BNP Paribas: Τόνωση της ανάπτυξης και δημοσιονομική σταθερότητα η δύσκολη εξίσωση για την Ελλάδα

Τη δύσκολη ισορροπία τόνωσης της ανάπτυξης και διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας καλείται να βρει η Ελλάδα, τονίζει η BNP Paribas σε νέα της έκθεση, η οποία όμως θεωρεί ότι αυτή είναι μια δύσκολη αποστολή καθώς η χώρα βρίσκεται πλέον κοντά στις βουλευτικές εκλογές.

Όπως σημειώνει η έκθεση της γαλλικής τράπεζας, οι δανειστείς φοβούνται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αντιστρέψει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, αναφέροντας χαρακτηριστικά το θέμα των συντάξεων και την επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα να μην περικοπούν οι συντάξεις από 1/1/2019.

Aν και η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, μέχρι στιγμής η απόδοσή της είναι χαμηλότερη των προσδοκιών, αναφέρει στην τελευταία 2σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο «Greece: Life after adjustment programmes».

Όπως σημειώνει η BNP Paribas, το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής έληξε αυτό το καλοκαίρι και για την Ελλάδα αποτελεί μια νέα ευκαιρία μετά από πολλά χρόνια μνημονίων. Η οικονομική ανάκαμψη έχει πλέον ξεκινήσει, με το ΑΕΠ να αυξάνεται για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, για πρώτη φορά από το 2006. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης 2% το 2018 και μπορεί να σημειωθεί επιτάχυνση το επόμενο έτος, παρόλο που πολλοί δείκτες έχουν δρόμο ακόμη προς την ανάκαμψη. Ωστόσο, η κρίση άφησε τα σημάδια της στο ελληνικό χρέος, την ανεργία και τις τράπεζες, οπότε ο δρόμος είναι μακρύς.

Η γαλλική τράπεζα αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί ελαφρά, σε σχεδόν 2,5% το 2019, από το 2% το 2018. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να ενισχυθεί η εγχώρια ζήτηση. Και αυτό είναι ένα δύσκολο έργο, δεδομένου του ότι αν και η ανεργία μειώνεται, εξακολουθεί να επηρεάζει το 20% του ενεργού πληθυσμού.

Η επιτάχυνση θα συμβεί αντικυκλικά, παρά την έλλειψη συνοχής της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία βρίσκεται τώρα σε φάση επιβράδυνσης.

Αν και η ανάκαμψη είναι μάλλον εδραιωμένη, η οικονομία παραμένει σε χαμηλούς ρυθμούς επιτάχυνσης. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, η ανάπτυξη φαίνεται να αγωνίζεται να ξανακερδίσει την ορμή της, με το ΑΕΠ μόλις στο 1,8% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο 2018.

Υπάρχουν ωστόσο μερικοί παράγοντες που δεν έχουν ακόμη δώσει το πράσινο φως για την επιτάχυνση της ανάκαμψης, Στην ανάλυση αναφέρεται ρητά ότι το τραπεζικό σύστημα δεν είναι έτοιμο να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την προσφορά δανείων, με το οικονομικό περιβάλλον να είναι λιγότερο ευνοϊκό από το 2017, όπως τονίζει.

Σε κάθε περίπτωση, ο κύριος φόβος των πιστωτών είναι ότι η μελλοντική οικονομική πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιστροφή κάποιων από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν. Από την στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αυτό σημαίνει ότι θα έχει συχνότερες αξιολογήσεις σε σχέση με άλλες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα