Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Τα 5 ωραιότερα και πιο απολαυστικά παγωτά του Καλοκαιριού!

Το καλοκαίρι οι περισσότερες από εμάς αν όχι κάθε μέρα σχεδόν 3-4 φορές την εβδομάδα θα αναζητήσουν ένα παγωτό. Η Αργυρώ Μπαρπαρίγου προτείνει συνταγές για τα 5 ωραιότερα και πιο απολαυστικά παγωτά. Ποιο θα φτιάξετε;

Προφιτερόλ με παγωτό και σάλτσα σοκολάτας

Υλικά Συνταγής
Ζύμη για

σου (30-34 κομμάτια)

200 γρ. νερό
125 γρ. γάλα πλήρες
100 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 μέτρια αβγά χτυπημένα
Για τη σάλτσα σοκολάτας

220 γρ. σοκολάτα 60%-70% περιεκτικότητα σε κακάο
40 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
2 κ.σ. μέλι
120-150 γρ. γάλα (ανάλογα την πυκνότητα που θέλουμε)
παγωτό βανίλια
σαντιγί ή κρέμα ζαχαροπλαστικής για το γέμισμα

Εκτέλεση
Για τα σου
Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαργαρίνη με βούτυρο. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και με ξύλινη κουτάλα, ανακατεύουμε δυνατά μέχρι να μοιάζει το μείγμα με πουρέ πατάτας στην όψη και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Απλώνουμε το μείγμα σε ανοιχτή επιφάνεια να κρυώσει ελαφρά. Το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα χτυπημένα αβγά σταδιακά, ανακατεύοντας με τη ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό και μεταξένιο.

Βάζουμε τη ζύμη για σου μέσα σε κορνέ και κόβουμε τρύπα με διάμετρο 1-1/2 εκ.

Σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος κόβουμε σουδάκια με διάμετρο 3 εκ. Αραιά μεταξύ τους. Βρέχοντας τα ακροδάχτυλα ισιώνουμε την επιφάνεια από τα σου.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190ºC για 15 λεπτά να πάρουν όγκο, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά περίπου επιπλέον, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Μόλις μπορούμε να τα πιάσουμε, μετά από λίγα λεπτά, κάνουμε με μαχαιράκι μυτερό τρύπα στη βάση τους για να μην λασπώσουν εσωτερικά.

Φανταστείτε, τα σου γίνονται σαν μπαλονάκια που κρατάνε μέσα τη θερμοκρασία από το ψήσιμο και στο τέλος θα νοτίσουν μέσα.

Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως. Αν δεν τα καταναλώσετε όλα, βάλτε στα σε σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη.

Για τη σάλτσα σοκολάτας
Βάζουμε την σοκολάτα ψιλοκομμένη σε μπολ για μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά και να λιώσει. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη με βούτυρο και το μέλι. Ανακατεύουμε να λιώσουν τα υλικά. Σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας για να έχουμε μια παχύρρευστη και ζεστή σος σοκολάτας.

Αφήνουμε λίγο να γίνει χλιαρή και να σταθεροποιηθεί ελαφρά η σος σοκολάτας.

Την κάνουμε όσο ρευστή θέλουμε. Προσθέτοντας ή αφαιρώντας γάλα.

Για το μοντάρισμα του γλυκού
Γεμίζουμε τα σου από κάτω ή τα κόβουμε στη μέση, με παγωτό (μαλακό παγωτό σε κορνέ) και τα βάζουμε σε μπολ ή σε δίσκο, περιχύνοντας τα ταυτόχρονα με ρευστή σος σοκολάτας.

Αν θέλουμε, τα γεμίζουμε με σαντιγί ή κρέμα ζαχαροπλαστικής και τα σερβίρουμε με παγωτό και σος σοκολάτας.

 Cupcakes παγωτού

Υλικά Συνταγής
Για τα cupcakes

5 φέτες κέικ
1 λίτρο παγωτό στρατσιατέλλα
1 λίτρο παγωτό βανίλια
300 γραμ. λιωμένη κουβερτούρα
Για την επικάλυψη

3 ασπράδια
2 ¼ φλ. ζάχαρη
½ φλ. κρύο νερό
1 ½ κ.σ. μέλι
1 πρέζα αλάτι
1 ½ κ.γλ. βανίλια εκχύλισμα

Εκτέλεση
Για την επικάλυψη
Βάζουμε όλα τα υλικά – ασπράδια, ζάχαρη, νερό, αλάτι και μέλι – σε μπολ σε μπεν μαρί, σε δυνατή φωτιά. Χτυπάμε συνεχώς σε δυνατή ταχύτητα για 6′-7′ μέχρι να πήξει και να διπλασιαστεί το μίγμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1′. Το βάζουμε σε κορνέ και γαρνίρουμε.

Για τα γεμιστά cupcakes
Φτιάχνουμε θήκες σοκολάτας σε φορμάκια μιας χρήσεως. Τοποθετούμε χάρτινες θήκες για cup cake μέσα σε φόρμες μάφιν. Με πινέλο αλείφουμε τις θήκες με την λιωμένη κουβερτούρα σε όλη την χάρτινη θήκη. Τις παγώνουμε στην κατάψυξη, ώστε να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.

Γεμίζουμε τις θήκες με ένα κομματάκι από το κέικ και αρκετό παγωτό. Γαρνίρουμε με την αφράτη, λευκή επικάλυψη και τα διατηρούμε στην κατάψυξη.

Πασπαλίζουμε με την τρούφα λίγο πριν σερβίρουμε.

Μαμαδίστικα παγωτό καραμελωμένα μπανάνα

Υλικά Συνταγής
4 ώριμες μπανάνες
3 κ. σ. μαύρη ζάχαρη
2 κ. σ. βούτυρο
1 ζαχαρούχο γάλα 400 γρ.
1 ermol ή morfat (φυτική σαντιγί σε κουτί)
1 εβαπορέ γάλα πολύ παγωμένο

Εκτέλεση
Για το σπιτικό παγωτό με καραμελωμένη μπανάνα, χωρίς παγωτομηχανή και τελεια υφή, βάζουμε πρώτα σε ταψάκι αντικολλητικό τις μπανάνες κομμένες σε φέτες. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς C να μαλακώσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν. Τις λιώνουμε με πιρούνι.

Χτυπάμε τη φυτική σαντιγί για 3 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα στο μίξερ.

Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και χτυπάμε για 3 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτουμε το παγωμένο εβαπορέ και χτυπάμε για 3 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.

Παγώνουμε στην κατάψυξη το μείγμα για 45 λεπτά μέχρι να κάνει σώμα και να σταθεροποιηθεί. Τότε, το ξαναχτυπάμε για 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα στο μίξερ να αφρατέψει καλά και προσθέτουμε τις καραμελωμένες μπανάνες.

Παγώνουμε το παγωτό στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει. Αφήνουμε 5-10 λεπτά στον πάγκο πριν το σερβίρουμε.

Αυτή είναι η κλασική μέθοδος, για να φτιάξουμε παγωτό όπως παλιά και χωρίς παγωτομηχανή.

Όσες πιο πολλές φορές το παγώσουμε και το χτυπήσουμε-αφρατεύσουμε στο μίξερ, τόσο πιο αφράτο και χωρίς κρυστάλλους, θα γίνει το παγωτό.

Παγωτό με λικέρ κρέμα

Υλικά Συνταγής
500 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
500 ml γάλα φρέσκο
200 γραμμ. ζάχαρη
125 γραμμ. Bailey’s (λικέρ κρέμα)

Εκτέλεση
Ενώνουμε σε μπολ την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη και το Bailey’s. Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα ή κουτάλι μέχρι να λιώσουν τα υλικά (να διαλυθεί η ζάχαρη). Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά για 1 ώρα. Τότε το χτυπάμε καλά με μίξερ χειρός ν’ αφρατέψει. Το αφήνουμε 2-3 ώρες στην κατάψυξη ν’ αρχίσει να πήζει και το ξαναχτυπάμε με μίξερ χειρός ν’ αφρατέψει. Το αφήνουμε όλη τη νύχτα για να παγώσει καλά. Για να το σερβίρουμε, βγάζουμε το παγωτό από την κατάψυξη και το αφήνουμε 10΄ στο ψυγείο να μαλακώσει ελαφρά.
Πρόταση σερβιρίσματος: Με το σκουπ του παγωτού το βάζουμε σε μπάλες σε ποτήρια και περιχύνουμε με λίγο Bailey’s.

Παγωτό καρύδα

Υλικά Συνταγής
1 συσκευασία γάλα καρύδας
4 κ.σ. καρύδα τριμμένη (ινδοκάρυδο)
150 γραμ. παγωμένη κρέμα γάλακτος ή εβαπορέ
4 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση
Για το παγωτό καρύδα, παγώνουμε πρώτα στην κατάψυξη το γάλα καρύδας για 1 ώρα να σφίξει.

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Αν το γάλα καρύδας είναι πολύ παγωμένο, το παγωτό σφίγγει αμέσως και σερβίρεται κατευθείαν.

Αλλιώς το βάζουμε κατάψυξη και όταν σφίξει, το ξαναχτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψει. Όσο πιο πολλές φορές επαναλάβουμε αυτή τη διαδικασία, τόσο πιο αφράτο και με λιγότερους κρυστάλλους θα βγει το παγωτό.

Γάλα καρύδας, σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε τη συσκευσία που βρίσκεται στα ράφια του σούπερ μάρκετ και η σύστασή του είναι πυκνή σαν κρέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα