Το στρες ως αμυντικός μηχανισμός στα κακά νέα

Όταν έχουμε άγχος ή αγωνιούμε για κάτι επεξεργαζόμαστε καλύτερα τα κακά νέα υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Neuroscience.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι η γνωστή τάση του ανθρώπου να δίνει περισσότερη σημασία στα καλά από τα κακά νέα εξαφανίζεται όταν αισθάνεται να απειλείται.

«Γενικά οι άνθρωποι είναι σχετικά αισιόδοξοι, αγνοώντας το κακό και υιοθετώντας το καλό. Και αυτό συνέβη και όταν στη μελέτη

μας οι συμμετέχοντες ήταν ήρεμοι. Αλλά όταν ήταν αγχωμένοι ήταν σε μεγαλύτερη εγρήγορση στα κακά νέα που τους μεταδώσαμε ακόμα και όταν αυτά δεν είχαν καμιά σχέση με την πηγή της ανησυχίας τους», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Ταλι Σαροτ, από το Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να ενσωματώσουν μια πληροφορία τους στις υπάρχουσες πεποιθήσεις τους αν οι πληροφορίες ήταν θετικές. Η αισιοδοξία αυτή μπορεί να είναι καλή και να κινητοποιεί το άτομο, αλλά δεν βοηθά εκείνους που υποτιμούν τους σοβαρούς κινδύνους. Έτσι οι επιστήμονες θέλησαν να κατανοήσουν αν η γενικότερη τάση για προτεραιοποίηση στα καλά νέα μπορεί να έχει διακυμάνσεις ανάλογα με τις συνθήκες που βιώνει ο άνθρωπος.

Η έρευνα έγινε σε δύο στάδια: το πρώτο σε εργαστήριο και το άλλο σε ομάδα πυροσβεστών στο Κολοράντο.

Στο εργαστήριο, οι μισοί από τους 35 συμμετέχοντες έπρεπε να εκφωνήσουν μια ομιλία με άγνωστο θέμα μπροστά σε επιτροπή κριτών, κάτι που συνεπαγόταν αυξημένα επίπεδα στρες. Οι άλλοι μισοί έπρεπε να διεκπεραιώσουν μια γραπτή άσκηση. Τα αυξημένα επίπεδα άγχους όσων έκαναν τη δημόσια ομιλία επιβεβαιώθηκαν από σωματικές μετρήσεις που τους έγιναν αλλά και τις αυτο-αναφορές τους.

Στην γραπτή άσκηση, οι συμμετέχοντες έπρεπε να εκτιμήσουν τον κίνδυνο από διάφορα απειλητικά γεγονότα, όπως διάρρηξη ή κλοπή της πιστωτικής κάρτας. Και συνέχεια τους είπαν ποιος ήταν ο πραγματικός κίνδυνος (καλά ή κακά νέα ανάλογα με την αρχική τους εκτίμηση). Αργότερα, τους ζητήθηκε να κάνουν νέες εκτιμήσεις για τους κινδύνους που πίστευαν ότι τους αφορούσαν.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συμμετέχοντες που δεν ήταν αγχωμένοι εσωτερίκευσαν τα καλά νέα καλύτερα από τα κακά. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα αυτά συνέχισαν να υποτιμούν μερικούς κινδύνους ακόμα και όταν τους είπαν ότι ήταν πιθανότερο να τους συμβούν απ’ ότι πίστευαν.

Τα αγχωμένα άτομα ήταν καλύτερα από τα ήρεμα στην ενσωμάτωση των κακών νέων στις υπάρχουσες αντιλήψεις τους, ενώ ανταποκρίνονταν φυσιολογικά στα καλά νέα.

Τα ίδια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και στους πυροσβέστες.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η μελέτη βοηθά στο να κατανοήσουμε πως οι άνθρωποι ωφελούνται από μια γενικά αισιόδοξη στάση κατά την επεξεργασία των πληροφοριών που δέχονται, ενώ πάντα μπορούν να ερμηνεύσουν τα προειδοποιητικά σημάδια όταν βρίσκονται υπό απειλή.

The post Το στρες ως αμυντικός μηχανισμός στα κακά νέα appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα