Attica Bank: Πιστωτικά θετικό το ντιλ, λέει η Moody's – Οι λεπτομέρειες

Πιστωτικά θετική (credit positive) χαρακτηρίζει τη συμφωνία της της Attica Bank με την Aldridge EDC Specialty Finance (AEDC) ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's. Και αυτό καθώς, επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, η Attica θα λάβει 70 εκατ. ευρώ από την AEDC, επιτρέποντάς της να καλύψει ένα κεφαλαιακό έλλειμμα που προέκυψε από το δυσμενές σενάριο της Τράπεζας

της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται πως η έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας έκανε δεκτή την προσφορά της AEDC να αποκτήσει το 80% της Thea Artemis, μίας εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού που ίδρυσε η Attica Bank για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους περίπου 1,3 δισ. ευρώ, και να αγοράσει χαμηλής εξασφάλισης ομόλογα ύψους 806 εκατ. ευρώ που θα εκδώσει φορέας της τράπεζας.

Συγκεκριμένα η Attica Bank θα μεταβιβάσει χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,3 δισ ευρώ σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) το οποίο θα υπογράψει με τη σειρά του μία επταετή σύμβαση διαχείρισης με την Thea Artermis, που προς το παρόν είναι 100% θυγατρική της τράπεζας. Το «όχημα ειδικού σκοπού» θα εκδώσει επίσης ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 1,3 δισ ευρώ, διαχωρισμένα σε senior notes ύψους 525 εκατ. ευρώ και junior notes 806 εκατ. ευρώ. Η Aldridge θα εξαγοράσει τα τελευταία καταβάλλοντας 70 εκατ. ευρώ στην τράπεζα και επίσης θα εξαγοράσει το 80% της Thea Artemis

Η Attica Bank μέσω της ιδιοκτησίας της στα senior notes θα εισπράξει επίσης όσα κεφάλαια καταφέρουν και αντληθούν απ' τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Σύμφωνα με τη συνολική αξιολόγηση της ΤτΕ τον Οκτώβριο του 2015, η τράπεζα είχε ένα κεφαλαιακό έλλειμμα 857 εκατ. ευρώ με το βασικό σενάριο και 1.021 εκατ. ευρώ με το δυσμενές.

Τα ελλείμματα αυτά μειώθηκαν σε 584 εκατ. ευρώ και 749 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, μετά την έγκριση ορισμένων μέτρων που περιόρισαν τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας. Η Attica Bank άντλησε 681 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016, ποσό που ήταν 68 εκατ. ευρώ μικρότερο από τις κεφαλαιακές ανάγκες της με βάση το δυσμενές σενάριο της ΤτΕ. Τον Δεκέμβριο του 2016, η τράπεζα ανακοίνωσε έναν δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET1) 14,8% από 6,1% τον Μάρτιο του 2015.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody's το κεφαλαιακό έλλειμμα θα καλυφθεί ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας με την AEDC, αυξάνοντας τον δείκτη κεφαλαίων της (pro forma CET1) στο 17% τον Δεκέμβριο του 2016. Ωστόσο, σημειώνουν ότι περίπου το 75% των κεφαλαίων CET1 της τράπεζας έχουν τη μορφή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, οι οποίες μπορούν να μετατραπούν σε αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις μετά τον νόμο που θεσπίσθηκε από την ελληνική κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2014. Γι αυτό και θεωρούν χαμηλή την ποιότητα των κεφαλαίων αυτών και τη δυνατότητά τους να απορροφούν ζημιές από δάνεια, λόγω του χαμηλού αξιόχρεου της Ελλάδας, κάτι που αποτελεί πρόκληση για όλες τις αξιολογούμενες ελληνικές τράπεζες.

Οι αναλυτές του οίκου θεωρούν ότι η συμφωνία θα ενισχύσει, επίσης, τις προσπάθειες της Attica Bank να μειώσει τον μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων της μέσω της ενεργού διαχείρισής τους από ένα αξιόπιστο και έμπειρο ίδρυμα. Όπως σημειώνουν η Attica Bank έχει το υψηλότερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, όπως αυτά ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, στο 60,8% των δανείων της (gross loans) τον Δεκέμβριο του 2016. H ποιότητα του ενεργητικού παραμένει βασικό εμπόδιο για την επιστροφή της Attica Bank σε διατηρήσιμη κερδοφορία, μετά τις ζημιές 50 εκατ. ευρώ το 2016 και 347 εκατ. ευρώ το 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα