Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν οι γονείς την πιθανή “αποτυχία” των παιδιών τους στις Πανελλήνιες εξετάσεις;

Πόσοι είναι άραγε οι γονείς που είναι προετοιμασμένοι για μια πιθανή αποτυχία του παιδιού τους στις Πανελλήνιες εξετάσεις; Είναι γνωστό πως οι αρνητικές σκέψεις δεν βοηθούν κανέναν και συχνά αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για το διάβασμα του υποψήφιου φοιτητή, επηρεάζουν το αποτέλεσμα και καταρρίπτουν την προσπάθεια πολλών χρόνων, ωστόσο η αποτυχία είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους.

‘’Δείξε μου έναν επιτυχημένο άνθρωπο να σου δείξω έναν

που έχει αποτύχει  και έχει σηκωθεί πολλές φορές’’.

Αυτό λοιπόν που μπορούν οι γονείς να κάνουν για να προετοιμάσουν ψυχολογικά το παιδί είναι να το βοηθήσουν να αντιληφθεί τις πιθανότητες τα πράγματα να μην καταλήξουν όπως επιθυμεί και να το καθοδηγήσουν στον τρόπο που θα συμπεριφερθεί στον εαυτό του. Με τη δική τους στάση ζωής μπορούν να διδάξουν στο παιδί τους ότι ο κόσμος δεν τελειώνει σε ένα κακό αποτέλεσμα.

Οι γονείς πρέπει να δώσουν στο παιδί να καταλάβει το πόσο σημαντικό είναι να αγαπάει και να αγαπιέται γι’αυτό που είναι, για τις προσπάθειες που κάνει στη ζωή του και όχι για τις προσδοκίες άλλων ή το κοινωνικό status που επικρατεί. Πρέπει λοιπόν να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά τις γνώσεις τους καθιστώντας κατανοητό ότι κανείς δεν είναι αποτυχημένος γιατί απέτυχε σε μια φάση της ζωής του.

Την επόμενη ημέρα των αποτελεσμάτων λοιπόν, όλοι εσείς που έχετε να αντιμετωπίσετε την απογοήτευση που νιώθουν τα παιδιά που απέτυχαν πρέπει να τα ωθήσετε να προσπαθήσουν ξανά, δείχνοντας το ψυχικό σθένος, την αποδοχή σας και δίνοντάς τους την πιο τρυφερή αγκαλιά.

Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990. Έχει δημιουργήσει το χώρο ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, μαθησιακής υποστήριξης και λογοθεραπείας «Διαλέγεσθαι», όπου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες του κάθε τομέα, αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών κάθε ατόμου που απευθύνεται στο κέντρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Όναρ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» και μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής».

Για περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της κάντε κλικ ΕΔΩ.

Μια ματιά ακόμα: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέες μανούλες με τα παιδάκια τους!

Keywords
Τυχαία Θέματα