Μπορεί η πιπίλα να καθυστερήσει τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού;

Η πιπίλα είναι το αγαπημένο αντικείμενο των μωρών αλλά και των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Και αυτό γιατί τα ηρεμεί και καταπραΰνει το πόνο των δοντιών, ενώ παράλληλα όπως θα σας ενημερώσει ένας εργοθεραπευτής, βοηθά το παιδί στο να ρυθμίζει τα αισθητηριακά ερεθίσματα που δέχεται. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, μειώνει τον κίνδυνο για αιφνίδιο βρεφικό θάνατο. Μάλιστα είναι προτιμότερη η χρήση πιπίλας παρά το δάκτυλο αφού το δάκτυλο μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στις οδοντικές δομές. Όμως η παρατεταμένη χρήση της πιπίλας μπορεί όντως να καθυστερήσει τη

γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού και να δημιουργήσει πρόβλημα στα δόντια.

Πώς η πιπίλα καθυστερεί τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού

Η παρατεταμένη χρήση πιπίλας μπορεί να προκαλέσει διαταραχές λόγου και δυσαρθρία. Συγκεκριμένα:

1 Προκαλεί χασμοδoντία στα μπροστινά δόντια. Αυτό ενδεχόμενα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην άρθρωση συριστικών φωνημάτων (σ, ζ, ψ και ξ) διότι δε συγκλίνουν καλά τα δόντια του παιδιού και η γλώσσα τείνει να γλιστράει προς τα έξω.

2 Αυξάνονται οι πιθανότητες για οξεία μέση ωτίτιδα που μακροπρόθεσμα καθυστερούν τη φυσιολογική ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού.

3 Ενδέχεται να προκαλέσει οδοντικά προβλήματα, εφόσον η χρήση της πιπίλας συνεχίζεται μετά τα 2 έτη και άνω. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη σύγκλιση των δοντιών και να εμποδίζεται η σωστή κίνηση της γλώσσας επηρεάζοντας αρνητικά την άρθρωση των φωνημάτων και αλλοιώνοντας τα χειλικά και φατνιακά φωνήματα (τ, δ, ν, ρ,λ,φ,β).

4 Περιορίζεται η γλωσσική ανάπτυξη: Με τη στοματική κοιλότητα μερικώς καλυμμένη από τη πιπίλα, το βάβισμα και η μίμηση λέξεων και προτάσεων μπορεί να είναι περιορισμένα.

5 Εκτός από τη γλωσσική ανάπτυξη, η παρατεταμένη χρήση πιπίλας εγκυμονεί τον κίνδυνο πνιγμού, όταν κοιμάται κι όταν παίζει, ενώ μπορεί να προκαλέσει μυκητίαση στο στόμα του παιδιού. Επιπλέον, έρευνα του Πανεπιστημίου Wisconsin στις ΗΠΑ καταδεικνύει ότι η συναισθηματική ανάπτυξη και ωρίμανση, ιδιαίτερα των αγοριών, μπορεί να βλαφτεί από τη χρήση πιπίλας. Αυτό γιατί τα βρέφη δεν πειραματίζονται με εκφράσεις του προσώπου τους όταν έχουν πιπίλα. Το βρέφος αντανακλά και εκφράζει συναισθήματα, χρησιμοποιώντας τη μη γλωσσική επικοινωνία των εκφράσεων του προσώπου και του σώματος και έτσι, χτίζει τον συναισθηματικό του κόσμο και αρχίζει να κατανοεί εάν και τι αισθήματα έχει το άλλο πρόσωπο, και πώς να εκφράζει τα δικά του συναισθήματα.

Πώς να κόψετε την πιπίλα

Μην έχετε πολλές πιπίλες. Είναι πιο εύκολο να σταματήσει να χρησιμοποιεί μία πιπίλα. Αλλιώς θα γνωρίζει ότι υπάρχουν και άλλες πιπίλες που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Μη του δίνετε μπιμπερό. Διαλέξτε μαζί του ένα ποτήρι και ορίστε το ως το “ποτήρι για το γάλα”.

Αποφεύγετε να δίνετε πιπίλα όταν το παιδί κλαίει και μη το βάζετε για ύπνο με την πιπίλα. Αντικαταστήστε τη συνήθεια αυτή με ένα αγαπημένο του παιχνίδι.

Διαβάστε παραμύθια με θέμα τη διακοπή της πιπίλας. Σας προτείνουμε το: Οι πιπίλες δεν είναι για πάντα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και το Πιπίλα μου γλυκιά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Προετοιμάστε το παιδί για τη διακοπή της πιπίλας. Ορίστε μαζί μια ημέρα και μέχρι τότε ενθαρρύνετέ το να κολλάει αυτοκόλλητα στις ημέρες που περνούν σε ένα ημερολόγιο έως ότου έρθει η μέρα που ορίσατε.

Ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού θεραπευτή. Εάν το παιδί χρησιμοποιεί την πιπίλα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα καλό θα ήταν να αναζητήσετε τα αίτια και να μιλήστε με μία ομάδα θεραπευτών .

Φίλια Μητρομάρα

Ευχαριστούμε την κυρία Ανδριοπούλου Ευγενία, Λογοθεραπεύτρια του Θεραπευτικού Ινστιτούτου Ίσιδα για τις χρήσιμες πληροφορίες.

Πηγές
www.isida.gr
Δρ Σόξμαν – τεύχος επιθεώρησης «Γενική Οδοντιατρική»
Medical News Today, 2012

The post Μπορεί η πιπίλα να καθυστερήσει τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα