Τι πρέπει να κάνουμε μετά τον εμβολιασμό;

Αν πρόκειται να εμβολιαστείτε, ίσως αναρωτιέστε πώς θα μετριάσετε τις πιθανές παρενέργειες ή πώς θα προσαρμόσετε την καθημερινότητά σας μετά τον εμβολιασμό.

Φυσικά, πρέπει να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας γιατρό εάν έχετε συγκεκριμένες ανησυχίες για την υγεία σας, αλλά ακολουθούν γενικές συμβουλές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να κάνετε την εμπειρία εμβολίου COVID-19 την καλύτερη δυνατή.

1 ΜΗΝ παίρνετε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή ακριβώς πριν από τη λήψη του εμβολίου. Αλλά να μην διστάσετε να τα πάρετε μετά, αν χρειαστεί

Δεν πρέπει να παίρνετε μη συνταγογραφούμενα

φάρμακα όπως ιβουπροφαίνη, ακεταμινοφαίνη και ασπιρίνη πριν από τον εμβολιασμό με σκοπό την προσπάθεια πρόληψης παρενεργειών. Η προ-φαρμακευτική αγωγή αποτελεί μια μικρή αλλά πεπερασμένη ανησυχία. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη είναι αντιφλεγμονώδη που μπορεί να αμβλύνουν την ανταπόκριση του σώματός αας στο εμβόλιο. Μετά τη λήψη του εμβολίου, αυτά τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον περιορισμό των παρενεργειών που μπορεί να αισθανθείτε, όπως πόνοι ή δυσφορία.

2 ΜΗΝ ανησυχείτε για την κατανάλωση αλκοόλ.

Δεν υπάρχουν συστάσεις για τους οποίους δεν θα μπορούσατε να πιείτε ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα ή οτιδήποτε άλλο το βράδυ μετά το εμβόλιο. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό, όπως πυρετό, το αλκοόλ δεν θα βοηθήσει.

3 ΜΗΝ κλείσετε ραντεβού για τατουάζ ή κάποιο τρύπημα αμέσως μετά

Το δέρμα είναι το πρώτο εμπόδιο κατά των παθογόνων και έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί ανοσοαποκρίσεις. Η τροποποίηση του σώματος από το τατουάζ ή το τρύπημα μπορεί να διεγείρει μια ανοσοαπόκριση που μπορεί να μην θέλετε να την αντιμετωπίσετε σε συνδυασμό με μια ανοσοαπόκριση από το εμβόλιο. Προληπτικά μην προγραμματίσετε ραντεβού για τατουάζ δύο εβδομάδες πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

4 ΜΗΝ κλείνετε ραντεβού για άλλα εμβόλια την ίδια περίοδο

Το CDC προς το παρόν δεν συνιστά να λάβουμε διαφορετικό εμβόλιο, όπως το εμβόλιο κατά της γρίπης, την ίδια στιγμή που λαμβάνουμε ένα εμβόλιο COVID-19. Δεδομένης της έλλειψης δεδομένων σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA COVID-19 που χορηγούνται ταυτόχρονα με άλλα εμβόλια, η σειρά εμβολίων πρέπει να χορηγείται μόνη της με ελάχιστο διάστημα 14 ημερών πριν ή μετά τη χορήγηση με άλλα εμβόλια.

5 ΜΗΝ σταματήσετε να παίρνετε τα απαραίτητα στεροειδή, αν είναι απαραίτητα

Εάν παίρνετε ήδη στεροειδή φάρμακα λόγω χρόνιας κατάστασης, μην αλλάξετε ξαφνικά το φάρμακό σας εν αναμονή της λήψης εμβολίου COVID-19.

Εάν χρησιμοποιείτε αυτά τα φάρμακα υπάρχει ένας λόγος που τα χρησιμοποιείτε. Πριν κάνετεε κάτι, επικοινωνήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και συζητήστε τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε. Αν σκοπεύετε να πάρετε στεροειδή φάρμακα για έναν πόνο στην πλάτη, για παράδειγμα, και έχετε την επιλογή του πότε θα αρχίσετε να τα παίρνετε, πάρτε τα δύο εβδομάδες πριν ή μετά το εμβόλιο, επειδή τα στεροειδή αλληλεπιδρούν με το ανοσοποιητικό σύστημα.

6 ΜΗΝ πιέσετε τον εαυτό σας να ασκηθεί

Η άσκηση στην πραγματικότητα ισορροπεί και ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά δεν χρειάζετα να αθληθείτε αν δεν νιώθετε καλά.

7 ΜΗΝ ξεχνάτε να είστε ενυδατωμένοι, ειδικά εάν έχετε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.

Εάν θέλετε να βοηθήσετε το σώμα μας να επεξεργαστεί οποιαδήποτε ανοσοαπόκριση εμβολίου COVID-19, πίνετε άφθονο νερό. Η ενυδάτωση είναι σημαντική για τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε να βοηθήσει το σώμα να αναπτύξει καλύτερη ανταπόκριση στο εμβόλιο.

8 ΜΗΝ κάνετε δερματικές θεραπείες το ίδιο διάστημα

Το CDC σημειώνει ότι τα άτομα που κάνουν δερματικές θεραπείες ενδέχεται να παρουσιάσουν πρήξιμο ή κοντά στο σημείο της ένεσης μετά από μια δόση είτε Pfizer είτε Moderna, των εμβολίων με βάση το mRNA. Τα εμβόλια COVID-19 μπορούν να χορηγηθούν σε άτομα που έχουν λάβει ενέσιμες δερματικές θεραπείες που δεν έχουν αντενδείξεις ή προφυλάξεις για τον εμβολιασμό». Ωστόσο, αυτά τα άτομα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους για αξιολόγηση εάν παρουσιάσουν πρήξιμο κοντά σε μια περιοχή δερματικής θεραπείας μετά τον εμβολιασμό.

The post Τι πρέπει να κάνουμε μετά τον εμβολιασμό; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα