Ys: Memories of Celceta

Βοηθήστε τον Adol να επανακτήσει τις αναμνήσεις του.

Το PlayStation Vita, όπως είναι γνωστό, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Sony, αλλά και των gamers, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην φτωχή "βιβλιοθήκη" τίτλων του. Βέβαια στην Ιαπωνία

τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, καθώς εκεί έχουν κυκλοφορήσει αρκετές ποιοτικές JPRG δημιουργίες, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στην περίπτωση του PSP. Με δεδομένη λοιπόν την "δίψα" του δυτικού κόσμου για περισσότερες κυκλοφορίες, διάφοροι publishers έχουν κατά καιρούς μεταφέρει αρκετές Ιαπωνικές δημιουργίες και στα μέρη μας. Μία από αυτές τις εταιρείες είναι η NIS America, η οποία μετά τα Dragon's Crown και Persona 4: Golden ανέλαβε την έκδοση του Ys: Memories of Celceta στην Ευρώπη.

Η σειρά Ys αποτελεί μία από τις μακροβιότερες στον χώρο των Action RPG και τα περισσότερα κεφάλαιά της έχουν αναπτυχθεί από την Nihon Falcom. H συγκεκριμένη ιαπωνική εταιρεία ανάπτυξης μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί πρωτοπόρα, καθώς οι δημιουργίες της επηρέασαν τόσο την Square, όσο και την Enix (οι δύο εταιρείες συγχωνεύτηκαν το 2003). Κατά πολλούς μάλιστα το Dragon Slayer της Nihon Falcom αποτελεί τον πρόγονο των Action RPG.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ys: Memories of Celceta αποτελεί το τέταρτο κεφάλαιο της σειράς, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τα Ys IV: Mask of The Sun και Υs IV: Dawn of Us που αναπτύχθηκαν από τις Tonkin House και Hudson Soft αντίστοιχα. Στις κυκλοφορίες αυτές η Nihon Falcom είχε παραχωρήσει τα πνευματικά δικαιώματα του Ys, αλλά δεν συμμετείχε ενεργά στην ανάπτυξή τους. Πάμε λοιπόν να δούμε αν το νέο πόνημα της Nihon Falcom έχει τα φόντα για να πρωταγωνιστήσει και αν αξίζει μία θέση στην συλλογή σας, καθώς αν μη τι άλλο τα exclusives για το PS Vita αυτές τις ημέρες σπανίζουν.

Οι περιπέτειες του Adol Christin
Κεντρικός πρωταγωνιστής του Ys: Memories of Celceta είναι ο Adol Christin, ένας νεαρός τυχοδιώκτης. Ο Adol είναι ο εμβληματικός ήρωας της σειράς, αφού έχει πρωταγωνιστήσει σε όλα τα κεφάλαιά της με εξαίρεση το Ys: Origin. Μία αντίστοιχη περίπτωση δηλαδή με τον Link από το The Legend of Zelda.

Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα δύο χρόνια μετά από τα αντίστοιχα του Ys II και ένα χρόνο πριν το Ys III: Wanderers of Ys και εκτυλίσσονται στην Celceta. Στην πράξη είναι η τρίτη φορά που ο Adol επισκέπτεται τον συγκεκριμένο κόσμο, καθώς οι δύο προηγούμενες ήταν στα Ys IV: Mask of The Sun και Υs IV: Dawn of Us. Βέβαια όπως προαναφέραμε, το Ys: Memories οf Celceta αντικαθιστά ουσιαστικά αυτές τις δημιουργίες προσεγγίζοντας με έναν διαφορετικό τρόπο το lore της σειράς. Εδώ να τονίσουμε ότι δεν απαιτείται να έχετε παίξει κάποια από τις προηγούμενες εκδόσεις του Ys IV για να μπείτε στο κλίμα. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετές αναφορές στους δύο αυτούς τίτλους και μπόλικα easter eggs, κάτι που αναμφισβήτητα θα εκτιμήσουν οι φίλοι του Ys.

H περιπέτειά σας ξεκινά με την έλευση του Adol στην Casnan, μία μικρή επαρχιακή πόλη. Ο πρωταγωνιστής πάσχει από αμνησία, της οποίας τα αίτια δεν διευκρινίζονται αρχικά. Στην Casnan παρόλα αυτά θα συναντήσετε τον Duren, έναν γεροδεμένο τυχοδιώκτη, ο οποίος υποστηρίζει ότι σας γνωρίζει και υπόσχεται να σας βοηθήσει να βρείτε τον...παλιό καλό εαυτό σας.

Πολύ σύντομα πάντως θα χρειαστεί να αναλάβετε δράση για να σώσετε κάποιους ανθρακωρύχους στο τοπικό ορυχείο. Οι ικανότητες σας στην μάχη εντυπωσιάζουν τον τοπικό άρχοντα, ο οποίος σας αναθέτει μία άκρως επικίνδυνη αποστολή, την χαρτογράφηση του Grand Forest της Celceta. Ο Duren πιστεύει ότι μέσα στο δάσος αυτό υπάρχουν στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να βρείτε την μνήμη σας και έτσι λοιπόν ξεκινάτε για ένα νέο ταξίδι στον κόσμο του Ys.

Σε σεναριακό επίπεδο το Ys: Memories of Celceta δεν καταφέρνει να εντυπωσιάσει και φλερτάρει έντονα με τον χαρακτηρισμό αφελές. Άλλωστε, το concept του πρωταγωνιστή που πάσχει από αμνησία, το έχουμε δει δεκάδες φορές στο παρελθόν. Επιπροσθέτως, η χαρτογράφηση ενός δάσους δεν είναι σε καμία περίπτωση το πιο επικό quest που μπορεί να αναλάβει ένας τυχοδιώκτης.

Ένα ακόμη πρόβλημα εντοπίζεται στους διαλόγους με τους NPC, οι οποίοι είναι συχνοί αποσπώντας σας από την δράση. Συν τις άλλοις, οι διάλογοι αυτοί περιορίζονται σε τυπικές συνομιλίες που δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν. Κοινώς ούτε κάποιο quest θα αναλάβετε, αλλά ούτε και κάποια πολύτιμη πληροφορία για το lore του παιχνιδιού. Όλα αυτά συντελούν στο να σχηματίσετε μια πολύ κακή εντύπωση αρχικά που πιθανόν να σας αποθαρρύνει από το να συνεχίσετε την περιπέτειά σας. Η συνέχεια πάντως δεν είναι ανάλογη καθώς μετά από τις πρώτες 3-4 ώρες gameplay το Ys: Memories of Celceta αρχίζει σιγά σιγά να ξεδιπλώνει τις αρετές του.

Μέσα στο δάσος περπατώ
H βασική σας αποστολή όπως προαναφέραμε είναι η εξερεύνηση του Grand Forest της Celceta και η σταδιακή χαρτογράφησή του. Μόλις λοιπόν διαβείτε τις πύλες της Casnan, ένας τεράστιος κόσμος είναι ανοιχτός για εξερεύνηση. Όσον αφορά το κομμάτι αυτό, το Ys: Memories of Celceta θυμίζει The Legend of Zelda. Κοινώς υπάρχουν δεκάδες dungeons για να εξερευνήσετε, ενώ για να μεταβείτε σε κάποιες περιοχές θα πρέπει προηγουμένως να αποκτήσετε ένα σχετικό artifact. Για παράδειγμα, για να μεταβείτε σε ένα υποβρύχιο dungeon απαιτείται να έχετε στην κατοχή σας το Hydra Scales που σας επιτρέπει να αναπνεύσετε κάτω από το νερό.

Γενικά υπάρχουν δεκάδες μυστικές περιοχές, αλλά και αρκετά δυσπρόσιτα σεντούκια, τα οποία κρύβουν αμύθητο loot. Επίσης, υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, όπως σφαίρες που κρύβουν τις αναμνήσεις του Adol ή κλειδωμένα σεντούκια. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να έχετε στο party σας το κατάλληλο άτομο για να αλληλεπιδράσετε. Λόγου χάρη μόνο ο Duren μπορεί να ξεκλειδώσει ένα σεντούκι. Να σημειωθεί εδώ ότι αρχικά το party σας αποτελείται μόνο από τον Adol και τον Duren, αλλά στην πορεία θα συναντήσετε και άλλους playable χαρακτήρες. Πέρα από τον Adol λοιπόν θα στρατολογήσετε άλλους πέντε ήρωες. Ανά πάσα στιγμή πάντως το party σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα τρία άτομα.

Ένας τομέας που χρειάζονταν περισσότερη δουλειά πάντως είναι τα side quests, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι ανούσια και επιπλέον η ολοκλήρωσή τους δεν σας αποφέρει κάποιο σημαντικό όφελος, όπως κάποιο σπάνιο αντικείμενο λόγου χάρη. Συν τις άλλοις, οι προαιρετικές αποστολές είναι πραγματικά ελάχιστες για τα δεδομένα του είδους και επιπλέον ο τρόπος με τον οποίο σας αναθέτονται -μέσω του σχετικού πίνακα ανακοινώσεων στα τοπικά πανδοχεία- δεν είναι ο πλέον ενδεδειγμένος. Αντίθετα ένα θετικό στοιχείο είναι ότι δεν απαιτείται ιδιαίτερο backtracking από την μία περιοχή σε μία άλλη, καθώς στην πορεία ξεκλειδώνει ένας fast travel μηχανισμός.

Ένα αξιόλογο exclusive για το PS Vita που θα ικανοποιήσει τους φίλους των Action RPG.

Όσον αφορά την αξιοποίηση των χαρακτηριστικών του PS Vita, δεν συναντάμε κάποια ιδιαίτερη καινοτομία. Πάντως μέσω της οθόνης αφής της κονσόλας δύναται να κάνετε zoom-in και zoom-out την κάμερα, να δώσετε εντολές στους συμμάχους σας και να αλληλεπιδράσετε με το περιβάλλον σε διάφορους απλοϊκούς γρίφους. Για να παράδειγμα να τοποθετήσετε στην σωστή σειρά τα κομμάτια μιας σφραγίδας για να ανοίξετε μία κλειστή πόρτα.

Έμφαση στο Action στοιχείο
Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η δημιουργία της Nihon Falcom αργεί να ξεδιπλώσει τις αρετές της. Η σημαντικότερη εξ' αυτών δεν είναι άλλη από το σύστημα μάχης, το οποίο χωρίς ίχνος υπερβολής είναι από τα καλύτερα που έχουμε συναντήσει σε Action RPG τα τελευταία χρόνια. Σε πρώτη φάση να αναφέρουμε ότι η κάμερα ακολουθεί την top-down προοπτική του Diablo και όπως και στην δημιουργία της Blizzard έτσι και εδώ θα χρειαστεί να πολεμήσετε με χιλιάδες mobs, αλλά και με πανίσχυρα bosses.

To μοντέλο χειρισμού είναι ακριβέστατο και άκρως λειτουργικό και κάθε χαρακτήρας έχει στο "ρεπερτόριο" του μία βασική επίθεση και τρία combat skills. Εν τω μεταξύ, με το πάτημα ενός κουμπιού γίνεται άμεσα η εναλλαγή από το ένα μέλος του party σας σε κάποιο άλλο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε μαχητής προκαλεί έναν συγκεκριμένο τύπο ζημιάς, ανάλογα με το όπλο που χρησιμοποιεί. Για παράδειγμα, ο Adol προκαλεί slash damage με το σπαθί του, ενώ ο Duren strike damage με τα gauntlets. Με δεδομένο ότι κάθε τύπος εχθρού είναι ευάλωτος σε έναν συγκεκριμένο τύπο ζημιάς είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον κατάλληλο χαρακτήρα για κάθε περίσταση.

Γενικά η Nihon Falcom επιχειρεί μια ξεκάθαρη και συνάμα οργανική Action προσέγγιση της μάχης με μηχανισμούς που μοιάζουν βγαλμένοι από τα Devil May Cry και τα Castlevania: Lords of Shadow. Κοινώς δεν αρκεί μόνο η επίθεση για να τα βγάλετε πέρα στις μάχες, καθώς θα πρέπει να αμυνθείτε ή να κάνετε dodge τα χτυπήματα των αντιπάλων σας. Επίσης, διάφορα combat skills σας δίνουν την δυνατότητα να "σηκώσετε" στον αέρα τους αντιπάλους σας και να τους εξολοθρεύσετε με φονικά juggle combos.

Ένα επίσης θετικό στοιχείο είναι ότι η εκμάθηση των νέων επιθέσεων γίνεται σταδιακά, δίνοντάς σας άπλετο χρόνο για να εξοικειωθείτε απόλυτα με το μοντέλο χειρισμού και με τους μηχανισμούς της μάχης. Σταδιακή είναι επίσης και η αύξηση του βαθμού πρόκλησης, καθώς όσο προχωρείτε πιο βαθιά μέσα στο δάσος, τόσο δυνατότερα mobs θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε. Η Α.Ι. κινείται γενικά σε μέτρια επίπεδα, παρόλα αυτά τα boss fights είναι αξιομνημόνευτα προσφέροντας συγκλονιστικές συγκινήσεις.

Επίσκεψη στον σιδηρουργό
Το Ys: Memories of Celceta περιλαμβάνει ένα λειτουργικό σύστημα crafting που σας επιτρέπει να αναβαθμίσετε τα όπλα σας και την αρματωσιά σας. Οι αναβαθμίσεις που παρέχονται είναι δεκάδες, οπότε έχετε την δυνατότητα να αυξήσετε το damage του όπλου σας ή να του προσθέσετε κάποιο elemental attribute όπως φωτιά, πάγο, δηλητήριο κ.ο.κ. Για να προβείτε σε ένα upgrade απαιτείται φυσικά το ανάλογο χρηματικό αντίτιμο, αλλά και resources τα οποία συλλέγετε ως loot ή από το περιβάλλον (κόβοντας θάμνους, σπάζοντας πέτρες κ.ο.κ.).

Η συλλογή των resources πάντως δεν είναι χρονοβόρα όπως σε Action RPG τύπου Monster Hunter και επιπλέον δεν απαιτείται grinding ή farming. Το μόνο που απαιτείται από την πλευρά σας είναι να επισκέπτεστε τακτικά τον σχετικό vendor για να αναβαθμίζετε τον εξοπλισμό σας ή να αγοράζετε καινούργια όπλα και potions. Αυτό γιατί δεν υπάρχει scaling στα mobs και ενδεχομένως σε κάποια περιοχή του χάρτη να τα βρείτε σκούρα χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Γίνε και εσύ χαρτογράφος
Για να ολοκληρώσετε την περιπέτειά σας και να βοηθήσετε τον Adol να βρει τις χαμένες του αναμνήσεις θα χρειαστεί να αφιερώσετε τουλάχιστον 20-25 ώρες. Βέβαια, όπως προαναφέραμε υπάρχει μια πληθώρα μυστικών περιοχών, οπότε εάν επιθυμείτε το 100% completion, δηλαδή να εξερευνήσετε ολόκληρο το Grand Forest της Celceta η συνολική αντοχή του τίτλου στον χρόνο αγγίζει τις 40 ώρες.

Επιπροσθέτως, αφού δείτε τα credits ξεκλειδώνει το New Game+, στο οποίο μπορείτε να πραγματοποιήσετε ένα δεύτερο playthrough, ενδεχομένως επιλέγοντας το Hard επίπεδο δυσκολίας. Πέρα όμως από αυτό υπάρχει και το καθιερωμένο Boss Rush mode, όπου αντιμετωπίζετε τα όλα τα bosses με στόχο να πραγματοποιήσετε τον καλύτερο δυνατό χρόνο.

Βγαλμένο από το PSP
Στον οπτικό τομέα το Ys: Memories of Celceta δεν καταφέρνει να αναδειχθεί, αφού θυμίζει περισσότερο τίτλο του PSP και όχι του PS Vita. Από εικαστικής πλευράς ο σχεδιασμός των χαρακτήρων εντυπωσιάζει, τουλάχιστον στα menus και τα cutscenes, αλλά κατά την διάρκεια της μάχης τα μοντέλα τους στερούνται λεπτομέρειας και σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται έντονο texture blur.

Το σταθερό frame rate παρόλα αυτά είναι σημαντικό θετικό πρόσημο. Ακόμα και στις πιο απαιτητικές περιστάσεις όπου υπάρχουν αρκετοί εχθροί και η οθόνη πλημμυρίζει από particle effects δεν παρατηρούνται πτώσεις του frame rate, ούτε προβλήματα στην απόκριση του χειρισμού. Άξια αναφοράς είναι πάντως τα lighting effects και η χρήση του shadow mapping στις διάφορες δασώδεις περιοχές.

Στο ηχητικό κομμάτι πάντως τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, καθώς το Ys: Memories of Celceta συνεχίζει την μακρά παράδοση της σειράς όσον αφορά τα άκρως ποιοτικά μουσικά themes. To soundtrack διακρίνεται για την ποικιλία του, καθώς συναντάμε δυναμικά metal κομμάτια που συνοδεύουν τις αναμετρήσεις σας με τα bosses, αλλά και ονειρικά ambient θέματα κατά την διάρκεια των cutscenes. Θετική εντύπωση μας έκανε επίσης και το αξιοπρεπέστατο voice acting, παρά το γεγονός ότι απουσιάζουν τα ιαπωνικά voice-overs.

Άξιος διάδοχος
Το Ys: Memories of Celceta έχει αρκετά ελαττώματα, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στο αναιμικό σενάριό του, αλλά και τον υποδεέστερο τεχνικό τομέα του. Παρόλα αυτά, προσφέρει ένα προσβάσιμο και λειτουργικό σύστημα μάχης που θα ικανοποιήσει ακόμη και τον απαιτητικό λάτρη των Action RPG. To όλο πακέτο μάλιστα συνοδεύεται από ένα εξαιρετικό soundtrack που περιλαμβάνει δεκάδες αξιομνημόνευτα κομμάτια. Βέβαια κακά τα ψέματα η σειρά Ys παραμένει άγνωστη στο ευρύτερο κοινό, παρά το γεγονός ότι μας κρατά συντροφιά από το 1987 και δυστυχώς η παρούσα δημιουργία πολύ δύσκολα θα καταφέρει να φέρει νέους οπαδούς στους κόλπους της. Ελπίζουμε στο μέλλον η Nihon Falcom να επανέλθει δριμύτερη και με μία σύγχρονη μηχανή γραφικών που θα αναδεικνύει τις δυνατότητες του PS Vita.

Θετικά:
- Εξαιρετικό σύστημα μάχης
- Πανέμορφο soundtrack
- Ικανοποιητική διάρκεια
- Δεκάδες μυστικές τοποθεσίες για να εξερευνήσετε

Αρνητικά:
- Αδύναμο σενάριο
- Γραφικά επιπέδου PSP
- Αδιάφορα side quests

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 9
Gameplay: 8
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7.8

Ένα ιδανικό entry-point για να ασχοληθείτε εκτενέστερα με την σειρά Ys.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
memories, memories, devil may cry, ps vita, playstation, vita, sony, οφείλεται, ιαπωνια, psp, crown, golden, rpg, εταιρεία, square, dragon, slayer, sun, dawn, house, hudson, origin, legend, zelda, iii, συγκεκριμένο, easter, δραση, μνήμη, quest, hydra, party, travel, exclusive, diablo, blizzard, slash, devil, shadow, dodge, boss, upgrade, monster, hunter, rush, blur, frame, lighting, themes, voice, αξια, Καλή Χρονιά, φωτια, origin, μνήμη, ps vita, δουλεια, ηχος, ιχνος, πνευματικα δικαιωματα, ψεματα, boss, hunter, hydra, iii, quest, rpg, rush, slash, slayer, sony, square, vita, αυξηση, αξιζει, αμνησια, αναμνησεις, ατομο, βρειτε, γεγονοτα, γεγονος, γινεται, δασος, δεδομενο, δευτερο, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δηλητηριο, υπαρχει, ενεργα, εταιρεία, ευρωπη, εχθροι, ηρωες, θετικο, θυμιζει, ιαπωνικη, εκδοσεις, κεφαλαιο, κλιμα, μοντελα, μπορειτε, νερο, οθονη, ουσιαστικα, οφελος, οφείλεται, παμε, περιβαλλον, προβληματα, πορτα, πυλες, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σειρα, τυπος, τρια, τριτη, τυχοδιωκτης, φυσικα, φοντα, φορα, ωρες, blizzard, blur, sun, crown, dawn, dodge, devil, devil may cry, diablo, δικαιωματα, dragon, easter, exclusive, φιλοι, frame, golden, house, ηρωας, hudson, χωρα, ιδανικο, ιδιαιτερο, κομματι, legend, lighting, monster, travel, πακετο, party, shadow, ταξιδι, themes, top, upgrade, θεματα, voice, zelda
Τυχαία Θέματα