Το παιδί μου δεν ακούει κανέναν! Τι μπορώ να κάνω;

«Έχω δυο παιδάκια, ένα αγοράκι 2,5 ετών και ένα κοριτσάκι 11 μηνών. Ο γιος μου μας κάνει τη ζωή δύσκολη. Ζηλεύει τη μικρή και θέλει να μας επιβάλει συνεχώς αυτό που επιθυμεί εκείνος. Είναι στιγμές που προκειμένου να το πετύχει κλαίει στο αυτί μου για ώρες. Είναι φορές που χάνω τον έλεγχο και αρχίζω να του φωνάζω. Με ενοχλεί που καταφέρνει και με φέρνει σε αυτή την κατάσταση. Πώς μπορώ να τον χειριστώ;»

Η κατάσταση που περιγράφετε είναι εξουθενωτική για τους γονείς και καθόλου βοηθητική για το παιδί. Πάντα αναμένουμε κάποια ζήλια ανάμεσα στα αδέρφια, ειδικά σε τόσο μικρή ηλικία, όμως αυτό

σιγά σιγά πρέπει να αρχίζει να εξασθενεί.

Πρέπει να οριοθετούμε το παιδί, ακόμα κι αν προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να μας φτάσει στα άκρα. Η δική μας επιμονή, ψυχραιμία και σταθερότητα, θα του δείξουν ότι η συμπεριφορά του δεν έχει το αποτέλεσμα που θέλει (να τραβά την προσοχή πάνω του και μακριά από την αδερφή του).

Ακούγεται (και είναι) δύσκολο να το καταφέρουμε, όμως τα αποτελέσματα σίγουρα αξίζουν την προσπάθεια. Επιπλέον, είναι σκόπιμο να περνάτε ποιοτικό χρόνο μόνο με τον γιο σας, ώστε να επανέλθει η ισορροπία και η ασφάλεια στη σχέση σας.

Τέλος, καθώς βρίσκεται και σε μια καλή ηλικία, θα τον ωφελούσε να φεύγει κάποιες ώρες από το σπίτι (παιδικός σταθμός δραστηριότητα κ.τ.λ.) ώστε να κοινωνικοποιηθεί, να μάθει να μοιράζεται και να επενδύσει και στις σχέσεις με τους συνομηλίκους.

Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990. Έχει δημιουργήσει το χώρο ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, μαθησιακής υποστήριξης και λογοθεραπείας «Διαλέγεσθαι», όπου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες του κάθε τομέα, αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών κάθε ατόμου που απευθύνεται στο κέντρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Όναρ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» και μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής».

Για περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της κάντε κλικ ΕΔΩ.

Μια ματιά ακόμα: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέες μανούλες με τα παιδάκια τους!

Keywords
Τυχαία Θέματα