Aύξηση του ορίου δανεισμού ζητά ο Τραμπ λόγω Χάρβει

Η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει την σύνδεση των αποζημιώσεων για τις καταστροφές του τυφώνα Χάρβεϊ στο Τέξας, με την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού, σχολιάζει το CNN.

"Χωρίς την αύξηση του ορίου δανεισμού, δεν είμαι σίγουρος ότι θα πάρουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε αυτόν το μήνα για την ανοικοδόμηση στο Τέξας," δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν στην εκπομπή "Fox News Sunday" καθώς το ζήτημα κυριαρχεί στην ατζέντα των πολιτικών

και οικονομικών εξελίξεων στην Ουάσινγκτον.

"Αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στο Τέξας και πρέπει να το κάνουμε," δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μνούτσιν, υπογραμμίζοντας ότι τόσο ο ίδιος, όσο κι ο πρόεδρος Τραμπ υποστηρίζουν το σχέδιο για την διάθεση ομοσπονδιακής βοήθειας.

Στην περίπτωση που το Κογκρέσο εγκρίνει τη διάθεση βοήθειας, χωρίς όμως την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα είναι σε θέση να καταβάλει τις αποζημιώσεις, σύμφωνα με τον Μνούτσιν. Αυτό θα συμβεί καθώς το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ θα στερείται της νομικής αρμοδιότητας προκειμένου να προχωρήσει σε δανεισμό για την κάλυψη των αναγκών στο Τέξας. Οι ανάγκες οικονομικής ρευστότητας συνήθως είναι μεγαλύτερες από τα ποσά δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ οι νέες ανάγκες ρευστότητας που προκύπτουν, καλύπτονται με νέο δανεισμό.

Η κυβέρνηση Τραμπ από την περασμένη Παρασκευή έχει ζητήσει από το Κογκρέσο την έγκριση οικονομικού πακέτου βοήθειας 7,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Τέξας, προκειμένου να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας Χάρβεϊ. Οι εκτιμήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί αναφέρουν ότι περίπου 30.000 κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν θα χρειαστούν προσωρινή μετεγκατάσταση, ενώ το συνολικό οικονομικό κόστος των ζημιών υπολογίζεται στα 75 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένα νέο αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης για την χορήγηση επιπρόσθετης οικονομικής βοήθειας στο Τέξας, αναμένεται να διατυπωθεί αργότερα μέσα στον Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσε στο CNN ότι ο Λευκός Οίκος αναμένει πως το ζήτημα της έκτακτης χρηματοδότησης για το Τέξας, θα διασυνδεθεί με το θέμα της αύξησης του επιπέδου ομοσπονδιακού δανεισμού στην Γερουσία. Στην περίπτωση που το όριο δανεισμού δεν επαναπροσαρμοστεί μέχρι την 3η Οκτωβρίου, το πρόβλημα που θα προκληθεί δεν θα αφορά μόνο τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τον τυφώνα Χάρβεϊ, αλλά θα είναι γενικότερο. Πρόσφατη ανάλυση από το κέντρο (Bipartisan Policy Center) εκτιμά ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ θα δυσκολευτεί προκειμένου να καλύψει ποσοστό κοντά στο 25% των αναγκών της σε οικονομική ρευστότητα για τον επόμενο μήνα, στην περίπτωση που διατηρηθεί η παρούσα οροφή ομοσπονδιακού δανεισμού.

Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο έχουν υποσχεθεί ότι η αύξηση του ορίου ομοσπονδιακού δανεισμού θα γίνει εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις αναφορικά με την επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ των συντηρητικών και των μετριοπαθών στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που να δρομολογούν εξελίξεις ως προς την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Ο πρόεδρος Τραμπ δραστηριοποιείται για το ζήτημα, υποστηρίζοντας την διασύνδεση αύξησης του ομοσπονδιακού δανεισμού με άλλα θέματα, ενώ ο Μνούτσιν κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου "ν' αφήσουν την πολιτική στην άκρη" και να επιτύχουν συμβιβασμό.

Γενικότερη παρέμβαση για την ανάγκη δικομματικής συνεργασίας στο Κογκρέσο έκανε και ο βετεράνος Γερουσιαστής Τζον Μακέιν, τονίζοντας την αξία υπέρβασης των κομματικών διαφορών επί τη βάσει εξυπηρέτησης του κοινού συμφέροντος των Αμερικανών πολιτών.

Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται ενώ μέσα στο καλοκαίρι έχει ενεργοποιήθηκε ειδική επιτροπή εργασίας με την συμμετοχή εκπροσώπων του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου προκειμένου να καθοριστούν οι στόχοι του νομοσχεδίου για την φορολογική μεταρρύθμιση. Σε εκκρεμότητα παραμένουν επίσης, η ψήφιση του προϋπολογισμού, η έγκριση των αμυντικών δαπανών, αλλά και το νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση της αναβάθμισης των υποδομών στις ΗΠΑ, που αποτελεί μία από τις κεντρικές προεκλογικές εξαγγελίες του προέδρου Τραμπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα