Η καθημερινή υπερτροφή που θωρακίζει οστά και ανοσοποιητικό

Λίγες τροφές έχουν διχάσει τόσο πολύ τον επιστημονικό κόσμο όσο το αυγό. Από τη μία θεωρείται ότι ξεχειλίζει από θρεπτικά συστατικά, από την άλλη ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων και πρόωρου θανάτου. Πού έχουν καταλήξει οι επιστήμονες;

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα αυγά είναι μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή «με 13 απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα» όπως εξηγεί η διατροφολόγος Brigitte Zeitlin. «Επιπλέον, είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, την οποία χρησιμοποιεί το σώμα μας για να χτίζει δυνατούς, υγιείς μυς». Μάλιστα κάθε αυγό περιέχει μόλις 72 θερμίδες, γεγονός που το κάνει πλούσιο σε θρεπτική

αλλά όχι θερμιδική αξία.

Τα αυγά περιέχουν επίσης χολίνη (ένα μικροθρεπτικό συστατικό που μεταξύ άλλων εμπλέκεται στο μεταβολισμό), βιταμίνη Α (σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την προστασία από ασθένειες), λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (αντιοξειδωτικές ουσίες που προφυλάσσουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες και τη γήρανση). «Περιέχουν επίσης βιταμίνη D, που διατηρεί τα οστά δυνατά» προσθέτει η Zeitlin.

Τι γίνεται όμως με τη διαβόητη θεωρία ότι ανεβάζουν επικίνδυνα τη χοληστερόλη; «Οι σημερινές έρευνες δείχνουν ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, η χοληστερόλη που παίρνουμε μέσα από τη διατροφή δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα της στο αίμα» όπως πιστεύει ο διατροφολόγος Ryan Maciel.

Από την άλλη, πρόσφατη έρευνα σε 30.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, τους οποίους παρακολούθησαν γιατροί για πάνω από 31 χρόνια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αυγών συνδέεται, όντως, με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και πρόωρου θανάτου. Συγκεκριμένα, μισό μόλις αυγό τη μέρα (δηλαδή τρία με τέσσερα την εβδομάδα) αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών κατά 6% και πρόωρου θανάτου κατά 8%.

Το συμπέρασμα; Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. Για την ώρα, η πιο ασφαλής σύσταση που δίνουν οι ειδικοί είναι να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας και, αν τρώμε αυγά, να τα καταναλώνουμε ολόκληρα, όχι μόνο το ασπράδι, αφού ο κρόκος είναι που περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία. Δεν υπάρχει ένας και μοναδικός ιδανικός τρόπος μαγειρέματός τους, αλλά όταν τα τρώμε σε συνδυασμό με λαχανικά -καλή πηγή έξτρα βιταμινών και φυτικών ινών- προσφέρουμε στον οργανισμό μας ένα ολοκληρωμένο και χορταστικό γεύμα.

The post Η καθημερινή υπερτροφή που θωρακίζει οστά και ανοσοποιητικό appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα