Η διαιτολόγος Δέσποινα Μαρσέλου αποκαλύπτει μύθους και αλήθειες για το αλκοόλ

Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Δέσποινα Μαρσέλου

Έχετε ακούσει ότι με το να καταναλώνετε μικρή ποσότητα αλκοόλ πιθανότατα και να σας κάνει καλό. Αλλά ξέρετε όλα τα γεγονότα; Πόσο μικρή είναι τελικά η ποσότητα αλκοόλης που καταναλώνετε; Μάθετε εάν βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο από την υπερβολική κατανάλωση του δικού σας ποτού η εκρηκτικού κοκτέιλ.

Εμπειρογνώμονες συστήνουν τη διατήρηση των επιπέδων αλκοόλ σε 1 έως 2 μονάδες ημερησίως για γυναίκες και 2 με 3 μονάδες ημερησίως για άντρες ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος χωρίς βέβαια να σημαίνει

ότι είναι αναγκαίο να καταναλώνετε αλκοόλ καθημερινά (ιδιαίτερα αν θέλετε απώλεια βάρους) αλλά ούτε και να προσπαθείτε να μην πίνετε ημερησίως για να «μαζέψετε» τις μονάδες που σας αντιστοιχούν και να τις καταναλώσετε μία και καλή το Σάββατο.

Μία μονάδα περιέχει συνήθως 8 ή 10 gr αλκοόλης αλλά πολλές φορές εξαρτάται και από την χώρα προέλευσης.

Αν νομίζετε ότι υπερβάλλετε στην κατανάλωση αλκοόλ δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές για περιορισμό και καλύτερη υγεία:

Αναπληρώστε το αλκοολούχο ποτό με ένα μη αλκοολούχο. Ενδείκνυται μπύρα χωρίς αλκοόλ και μπύρα light αφού έχει λιγότερους υδατάνθρακες και αλκοόλ.Αποφύγετε να πίνετε με άδειο στομάχι, η παρουσία τροφής στο στομάχι θα καθυστερήσει την απορρόφηση του οινοπνεύματος στο αίμα και θα εμποδίσει την γρήγορη μέθηΠιείτε το ποτό σας αργά, έτσι ώστε να διαρκεί περισσότερο και ανανεώνετε το με παγάκιαΜην γεμίζετε το ποτήρι σας πριν να έχετε τελειώσει το ποτό σας!Πίνετε άφθονο νερό πριν πάτε για ύπνο για ενυδάτωση, ώστε να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων του hangover. Ο καφές και η παρακεταμόλη δεν συστήνονται για την μείωση των επιπτώσεων hangover και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε βλάβη στο ήπαρ αφού τριπλασιάζουν το τοξικό υποπροιόν N-acetyl-p-benzoquinone imine (NAPQI).Αντικαταστήστε ένα υψηλό συστατικό θερμιδικής αξίας με ένα χαμηλότερο σε θερμίδες όπως τόνικ ή αναψυκτικό light.Δοκιμάστε το άσπρο κρασί ως spritzer δηλαδή αναμίξτε το με ανθρακούχο νερό.Μην ξεχνάτε να συμπεριλάβετε τα σφηνάκια σαν επιπλέον μονάδες αλκοόλ!Κοκτέιλ: Ένα κοκτέιλ μπορεί φτάσει τις 500 θερμίδες αλλά να ξεπεράσει και τις μονάδες επιτρεπόμενης αλκοόλης αν ο μπάρμαν θέλει να σας περιποιηθεί!Θυμηθείτε ότι δεν υπάρχει ποτό χωρίς θερμίδες και φυσικά ο μύθος ότι τα λευκά ποτά μπορούν να καταναλωθούν άφοβα ή ότι έχουν λιγότερες θερμίδες πρέπει να καταρριφθεί. Οι λιγότερες θερμίδες ανά μονάδα αλκόολ εμπεριέχονται συνήθως σε ξηρά κρασιά και σε μπύρες τύπου lager ή και μπύρες light. Τα γλυκά ποτά καταναλώνονται αρκετά γρήγορα οπότε επιλέξτε κάποιο ποτό που ναι μεν σας είναι ευχάριστο αλλά ξέρετε ότι μπορείτε να βάλετε όρια.

Τέλος μετά την κατανάλωση αλκοόλ σίγουρα θα πεινάτε περισσότερο αφού το αλκοόλ διαταράσσει τα επίπεδα γλυκόζης. Όσο λιγότερο πιείτε τόσο ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να ζητήσετε σουβλάκι η hot dog μετά.

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Δέσποινα Μαρσέλου για τις χρήσιμες συμβουλές της.

Δέσποινα Μαρσέλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Ειδίκευση στη κλινική διατροφή και ανοσολογία
Τηλ: 210.453.6144, Κιν: 6944.363.825
Web: www.getactive.gr και το αγγλικό site www.nutriexpert.co.uk
Email: [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα