Ποια φρούτα πρέπει να τρώμε με μέτρο

Όλα τα φρούτα δεν είναι ίδια. Μπορεί όλα να έχουν οφέλη, αλλά κάποια είναι πιο υγιεινά από άλλα και όταν τα επιλέγουμε, το καλύτερο είναι να κάνουμε επιλογές που θα μας χαρίσουν το μέγιστο δυνατό σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και το ελάχιστο δυνατό σε θερμίδες και σάκχαρα. H κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Δέσποινα Μαρσέλου μας αποκαλύπτει τα 6 φρούτα που πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο.

Μάνγκο

Αν και δεν αποτελούν συνηθισμένο φρούτο στην ελληνική φρουτιέρα, παρ’ όλ’ αυτά τα μάνγκο είναι πιο διαδεδομένα σε σχέση με το παρελθόν. Το αρνητικό τους είναι ότι περιέχουν περισσότερη ζάχαρη

από άλλα φρούτα, γι’ αυτό άλλωστε είναι και πιο γλυκά. Ένα φλιτζάνι μάνγκο φτάνει τις 100 θερμίδες και τα 23 γραμμάρια ζάχαρη, που σημαίνει ότι υστερεί λίγο σε σχέση με τα υπόλοιπα που έχουν μικρότερη περιεκτικότητα, ειδικά αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή αν έχετε αυξημένο σάκχαρο. Βάλτε τα στο smoothie σας ή στη σαλάτα, αλλά προσέξτε να μην το παρακάνετε.

Ώριμες μπανάνες

Ίσως πρέπει να σκεφτείτε δυο φορές πριν καταναλώσετε μια ώριμη μπανάνα για πρωινό ή σνακ, αφού σε αντίθεση με άλλα φρούτα, περιέχει κυρίως υδατάνθρακες και τα σάκχαρά της φτάνουν μέχρι και τα 15 γραμμάρια. Από την άλλη, οι άγουρες μπανάνες έχουν πιο πολύ ανθεκτικό άμυλο από κάθε άλλη τροφή, το οποίο δρα περισσότερο σαν φυτική ίνα, παρά σαν υδατάνθρακας, και μετατρέπεται σε σάκχαρα καθώς η μπανάνα ωριμάζει. Γι’ αυτό προτιμήστε την όσο είναι ακόμη σχετικά άγουρη, που έχει και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

Κεράσια

Το ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά δεν το αμφισβητεί κανείς. Όπως επίσης δεν μπορεί να αμφισβητήσει και το γεγονός ότι ένα φλιτζάνι κεράσια, χωρίς τα κουκούτσια, φτάνει τα 18 γραμμάρια σάκχαρα, το οποίο φυσικά καταναλώνουμε πολύ εύκολα και γρήγορα, χωρίς να το καταλάβουμε, λόγω του μικρού μεγέθους τους και της γλυκιάς τους γεύσης. Σίγουρα είναι καλύτερη επιλογή από ένα επεξεργασμένο γλυκό, αν θέλετε να φάτε επιδόρπιο, αλλά σε σχέση με άλλα φρούτα, τα κεράσια περιέχουν πολλή ζάχαρη. Συν τοις άλλοις, τα κεράσια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες FODMAP, δηλαδή μικρής αλύσου υδατάνθρακες όπως ολιγοσακχαρίτες, μονοσακχαρίτες, δισακχαρίτες και αλκοόλες που δεν απορροφούνται επαρκώς από το λεπτό έντερο και μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα.

Καρύδα

Τελευταία, έχει γίνει της μόδας, αλλά αποτελεί ένα φρούτο όχι και τόσο υγιεινό, με ένα φλιτζάνι καρύδα να αποδίδει 240 θερμίδες, 225 εκ των οποίων είναι λιπαρά και κυρίως κορεσμένα. Απολαύστε την τριμμένη στο πρωινό σας πού και πού, αλλά προσέξτε τις ποσότητες και τη συχνότητα.

Κράνμπερι

Τα κράνμπερι και ο χυμός τους είναι γνωστό ότι αποτελούν φυσικό φάρμακο για τις ουρολοιμώξεις –αν και κάποιες μελέτες αμφισβητούν αυτή τους τη δράση- ενώ είναι πλούσια και σε αντιοξειδωτικά, όπως όλα τα φρούτα της οικογένειας των μούρων. Η υπερκατανάλωσή τους, όμως, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων λίθων των νεφρών. Ο λόγος είναι ότι τα κράνμπερι περιέχουν μεγάλες ποσότητες οξαλικού εστέρα, που μπορεί να μεταφραστεί ως αυξημένος κίνδυνος για πέτρες οξαλικού ασβεστίου στα νεφρά –αν και κάποιοι ερευνητές αναφέρουν ότι ο οξαλικός εστέρας από τα κράνμπερι δεν είναι βιοδιαθέσιμος σε μεγάλη κλίμακα και δεν απορροφάται εύκολα. Ακόμη, τα κράνμπερι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, με την ποσότητα που φτάνει το 1/3 του φλιτζανιού να περιέχει περίπου 123 θερμίδες και μισό γραμμάριο λίπους. Προσέξτε ιδιαιτέρως τα αποξηραμένα κράνμπερι που αγοράζετε να μην έχουν πρόσθετη ζάχαρη, καθώς τότε το 1/3 του φλιτζανιού μπορεί να φτάνει τα 26 γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή παραπάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση για τις γυναίκες.

Σταφύλι

Τα σταφύλια είναι άλλο ένα φρούτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά με ισχυρή δράση κατά των ελευθέρων ριζών. Το πρόβλημα είναι ότι λόγω του μεγέθους τους και της ευκολίας να τα καταναλώσουμε, συχνά το παρακάνουμε και τότε μπορεί να έχουν κάποιες αρνητικές επιπτώσεις, όπως πρόσληψη βάρους (τα 100 γραμμάρια περιέχουν 16 γραμμάρια σακχάρων), αλλεργικά και εντερικά προβλήματα. Γι’ αυτό, καταναλώστε τα, απολαύστε τα τώρα που βρίσκονται στην εποχή τους, αλλά διατηρήστε τον έλεγχο και θυμηθείτε ότι μια μερίδα αντιστοιχεί σε μισό φλιτζάνι δηλαδή περίπου 16 ρώγες.

The post Ποια φρούτα πρέπει να τρώμε με μέτρο appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα