Άρση των μέτρων: Δείτε πως «χαλαρώνουν» το lockdown οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης

Καταστήματα, σχολεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητισμός: πολύ προσεκτικά και σταδιακά, οι χώρες της Ευρώπης αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα του lockdown που έχουν επιβάλει για να περιορίσουν τη διάδοση της Covid-19. Η αποκατάσταση της ομαλής ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας με ασφάλεια είναι για όλες τα ζητούμενα και καταστρώνουν σχέδια για το πώς μπορούν να τα επιτύχουν. Η αυριανή ημέρα είναι για πολλές ένα πρώτο ορόσημο για τη χαλάρωση του lockdown,

αν και οι αρμόδιες αρχές τους υπογραμμίζουν κατηγορηματικά πως τα μέτρα θα επανέλθουν σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε υποτροπή.

Ακολουθούν ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν ήδη ανακοινώσει μέτρα χαλάρωσης των αυστηρών περιορισμών:

Ιταλία

Η χώρα εξετάζει να χαλαρώσει σε τέσσερα στάδια το lockdown, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αν και μέχρι χθες το μεσημέρι η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει κάτι επισήμως. Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, τέσσερις Δευτέρες θα δώσουν τον ρυθμό με τον οποίο θα ανοίξει ξανά η χώρα μετά την υιοθέτηση των περιοριστικών μέτρων στις 9 Μαρτίου.

Τα εργοστάσια κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων ενδέχεται να επαναλειτουργήσουν από αύριο και παράλληλα να επαναληφθούν και οι γεωπονικές δραστηριότητες.

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου, σύμφωνα πάντα με την Corriere, θα ανοίξουν εκτός απροόπτου τα εργοτάξια και ο τομέας της υφαντουργίας και της μόδας.

Την επόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου θα ανοίξουν τα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών καθώς και άλλα καταστήματα.

Την τέταρτη Δευτέρα, στις 18 Μαΐου, θα ακολουθήσουν τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα κομμωτήρια.

Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων θα συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες υγιεινής και τήρησης κοινωνικής απόστασης. Για παράδειγμα, τα καταστήματα μεγέθους 40 τετραγωνικών μέτρων ή μικρότερα θα μπορούν να δέχονται έναν πελάτη τη φορά, ενώ στα υπόλοιπα ο αριθμός των πελατών θα είναι αντίστοιχος του μεγέθους τους. Στα μπαρ και τα εστιατόρια οι πελάτες θα πρέπει να τηρούν απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ τους και θα προτιμούνται οι ανοικτοί χώροι από τους κλιματιζόμενους.

Περισσότεροι από 25.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19 στην Ιταλία.

Δείτε πώς «χαλαρώνουν» το lockdown οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης στο protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα