Review - NBA 2K14

Όταν ο LeBron συνάντησε… τον ‘’βασιλιά’’ του είδους!

Το NBA 2K14 είναι το μπασκετικό παιχνίδι που την τελευταία πενταετία έχει κλέψει εντυπώσεις και καρδιές των περισσότερων gamers που αγαπάνε την ‘’σπηριάρα’’. Μάλιστα τις τελευταίες χρονιές, παίζει στα ψηφιακά παρκέ μόνο του αφού μέχρι και την περασμένη σεζόν η ‘’αντίζηλος’’ της 2K στο συγκεκριμένο άθλημα, η EA, δεν κατάφερε να δημιουργήσει

το παιχνίδι που πίστευε πως θα μπορέσει να ανταγωνιστεί επάξια το NBA 2K κι αποφάσισε να κάνει την αρχή της αντεπίθεσης με το NBA Live 14 στην επόμενη γενιά κονσολών τον ερχόμενο Νοέμβρη. Επομένως, στην παρούσα γενιά η 2K διατηρεί το μονοπώλιο με το 2K14.

Φέτος, επιστρατεύτηκε ως Guest Star του παιχνιδιού ο καλύτερος εν ενεργεία παίκτης του αθλήματος αυτή την στιγμή, LeBron James. Ας δούμε, λοιπόν, τι προσφέρει στο κοινό ο τελευταίος –ίσως- προσεγμένος μπασκετικός τίτλος της παρούσας γενιάς. Και τον χαρακτηρίζουμε ως τελευταίο προσεγμένο γιατί από ‘δω και στο εξής βάση θα δοθεί από τους προγραμματιστές στην τεχνολογία της νέας γενιάς, με την παρούσα να περνάει αναπόφευκτα σε δεύτερη μοίρα.

Περιεχόμενο

Κακά τα ψέματα, από την ώρα που το παιχνίδι άρχισε να ‘’τρέχει’’ στο PS3 και οδηγηθήκαμε στο μενού, προϊδεαστήκαμε για το τι μας περιμένει. Το μενού είναι σχεδόν απαράλλακτο με αυτό του 2K13, με την μόνη διαφορά να είναι ένα νέο mode βασισμένο στον LeBron. Βέβαια, η πληθώρα των ήδη υπαρχόντων modes δεν μπορεί να αφήσει κάποιον παίκτη παραπονεμένο. Τα ‘’δυνατά χαρτιά’’, MyCareer, MyTeam και The Association Mode είναι ξανά εδώ και μαζί με τα NBA Blacktop, Season, Playoffs και τις Online αναμετρήσεις υπόσχονται μεγάλη ποικιλία.

Το νέο mode που αναφέραμε ονομάζεται LeBron: Path to Greatness και ουσιαστικά σκοπός σας είναι να οδηγήσετε το ‘’βασιλιά’’ LeBron στο πάνθεον του NBA. Πως θα το κάνετε αυτό; Οδηγώντας τον στην κατάκτηση επτά δακτυλιδιών, έτσι ώστε να ξεπεράσει και τον μεγάλο Jordan. Και πως θα το κάνετε και αυτό; Το Mode σας δίνει δύο επιλογές. Tην Heat Dynasty, όπου θα κληθείτε να παίξετε σε τυχαίους φανταστικούς μελλοντικούς τελικούς του NBA με τους Miami Heat του LeBron James και να τους κερδίσετε και αυτή του Fantastic Journey, όπου James και Heat ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους όμως στόχος του ‘’βασιλιά’’ με όποια ομάδα κι αν συνεχίσει να είναι ο ίδιος, η συμπλήρωση των επτά δακτυλιδιών του πρωταθλητή.

Το MyCareer Mode συνεχίζει να προσφέρει μία άκρως ενδιαφέρουσα εμπειρία για όσους θέλετε να βάλετε τους εαυτούς σας στην θέση ενός Rookie NBAer με στόχο να κατακτήσετε τα πάντα στο πέρασμά σας. Δυστυχώς, οι προσθήκες σε σχέση με το αντίστοιχο Mode του 2Κ13 είναι ελάχιστες και όσοι ξοδέψατε αρκετές ώρες πέρυσι και φέτος περιμένατε κάτι ανανεωμένο μάλλον θα απογοητευτείτε.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και για το The Association Mode. Πολλές βελτιώσεις και αλλαγές δεν υπάρχουν όμως και αυτό το Mode συνεχίζει να προσφέρει μία πλούσια ‘’μανατζερική’’ προσέγγιση, αφού εφόσον αναλάβετε την ομάδα της αρεσκείας σας πέρα από τους αγώνες έχετε λόγο στο προσωπικό που εργάζεται σε αυτήν, στους ήδη υπάρχοντες παίκτες και στις μεταγραφές, ακόμη και στις προπονήσεις της. To συγκεκριμένο Mode μπορείτε να παίξετε και Online συμμετέχοντας σε κάποιο από τα διαθέσιμα sessions.

Το διαδικτυακό MyTeam είναι ουσιαστικά το αντίστοιχο Ultimate Team του FIFA, για όσους γνωρίζουν. Ξεκινώντας από το μηδέν, μέσα από booster packs αποκτάτε τους πρώτους σας παίκτες, το πρώτο σας σήμα, τις πρώτες σας εμφανίσεις και ούτω καθεξής και μέσα από online αγώνες προσπαθείτε να διεκδικήσετε την καλύτερη δυνατή θέση στα playoffs και φυσικά την κατάκτηση του τίτλου. Μπορείτε να συμμετάσχετε και σε διοργανώσεις που πραγματοποιούνται ανά διαστήματα. Οι κατηγορίες των παικτών χωρίζονται σε Bronze, Silver και Gold. Μέσα από τους αγώνες αποκτάτε VC (Virtual Currency) νομίσματα τα οποία θα εξαργυρώνετε αγοράζοντας booster packs για να κάνετε την ομάδα σας ισχυρότερη.

Gameplay

Στα ενδότερα τώρα, όσων αφορά το Gameplay του NBA 2K14, παρατηρήσαμε πως οι διαφορές-βελτιώσεις είναι μικρές αλλά σημαντικές. Αρχικά, τα animations των παικτών έγιναν ακόμη πιο ρεαλιστικά, κυρίως όσων αφορά την επαφή των παικτών. Χαρακτηριστικά, πέφτουν με μεγάλη δόση ρεαλισμού στο παρκέ αν οι αντίπαλοι αμυντικοί ‘’φάνε’’ την προσποίηση του σουτ και πέσουν κατευθείαν πάνω τους στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την πορεία της μπάλας. Τα πρόσωπα των παικτών όπως και οι χαρακτηριστικές κινήσεις των μεγαλύτερων αστέρων του NBA προσέχθηκαν ακόμη περισσότερο ,επίσης.

Φέτος, παρατηρήσαμε πως το να κλέψει κανείς την μπάλα ή να ‘’σβήσει τα φώτα’’ στον αντίπαλο με μία τάπα είναι ευκολότερο σε σχέση με πέρυσι, χάρη στους νέους αμυντικούς μηχανισμούς της 2K.

Η τεχνητή νοημοσύνη της CPU παρουσιάζεται εξυπνότερη και ακόμη πιο δύσκολος αντίπαλος αυτή τη φορά. Οι αντίπαλοι αμυντικοί δεν ξεγελιούνται εύκολα σε προσποιήσεις σουτ ενώ σε κάθε άμυνά σας απαιτείται να παίξετε σοβαρά, ιδιαίτερα εναντίων σπουδαίων μονάδων, αν δεν θέλετε να βρεθείτε από νωρίς πίσω στο σκορ.

Βέβαια, δεν λείπουν και τα καθιερωμένα μικρά bugs και glitches. Σε καμία περίπτωση δεν χαλάνε τη συνολική εικόνα του τίτλου, όμως σε συγκεκριμένες στιγμές είναι ικανά να φανούν ενοχλητικά. Για παράδειγμα, σε κάποιο μας παιχνίδι στο MyCareer Mode ή αμυντική βοήθεια ως προς τον ποιον παίκτη πρέπει να μαρκάρουμε έδειχνε συνεχώς λάθος κατεύθυνση με αποτέλεσμα να μειώνεται εύκολα η συνολική αξιολόγηση του παίκτη μας.

To ΝΒΑ 2Κ14 καταφέρνει και πάλι να μεταφέρει τον παλμό του μπάσκετ που μας ξεσηκώνει, στα ψηφιακά παρκέ. Οι έντονες αντιδράσεις των σχολιαστών, τα τρομερά καρφώματα και οι φανταστικές λήψεις τις κάμερας, μαζί με τις εντυπωσιακές τάπες είναι στοιχεία που θα καταφέρουν να σας ξεσηκώσουν για να πανηγυρίσετε, πόσο μάλλον όταν παίζετε παρέα με φίλους.

Πέρα, από τις βελτιώσεις που παρατηρήσαμε παραπάνω, ο πυρήνας του gameplay έχει παραμείνει ίδιος με πέρυσι. Δεν είχε το κίνητρο εξάλλου η 2K να αλλάξει κάτι, αφού δεν υπήρξε ούτε αυτή την φορά ανταγωνισμός. Πιθανότατα, το gameplay του 2K14 είναι και αυτό που θα δούμε κατά βάση σε όσα επόμενα μέλη της σειράς διατεθούν στα συστήματα τωρινής γενιάς, αφού οι δημιουργοί του έχουν πλέον να ασχοληθούν με τις πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες των διαδόχων τους, PS4 και Xbox One.

Ένας τομέας που αφορά πολλούς είναι αυτός των servers. Όσες φορές δοκιμάσαμε να παίξουμε online μπορούμε να πούμε πως μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι χωρίς κάποιο lag και με άμεση εύρεση αντιπάλου. Μπράβο στην 2K από εμάς, λοιπόν, για τους πολύ καλούς της servers.

Euroleague

Το μεγάλο θετικό της φετινής έκδοσης του παιχνιδιού για εμάς τους gamers της Ευρώπης, είναι η προσθήκη ευρωπαϊκών συλλόγων. Η Ευρωλίγκα η Euroleague είναι εδώ ή έστω ένα μέρος της. Κι αυτό το λέμε διότι η πρώτη εισαγωγή της δεν έγινε όπως θα την θέλαμε. Εκτός του ότι τα ρόστερ των ομάδων είναι τα περσινά, οι ομάδες της Ευρωλίγκας ανέρχονται στις 14, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Ναι, ο αριθμός για πρώτη προσθήκη μπορεί να ακούγεται καλός. Όταν όμως τις 14 αυτές ομάδες δεν μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις σε κανένα mode πέρα από τις φιλικές αναμετρήσεις τι κάνεις; Παραπονιέσαι στους υπεύθυνους ώστε την επόμενη σεζόν να γίνει ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια.

Πρέπει, πάντως, να βγάλουμε το καπέλο στους δημιουργούς του παιχνιδιού για την ρεαλιστικότητα των ομάδων. Αν εξαιρέσουμε τα υψηλά στατιστικά των παικτών, έτσι ώστε να είναι εφάμιλλα με αυτά των NBAers, μιλάμε για μία σχεδόν τέλεια προσπάθεια. Τα πρόσωπα όλων των παικτών είναι άκρως ρεαλιστικά, ενώ στους περισσότερους παίκτες θα παρατηρήσετε πως η 2K έχει πετύχει σωστά και τα animations της κίνησης. Αν δοκιμάσετε ένα τρίποντο με τον Διαμαντίδη ή μεταφέρετε την μπάλα με τον Σλούκα από την άμυνα στην επίθεση θα καταλάβετε τι εννοούμε.

Οπτικοακουστικός Τομέας

Όσον αφορά τα γραφικά του τίτλου παρατηρήσαμε στασιμότητα σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση. Πέρα από τις λεπτομέρειες που αναλύσαμε παραπάνω, η απεικόνιση των γηπέδων, των φιλάθλων και των μοντέλων των παικτών έδειξαν να παραμένουν ίδια. Θέλετε ότι η γενιά έφτασε στα όριά της; Θέλετε ότι η 2K απασχολήθηκε εντατικότερα με τις next-gen εκδόσεις; To συμπέρασμα πάντως είναι αυτό. Τεχνική στασιμότης. Από τα πρώτα δείγματα των next-gen εκδόσεων πάντως φαίνεται πως σε αυτόν τον τομέα θα αποζημιωθούμε και με το παραπάνω.

Στα του ήχου τώρα, ο σχολιασμός του αγώνα παραμένει μεταδοτικός και άκρως ρεαλιστικός. Τα υπόλοιπα εφέ δείχνουν ίδια με πέρυσι. Την μουσική επιμέλεια ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο LeBron James και οφείλουμε να ομολογήσουμε πως έχει γούστο ο κύριος. Στο μενού αλλά και κατά τη διάρκεια των time out και πριν τον αγώνα θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε σπουδαία αλλά και πρόσφατα επιτυχημένα κομμάτια. Μερικά παραδείγματα είναι τα In the Air Tonight από Phil Collins, Clint Eastwood από Gorillaz αλλά και η μεγάλη επιτυχία του περασμένου καλοκαιριού, Get Lucky από Daft Punk.

Συμπέρασμα

Για εμάς, το NBA 2K14 είναι το καλύτερο μπασκετικό παιχνίδι της γενιάς αλλά σίγουρα η έλλειψη ανταγωνισμού τα τελευταία χρόνια και περισσότερο φέτος, στάθηκε κύριος παράγοντας στην μικρή εξέλιξη του franchise. Θα απολαύσετε οπωσδήποτε την κάθε ώρα ενασχόλησής σας, έστω κι αν από τεχνικής άποψης το παιχνίδι είναι σχεδόν ίδιο με την προηγούμενη έκδοσή του. Χαιρόμαστε που οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι μπήκαν στον χάρτη της 2K, όμως η Euroleague θέλει αρκετή δουλειά ακόμη για να την δούμε όπως πραγματικά την θέλουμε.

Από εδώ και στο εξής τα μάτια όλων μας θα στραφούν στη νέα γενιά και στις μεγάλες βελτιώσεις που μπορεί να προσφέρει στη σειρά, με τις μελλοντικές εκδόσεις της παρούσας γενιάς να μένουν αναπόφευκτα στάσιμες.

{youtube}n0aIxg0bfds{/youtube}

Κώστας Νικολούζος

Θετικά:Πληθώρα από ModesΠροσθήκη της EuroleagueΒελτιωμένα animationsΚαλόγουστες μουσικές επιλογέςΠοιοτικοί ServersΑρνητικά:Στασιμότητα στον τεχνικό τομέαΕλάχιστες νέες προσθήκεςΗ Euroleague χρειάζεται ακόμη δουλειάΜικρής σημασίας Bugs/Glitches

{tab Πληροφορίες:}

Εταιρία ανάπτυξης: 2K
Studio ανάπτυξης: Visual Concepts
Διάθεση: CD Media
Είδος: Sports
Κυκλοφορία: 4/10/2013
Κυκλοφορεί για: PS3 (Review), Xbox 360, PC

Official Site
Συζήτηση στο Forum

{/tabs}

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της 2K στην χώρα μας, CD Media, για τις ανάγκες του Review.

Keywords
nba, nba, nba live, lebron james, miami heat, xbox one, phil collins, clint eastwood, daft punk, xbox 360, lebron, συγκεκριμένο, live, star, james, ps3, online, jordan, heat, dynasty, miami, journey, ultimate, team, fifa, currency, cpu, νβα, ps4, xbox, lag, euroleague, ολυμπιακος, παναθηναικος, time, air, tonight, phil, gorillaz, lucky, punk, franchise, νέα, media, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, ολυμπιακοί αγώνες, τελη κυκλοφοριας 2013, αξιολογηση, ξανα, δουλεια, εχει γουστο, μουσικη, μπασκετ, νβα, ψεματα, ωρα, cpu, euroleague, james, lucky, nba live, ps3, ps4, star, time, ultimate, xbox 360, αγωνες, αμυνα, βοηθεια, γινει, δυστυχως, δοθει, εγινε, εφε, ευκαιρια, ευκολα, ελλειψη, ενεργεια, εξελιξη, επτα, επιτυχια, τεχνολογια, ιδια, ιδιο, ισχυει, θετικο, εικονα, εκδοσεις, λαθος, λεπτομερειες, ληψεις, λογο, ματια, μοιρα, μηδεν, μπορεις, μπορειτε, νεα γενια, νοημοσυνη, ομαδα, παντα, ορια, οπωσδηποτε, ουσιαστικα, σεζον, σιγουρα, συγκεκριμένο, σειρα, συλλογοι, ταπα, τιτλος, φυσικα, φορα, χαιρομαστε, ωρες, air, clint eastwood, daft punk, dynasty, εμφανισεις, fifa, phil, franchise, gorillaz, heat, χωρα, ιδιαιτερα, jordan, journey, καρδιες, lag, lebron james, lebron, miami, media, miami heat, ομαδες, παιχνιδι, phil collins, πληροφοριες, punk, σημα, team, tonight, online
Τυχαία Θέματα