Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Κέικ σύκου γεμιστό!

Υλικά συνταγής

Για τον πολτό σύκου:2 φλ. φρέσκα σύκα με τη φλούδα τους, ψιλοκομμέναχυμό από 1 πορτοκάλι1/4 φλ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη1 κ.γλ. χυμό λεμονιού1/2 φλ. καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένηΓια το κέικ:1/4 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου1 φλ. ζάχαρη2 μεγάλα αυγά2 φλ. Φαρίνα1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά1 βανίλια1 κ.γλ. κανέλα1/4 κ.γλ. γαρίφαλο1 πρέζα αλάτι1 φλ. φρέσκα σύκα, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

1. Τόσο για τον πολτό όσο και για το κέικ

διαλέγουμε σύκα ώριμα αλλά όχι λιωμένα. Τα πλένουμε καλά και αφαιρούμε το κοτσάνι τους. Τα ψιλοκόβουμε.

2. Για τον πολτό: Βάζουμε σε κατσαρόλα τα 2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα σύκα με το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Μόλις πάρουν μια βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφρά και να θυμίζει μαρμελάδα, περίπου για 15΄-20΄. Το αφήνουμε να κρυώσει. Τότε προσθέτουμε και τα καρύδια και ανακατεύουμε.

3. Για το κέικ: Στον κάδο του μίξερ, και με το φτερό του κέικ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 4΄-5΄, να κρεμώσει. Προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια, την κανέλα, το γαρίφαλο, το αλάτι και εναλλάξ το αλεύρι με το γιαούρτι. Τέλος ρίχνουμε και το 1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα σύκα. Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα. Βουτυρώνουμε ή αλευρώνουμε καλά δύο ταψάκια των 20 εκ. και ισομοιράζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC στον αέρα για 30΄-35΄. Δοκιμάζουμε με τη λάμα του μαχαιριού αν τα κέικ έχουν ψηθεί. Τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.

4. Βάζουμε το κέικ σε πιατέλα. Από πάνω, κάνουμε μία στρώση με τον πολτό σύκου-καρυδιού και καλύπτουμε με το άλλο κομμάτι κέικ. Αν θέλουμε κρατάμε λίγο πολτό και αλείφουμε εξωτερικά όλο το κέικ. Τρώγεται ωραία και σκέτο σαν απλό κέικ, χωρίς τον πολτό.

Πηγή: argiro.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα