Ψάρι: Τα μυστικά του ψησίματος

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα ψάρια! Η διαδικασία που απαιτείται για να απολαύσετε ένα ζουμερό και νόστιμο ψάρι από την ψησταριά σας χωρίζεται σε δύο βήματα: στην επιλογή του ψαριού και στο σωστό ψήσιμο του.

Πώς επιλέγετε το σωστό ψάρι
Η επιλογή του ψαριού δεν είναι ποτέ μια εύκολη υπόθεση. Για να απολαμβάνετε πάντα τα ψάρια που αγοράζετε θα πρέπει να γνωρίζετε κάποια μικρά μυστικά για να ξεχωρίζετε το φρέσκο ψάρι!

Το μάτι …. δε λέει ποτέ ψέματα! Πρέπει το μάτι του ψαριού να είναι λαμπερό, υγρό, γεμάτο και διογκωμένο. Αποφεύγουμε ψάρια με θολά, ξηρά, ζαρωμένα ή κοίλα μάτια.Τα
βράγχια πρέπει να είναι καθαρά με πλούσιο ροδαλό χρώμα, όσο περνούν οι μέρες το χρώμα τους γίνεται ποιο γκρίζο.Το σώμα τους πρέπει να είναι σφιχτό και σχεδόν σκληρό. Αν βάλετε το δάχτυλο σας και πιέσετε θα πρέπει να επανέλθει στην αρχική του μορφή.Τα φρέσκα ψάρια μυρίζουν φρεσκάδα και θάλασσα. Αν μυρίζει ψαρίλα ή αμμωνία τότε να τα αποφύγετε!Το δέρμα θα πρέπει να λάμπει, να είναι υγρό όταν το ακουμπάτε και τα λέπια να είναι καλά κολλημένα στο σώμα.

Πώς να ψήσετε το ψάρι

Το σωστό ψήσιμο του ψαριού είναι εξίσου σημαντικό. Πολλές φορές πιθανόν να αποφεύγετε να ψήσετε ψάρια γιατί φοβάστε μην τα “χαλάσετε”.Σκουπίστε πολύ καλά το ψάρι με χαρτί κουζίνας και αφήστε σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον 15 λεπτά πριν το ψήσιμο.Η ψησταριά πρέπει να έχει προθερμανθεί σε υψηλή θερμοκρασία για τουλάχιστον 10-15 λεπτά πριν το ψήσιμο.Βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρή η επιφάνεια της σχάρας που θα ακουμπήσετε το ψάρι και δεν έχει υπολείμματα από προηγούμενα φαγητά.Λαδώστε με ένα πινέλο σιλικόνης ή χαρτί την επιφάνεια στην οποία θα ψήσετε το ψάρι.Λαδώστε καλά το ψάρι πριν το ψήσετε.Ψήστε το ψάρι σε μεσαία θερμοκρασία. Ψάρι 500γρ θέλει ψήσιμο για περίπου 8 λεπτά από τη μία πλευρά και 6-7 από την άλλη.Χρησιμοποιήστε μία φαρδιά σπάτουλα για να γυρίσετε το ψάρι πιο εύκολα.Βεβαιωθείτε όταν ψήνετε ολόκληρο ψάρι ότι πριν το γυρίσετε έχει ψηθεί καλά η πέτσα του. Αν σας δυσκολεύει στο γύρισμα σημαίνει ότι θέλει και άλλο.Για μεγάλα ψάρια για να είστε σίγουροι ότι έχουν ψηθεί μπορείτε με ένα θερμόμετρο να ελέγξετε την εσωτερική τους θερμοκρασία. Ένα σωστά ψημένο ψάρι πρέπει να έχει εσωτερική θερμοκρασία 57-60 βαθμούς Κελσίου.Να προτιμάτε να κρατάτε τη πέτσα του ψαριού γιατί αυτό θα αποτρέψει το σπάσιμο της σάρκας.Το μυστικό

Να θυμάστε ότι όλα τα ψάρια δεν είναι ίδια οπότε είναι σημαντικό να εμπιστεύστε τον ιχθυοπώλη σας και να σας δίνει τις σωστές οδηγίες κάθε φορά που αγοράζετε ένα ψάρι που δεν το ξέρετε.

The post Ψάρι: Τα μυστικά του ψησίματος appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα