Alfa Wood: Άγονος ο πλειστηριασμός για τη μονάδα των Γρεβενών

Άγονος ο κατέληξε ο πλειστηριασμός που έγινε σήμερα (24 Σεπτεμβρίου) για το εργοστάσιο της Alfa Wood Πίνδος στα Γρεβενά. Η διαδικασία άρχισε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 2 το μεσημέρι χωρίς να εμφανιστεί ούτε ένας πλειοδότης. Κάτι μάλλον αναμενόμενο καθώς η τιμή πρώτης προσφοράς έφτανε το ποσό 27.018.765,86 ευρώ, καθιστώντας το συγκεκριμένο

σφυρί το «ακριβότερο» αυτή την περίοδο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η Alfa Wood Πίνδος, από τις μεγαλύτερες μονάδες επεξεργασίας ξυλείας στη χώρα, βρίσκεται στο στόχαστρο των πλειστηριασμών από τα τέλη του 2019 χωρίς μέχρι τώρα να έχει προσελκύσει ενδιαφέρον.

Το σημερινό σφυρί αφορούσε «ακίνητο μετά των επ’ αυτού κτιριακών εγκαταστάσεων και του εντός αυτών μηχανολογικού εξοπλισμού, ως οικονομικό σύνολο». Ειδικότερα, πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο που βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του Δημοτικού Διαμερίσματος Μαυραναίων του Δήμου Θεοδώρου Ζιάκα, Γρεβενών, στη θέση «Μαγούλα» που έχει ολική έκταση107.646τ.μ., επί του οποίου βρίσκονται οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Αυτές αποτελούνται από 34 κτίρια συνολικού εμβαδού 27.764,98 τ.μ. που έχουν ανεγερθεί σε διάφορες χρονικές περιόδους από το 1987 έως και το 2010 για την κατασκευή της βιομηχανικής μονάδας. Το αγροτεμάχιο είναι περιφραγμένο με βάση και κορμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και μεταλλικούς πασσάλους με πλέγμα, στο μεγαλύτερο μέρος της περίφραξης, εκτός από τμήμα της κύριας όψης στην οποία υπάρχει κορμός περίφραξης από οπλισμένο σκυρόδεμα και σιδερένιο κιγκλίδωμα.

Ο περιβάλλων χώρος είναι πλήρως διαμορφωμένος και συγκεκριμένα περιμετρικά όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων με ασφαλτόστρωση, εμβαδού περίπου 23.500 τ.μ. Στο υπόλοιπο τμήμα του αγροτεμαχίου υπάρχει απλή διαμόρφωση εδάφους με φυσικό χώμα. Επιπλέον των παραπάνω πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει εγκατάσταση γεφυροπλάστιγγας, όπως και εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού.

Μαζί με το αγροτεμάχιο και τα κτίρια της βιομηχανικής εγκατάστασης, στον πλειστηριασμό περιλαμβάνονταν και πλήθος μηχανημάτων και εργαλείων. Η Alfa Wood Πίνδος ανήκει στην Alfa Wood Group, τον μεγαλύτερο σήμερα όμιλο στην εγχώρια αγορά βιομηχανίας ξύλου, η οποία στο παρελθόν ενσωμάτωσε και τον άλλοτε leader του κλάδου, Shelman.

Η ιστορική διαδρομή της Alfa Wood

Η αφετηρία για την Alfa Wood βρίσκεται πριν 40 χρόνια, το 1981, όταν ο Αντώνης Αδαμόπουλος και ο Χρήστος Αγοραστός, ίδρυσαν την Alpha Wood Α.Ε.Β.Ε, την οποία με σημαντικές επενδύσεις και διαδοχικές εξαγορές την ανέδειξαν σε ισχυρό παίκτη της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, το 2004 εξαγόρασαν την Γρεβενιώτικη εταιρεία ξυλείας «Πίνδος» στοχεύοντας στην παραγωγή δαπέδων laminate που εκείνη την εποχή παρουσίαζαν μεγάλη ανάπτυξη. Έτσι, προέκυψε η Alfa Wood Πίνδος Α.Ε.Β.Ε.

Η επεκτατική στρατηγική των δύο επιχειρηματιών, ωστόσο, δεν θα σταματούσε εκεί. Ο βασικός στόχος δεν ήταν άλλος από τον μεγάλο πρωταγωνιστή της αγοράς, τον όμιλο Shelman που είχε ιδρύσει το 1962 ο Παναγιώτης Ηλιάδης.

Το 2009, και ενώ η χώρα εισερχόταν στην οικονομική κρίση, η Alfa Wood εξαγόραζε το 73% της Shelman έναντι 11 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τη θεσσαλική βιομηχανία ξύλου leader στην ελληνική αγορά ξύλου και προϊόντων ξυλείας, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες μεταποιητικές μονάδες στα Βαλκάνια. Εκείνη την περίοδο η Alfa Wood, πριν την εξαγορά, με βάση τα στοιχεία της χρήσης του 2008, είχε πωλήσεις στα 47,4 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,63 εκατ. ευρώ.

Με την εξαγορά της Shelman γιγαντωνόταν καθώς αποκτούσε τη μητρική εταιρεία με εργοστάσια στη Χαλκίδα (όπου διέθετε και ιδιωτικό λιμάνι) και στην Ροδόπη, καθώς και τις θυγατρικές, δηλαδή την βιομηχανία κόλλας Χατζηλουκάς Α.Ε. στην Κομοτηνή, τη Σέλμαν Σοφιανός Παρκέτα Α.Ε. (ποσοστό 50%), εταιρεία παραγωγής και τοποθέτησης παρκέτων με δραστηριότητα και στη Ρουμανία μέσω της Sofrom Exim S.A., την Ξυλεμπορική Πατρών Α.Ε. και την Ι. Τζήλος Α.Ε. στα Γλυκά Νερά Αττικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008, η Shelman είχε κύκλο εργασιών 138,34 εκατ. ευρώ, αλλά και ζημίες μετά από φόρους 20,52 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια η Alfa Wood μαζί με το «βαρύ όνομα», τα εργοστάσια και το εκτόπισμα της Shelman φορτωνόταν τις ζημιές, τις υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τα 175 εκατ. ευρώ, το υπεράριθμο προσωπικό και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον ραγδαίας υποχώρησης της οικοδομικής δραστηριότητας και των πωλήσεων, καθώς και αυξανόμενου ανταγωνισμού από τις εισαγωγικές εταιρείες, αλλά και από τη σταδιακή κυριαρχία των αλουμινένιων κατασκευών, αντί του ξύλου.

Όταν η Shelman τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης το 2014 εξακολουθούσε να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πάνελ τεχνητής ξυλείας στα Βαλκάνια (με παραγωγή πάνελ μελαμίνης, ινοσανίδας, κόντρα πλακέ, δαπέδων πριστών και laminate, πάγκων εργασίας, καπλαμά, διακοσμητικών επιφανειών, αρμοκαλύπτρων και λακαριστού mdf, ντουλαπών κουζίνας και άλλων προϊόντων), και με εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 25 χώρες.

Έτσι, η Alfa Wood από τότε πάλευε αφενός με τα «απόνερα» της Shelman, αφετέρου με τα δικά της προβλήματα, αλλά και τα δάνεια, όταν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 εμφάνιζε μηδενικό δανεισμό και σημαντικά κέρδη.
Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2019, η Afla Wood Πίνδος Α.Ε.Β.Ε. είχε τζίρο 4,8 εκατ. ευρώ έναντι 7 εκατ. ευρώ το 2018, με τις ζημιές προ φόρων να φτάνουν τα 6,9 εκατ. ευρώ και με τον ορκωτό να χτυπάει «καμπανάκι» σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της.

Στον αντίποδα, η Alfa Wood Group Α.Ε.Β.Ε, που εδρεύει στη Λάρισα, το 2019 είχε κύκλο εργασιών ύψους 53 εκατ. ευρώ (έναντι 52,4 εκατ. ευρώ το 2018), και καθαρά κέρδη 1,75 εκατ. ευρώ, έναντι 4,51 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Οι υποχρεώσεις ανέρχονται σε 35,77 εκατ., ενώ ο τραπεζικός δανεισμός είναι απόλυτα εξυπηρετούμενος. Πρόκειται για υγιή επιχείρηση και σε αυτό συντέλεσε η έγκαιρη στροφή προς τον τομέα της ενέργειας.

Έτσι, η Alfa Wood Group δραστηριοποιείται στην παραγωγή wood pellet, στην εμπορία δασικής ξυλείας και στην εν γένει εμπορία προϊόντων ξύλου και βιομάζας, καθώς και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος της διοίκησης μάλιστα είναι η καθιέρωση της εταιρείας ως την πιο ολοκληρωμένη βιομηχανία στον κλάδο της βιομάζας για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο Απρίλιο τέθηκε σε λειτουργία η 3η εργοστασιακή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στους Μαυραναίους Γρεβενών, μια επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ. Έτσι, η ηλεκτρική ισχύς του εργοστασίου ανέρχεται στο 1 MW και η συνολική ισχύς όλων των εργοστασίων του ομίλου στα 3 ΜW, φέρνοντάς τον ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα.

Διαβάστε ακόμη:

ΔΕΗ: Ισχυρές πιέσεις για τη μετοχή – Η αγορά σταθμίζει τα δεδομένα της ΑΜΚ (Upd)

Δημόσιοι υπάλληλοι: Πρόστιμο €300 στους ανεμβολίαστους αν δεν κάνουν τεστ

Σκάνδαλο Theranos: 600 σελίδες «φωτιά» – Πόσα εκατ. κατάφερε να πάρει η Χολμς από μεγιστάνες αφού τους φλέρταρε

Keywords
Τυχαία Θέματα