Γιατί κάνω τακτικά διατάσεις: 6 λόγοι!

Η συστηματική άσκηση με διατάσεις έχει θετική επίδραση σε όλο μου το σώμα, γιατί το ανακουφίζει από την ένταση των καθημερινών δραστηριοτήτων, απαλύνει το στρες, χαλαρώνει τους μυς και μειώνει τους πόνους που οφείλονται σε πιασίματα, έντονη σωματική δραστηριότητα, άσκηση ή υπερβολική καταπόνηση.

Τα είδη των διατάσεων

Οι διατάσεις κάμπτουν, τεντώνουν, μακραίνουν και επεκτείνουν τους μυς και τις αρθρώσεις σε όλο το εύρος της κίνησής τους, αναπτύσσοντας τη μυϊκή ευλυγισία,

την ελαστικότητα και την αρθρική ευκαμψία. Οι διατάσεις έχουν δύο βασικές κατηγορίες, τις στατικές ή τις δυναμικές και γίνονται με 3 τρόπους:

Α) ενεργητικός (αυτοδιάταση)

Β) παθητικός (με βοήθεια)

Γ) μεικτός (αυτοδιάταση και με βοήθεια).

Γιατί κάνω τακτικά διατάσεις

1 Οι τακτικές διατάσεις βελτιώνουν την ισορροπία, τη δύναμη και την ευελιξία μου.

2 Μπορούν να βελτιώσουν το κυκλοφορικό μου. Η σταθερή ροή του αίματος βοηθά στη μείωση της έντασης και τον μυϊκό πόνο.

3 Αποφεύγω τραυματισμούς, βελτιώνω την κινητικότητα των αρθρώσεων και έχω καλύτερο σωματικό έλεγχο.

4 Έχω καλύτερη απόδοση στο beach volley. Οι διατάσεις συμβάλλουν στη βελτίωση της σωματικής μου απόδοσης

5 Είμαι πιο εύκαμπτη. Οι διατάσεις αυξάνουν την ευκαμψία των αρθρώσεων και την ελαστικότητα των μυών.

6 Με χαλαρώνουν και εξαφανίζουν την ένταση και το στρες.

Πώς να τις κάνετε

1 Ζεστάνετε τους μυς πριν κάνετε διατάσεις. Κάντε 10 λεπτά ήπια άσκηση όπως περπάτημα. Η διαστολή των κρύων μυών μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό.
Κρατήστε μία διάταση για 10 έως 30 δευτερόλεπτα. Μην κάνετε αλματάκια όταν διατείνετε τους μυς. Η υπερβολική αιμάτωση προκαλεί τη συστολή του μυός και μπορεί να προκαλέσει μικρά σχισίματα στις ίνες.

2 Τεντώστε ήρεμα, ελεγχόμενα και χωρίς βιασύνη, μέχρι το σημείο που νιώθετε μία ήπια ενόχληση. Η διάταση δεν πρέπει να σας πονάει ούτε να σας ζορίζει.
Αναπνέετε κανονικά κατά τη διάταση. Μην προσπαθείτε να κρατάτε την αναπνοή σας ή να κάνειτε ειδικές ασκήσεις αναπνοής.

3 Κρατήστε ισορροπία. Δουλέψτε αντίθετες μυικές ομάδες κάθε φορά που κάνετε διατάσεις. Εάν αρχίσετε με το τέντωμα των μυών στο πίσω μέρος του μηρού, ακολουθήστε τεντώνοντας τους μυς στο μπροστινό μέρος.

4 Οι διατάσεις είναι ιδανικές για προθέρμανση και για αποθεραπεία, μετά την προπόνηση. Και δεν πρέπει να τις ξεχνάτε ποτέ.

5 Αποφύγετε τις διατάσεις εάν: έχετε χαλαρούς συνδέσμους ή υπεραυξημένο -πάνω από το φυσιολογικό- εύρος κίνησης, οστεοπόρωση, οστεοαρθρίτιδα, ενεργό τραυματισμό, φλεγμονή, διάστρεμμα ή θλάση, πρόσφατο κάταγμα. Επίσης, εάν είστε παχύσαρκος, έχετε εκτεταμένες ευρυαγγείες, χρησιμοποιείτε κορτιζόνη σε οποιαδήποτε μορφή, αν έχετε υποστεί εκτεταμένα εγκαύματα, έχετε κάνει λιποαναρρόφηση ή άλλη χειρουργική επέμβαση.

Το μυστικό

Κάντε διατάσεις 10 λεπτά κάθε μέρα αλλά μην κάνετε διατάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί προθέρμανση και μην αυτοσχεδιάζετε – φροντίστε να έχετε προσχεδιάσει το πρόγραμμα.

The post Γιατί κάνω τακτικά διατάσεις: 6 λόγοι! appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα