Bloomberg: Nτομάτες και αγγούρια «θύματα» από την ενεργειακή κρίση

Οι ολοένα και υψηλότερες τιμές στις ντομάτες, τα αγγούρια, τις πιπεριές της Βρετανίας, είναι το τελευταίο δείγμα τού πώς και πόσο η ενεργειακή κρίση επηρεάζει τον τομέα τροφίμων της χώρας – και όχι μόνο.

Τα λαχανικά δεν είναι κατάλληλα για να αναπτυχθούν στο κλίμα του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά μπορούν να ευδοκιμήσουν σε θερμαινόμενα θερμοκήπια. Ενώ η τρέχουσα περίοδος για την καλλιέργεια καλλιεργειών όπως οι ντομάτες πλησιάζει στο τέλος της, οι αγρότες θα στεγάσουν σύντομα φυτά για τη συγκομιδή του επόμενου έτους, σύμφωνα με τον Nigel Jenney, επικεφαλής της κοινοπραξίας φρέσκων προϊόντων.

Αυτό

καθιστά την πρόσφατη αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς τα θερμοκήπια για τα νεαρά φυτά πρέπει να θερμαίνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα πριν από τη θέρμανση του καιρού. Οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας αποτελούν “τεράστιο πρόσθετο βάρος” για τους παραγωγούς και ορισμένοι μπορεί να περικόψουν ή να καθυστερήσουν τις φυτεύσεις, δήλωσε ο Jenney.

«Αυτή είναι η απόλυτη στιγμή αποφάσεων για τη σοδειά της επόμενης χρονιάς. Αυτό που έχουμε εδώ είναι μια κατάσταση όπου μεγαλώνεις και φροντίζεις αυτά τα σπαρτά για τέσσερις έως πέντε μήνες στην πιο κρύα περίοδο και άρα την πιο ενεργοβόρα περίοδο του χρόνου, προτού να μπορείς να τα κόψεις και να τα πουλήσεις» λέει ο Νάιτζελ Τζένι, επικεφαλής του Συνεταιρισμού Fresh Produce Consortium.

Το υψηλότερο κόστος καλλιέργειας κινδυνεύει να πυροδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό των τροφίμων, καθώς ο τομέας αντιμετωπίζει επίσης ελλείψεις οδηγών φορτηγών και προβλήματα προσωπικού στον απόηχο του Brexit και της πανδημίας. Η πρόσφατη κρίση της χώρας με το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένας άλλος πονοκέφαλος, καθώς το αέριο χρησιμοποιείται ευρέως, μεταξύ άλλων σε σφαγεία και εργοστάσια αναψυκτικών, καθώς και στη συσκευασία τροφίμων.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για την αύξηση του ενεργειακού κόστους στην Ολλανδία, η οποία είναι μεγάλος παραγωγός προϊόντων θερμοκηπίου, δήλωσε η Cilia Ruinen, αναλύτρια της ING Bank.

Διαβάστε ακόμη:

Προϋπολογισμός: Το Ταμείο Ανάκαμψης… στήριξε τα έσοδα – Ποιοι φόροι δεν απέδωσαν

Nαυλαγορά ξηρού φορτίου: Kλυδωνισμοί λόγω φόβων για κατάρρευση της Evergrande

Στέλιος Χατζηιωάννου: Πώς ο Mr. Easy κατακτά τη βρετανική αγορά ακινήτων

Keywords
Τυχαία Θέματα