κέντρο ή κοντά στους επιχειρηματικούς άξονες της πόλης όπως στο Κολωνάκι, λ. Βασιλίσσης Σοφίας, Καλλιμάρμαρο, ιστορικό κέντρο, τα βόρεια προάστια Κηφισιά, Μαρούσι, Χαλάνδρι αλλά και περιοχές με υψηλή ζήτηση όπως στα νότια προάστια η Γλυφάδα, η Βούλα και το Ελληνικό), είναι πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα. Επιπλέον, παρέχονται υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών με υποστήριξη των πελατών μέσω mobile app ειδικά σχεδιασμένο για τους ενοίκους της blueground (καθαριότητα, συντήρηση και διαχείριση λογαριασμών κατόπιν σχετικής συνεννόησης), ανταγωνιστικές τιμές με 25% έως 50%, όπως αναφέρει η εταιρεία, πιο χαμηλές τιμές σε σχέση με τα ξενοδοχεία και χωρίς επιπρόσθετες χρεώσεις, ενώ η κράτηση είναι εύκολη και γρήγορη αφού όλα τα διαμερίσματα είναι διαθέσιμα στο website της εταιρίας.


«Η λειτουργία της εταιρίας βασίζεται στην τεχνολογία που έχει αναπτύξει και το καινοτόμο επιχειρηματικό της μοντέλο», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί υπάρχοντα υψηλών προδιαγραφών ακίνητα, αποφεύγοντας, έτσι, τα υψηλά κόστη που συνοδεύουν την κατασκευή ενός ξενοδοχείου, διαμερισμάτων κτλ, ενώ η τεχνολογία έχει τον κεντρικό ρόλο σε όλες τις διαδικασίες που ακολουθούνται - από την online κράτηση μέχρι την παροχή έξτρα υπηρεσιών - δίνοντας, έτσι, τη δυνατότητα στη νεοφυής εταιρία να βελτιστοποιεί συνεχώς τις προσφερόμενες υπηρεσίες της».

Η εταιρεία προχωρά κατά κύριο λόγο σε μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον 3 χρόνων, με ελάχιστη περίοδο μίσθωσης τον ένα χρόνο, ενώ η διατήρηση της πληρότητας των διαμερισμάτων αποτελεί αποκλειστικά δική της ευθύνη, αφού για τους ιδιοκτήτες, τα διαμερίσματα είναι 100% πλήρη σε όλη τη διάρκεια της μίσθωσης.


Η ιδέα της blueground

Η ιδέα της blueground γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της πρότερης επαγγελματικής εμπειρίας του CEO και συνιδρυτή της εταιρίας, κου Αλέξανδρου Χατζηελευθερίου, ο οποίος λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων χρειαζόταν να διαμένει για μεσαία και μεγάλα χρονικά διαστήματα (1-12 μήνες κάθε φορά) σε διάφορες πόλεις στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Τότε, ήταν, λοιπόν που συνειδητοποίησε ότι η μόνη διαθέσιμη επιλογή για έναν εταιρικό ταξιδιώτη ήταν το ξενοδοχείο, το οποίο όμως αν και εύκολα προσβάσιμο, είναι αρκετά πιο ακριβό και ο χώρος του δωματίου είναι περιορισμένος. Επίσης, όταν προσπάθησε να κλείσει κάποιο διαμέρισμα αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, για τους εξής κυρίως λόγους: δεν έβρισκε εύκολα πλήρως επιπλωμένα διαμερίσματα σε καλή κατάσταση, και όταν τα έβρισκε, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν ήταν διατεθειμένοι να τα μισθώσουν για διάρκεια μικρότερη του ενός έτους. Αυτό ακριβώς το κενό καλύπτει η blueground.

Η blueground είναι μέλος του διεθνούς δικτύου της Endeavor. Το 2016 απέσπασε το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας και βραβεύθηκε με το Seal of Excellence του προγράμματος H2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2017 βραβεύθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρία στο δίκτυο της Endeavor.

Keywords
Τυχαία Θέματα