Τι προστατεύει η γυμναστική στα 40;

Σωτήρια για το μυαλό μπορεί να είναι η συστηματική γυμναστική στην μέση ηλικία, καθώς σχετίζεται με μεγαλύτερο εγκέφαλο στην τρίτη ηλικία.

Η σχετική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 1.583 εθελοντές μέσης ηλικίας 40 ετών, αποκάλυψε πως όσοι είχαν κακή φυσική κατάσταση στα 40 και τα 50 τους, παρουσίαζαν μεγαλύτερη συρρίκνωση του εγκεφάλου τους στα 60 και στα 70 τους.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερης μελέτης της ίδιας επιστημονικής ομάδας που είχε δείξει πως οι 40άρηδες που δεν γυμνάζονται έχουν λιγότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλό τους όταν γίνουν 60 ετών και αρκετοί από αυτούς αποδίδουν λιγότερο καλά σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών.

«Εντοπίσαμε απ’ ευθείας συσχέτιση ανάμεσα στην κακή φυσική κατάσταση και τον όγκο του εγκεφάλου δεκαετίες αργότερα, η οποία υποδηλώνει επιτάχυνση της γήρανσης του εγκεφάλου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Νικόλ Σπαρτάνο, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Όπως εξηγούν η δρ Σπαρτάνο και οι συνεργάτες της στην επιθεώρηση «Neurology» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας, οι εθελοντές τους είχαν υποβληθεί σε ένα τεστ σε κυλιόμενο διάδρομο, στη διάρκεια του οποίου περπατούσαν με ολοένα ταχύτερο βήμα και σε ολοένα μεγαλύτερη κλίση.

Η άσκηση συνεχίσθηκε έως ότου οι εθελοντές δεν μπορούσαν να συνεχίσουν άλλο ή είχαν φθάσει στο 85% του υπολογιζόμενου μέγιστου καρδιακού παλμού τους.

Η ώρα που χρειάσθηκε έως ότου σταματήσουν χρησιμοποιήθηκε από τους ερευνητές σε μία μαθηματική εξίσωσηπου υπολόγισε την φυσική τους κατάσταση, η οποία αξιολογήθηκε επίσης με βάση τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή τους πίεση στη διάρκεια του τεστ.

Δύο δεκαετίες αργότερα οι εθελοντές υποβλήθηκαν εκ νέου στο τεστ, ενώ έκαναν και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και νευροφυσιολογικά τεστ για να αξιολογηθούν οι νοητικές λειτουργίες τους.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, όσο υψηλότερη πίεση και καρδιακό ρυθμό είχε νωρίς στη διάρκεια της άσκησης ένας εθελοντής (δηλαδή όσο χειρότερη ήταν η φυσική του κατάσταση), τόσο μικρότερο όγκο εγκεφάλου διέθετε κατά τον επανέλεγχο.

Μάλιστα οι διαφορές αυτές ήταν ακόμα εντονότερες στους εθελοντές οι οποίοι ανέπτυξαν καρδιοπάθεια στο πέρασμα του χρόνου ή είχαν πολλές πιθανότητες να την παρουσιάσουν (λ.χ. είχαν υπέρταση ή προϋπέρταση).

«Οι διαφορές που καταγράψαμε υποδηλώνουν ότι η καθιστική ζωή σχετίζεται με πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου και αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στη νοητική λειτουργία αργότερα στη ζωή», είπε η δρ Σπαρτάνο.

«Το εύρημα αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα πολλά εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο οι οποίοι ήδη έχουν ενδείξεις καρδιοπάθειας ή παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωσή της».
Πηγή: Τα Νέα

The post Τι προστατεύει η γυμναστική στα 40; appeared first on Όμορφα Μυστικά από την Βίκυ Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Omorfa Mystika