Βρετανία: Στο στόχαστρο της Αλ Κάιντα αεροπλάνα και αεροδρόμια

Φονικές επιθέσεις με στόχος αεροπλάνα και αεροδρόμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδιάζει η ισλαμιστική οργάνωση Αλ Κάιντα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ασφαλείας, Μπεν Γουάλας.

Σύμφωνα με τον Μπεν Γουάλας, η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση που οργάνωσε και υλοποίησε το «χτύπημα» της 9ης Σεπτεμβρίου 2001, στους Δίδυμους Πύργους και στο αμερικανικό Πεντάγωνο, αλλάζοντας από εκείνη την ημέρα τον κόσμο, φέρεται να αναπτύσσει μία υπερσύγχρονη τεχνολογία,

μέσω της οποίας θα έχει τη δυνατότητα να πλήξει αεροπλάνα και αεροδρόμια.

«Η απειλή είναι πραγματική», δήλωσε ο υπουργός Ασφαλείας της Βρετανίας σε συνέντευξή του στη Sunday Times. «Η ΑΛ Κάιντα έχει αναδιοργανωθεί. Περνούν ολοένα και περισσότερα μέλη τους στην Ευρώπη και έχουν εξοικειωθεί με τις νέες μεθόδους, ώστε να προκαλέσουν μία αεροπορικό επίθεση», πρόσθεσε, εντείνοντας την ανησυχία στους ανάμεσα στους πολίτες.

Σύμφωνα με μέλη των αρχών ασφαλείας στη Βρετανία, η Αλ Κάιντα είναι σε θέση να κατασκευάσει μίνι εκρηκτικούς μηχανισμούς. «Η Αλ Κάιντα έχει επανέλθει σε περιοχές που δεν περιμέναμε και που είχε εξαφανιστεί για πολύ καιρό», δήλωσε ο Μπεν Γουάλας.

Μία πιθανότητα που εξετάζεται, όπως τόνισε ο υπουργός Ασφαλείας, είναι η Αλ Κάιντα να επιχειρήσει με άλλους τρόπους να εισβάλει σε αεροδρόμια και αεροπλάνα, προκειμένου να τοποθετήσει τους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Ένα σενάριο αφορά την εισχώρηση τζιχαντιστών ως εργαζόμενοι. «Αν δεν μπορείς να μπεις από την μπροστινή πόρτα, δοκιμάζεις από την πίσω», είπε χαρακτηριστικά ο Μπεν Γουάλας, προσθέτοντας ότι έχει ήδη προβλεφθεί ένα κονδύλι 25 εκατ. στερλίνων, προκειμένου να εκπονηθούν σχέδια αντιμετώπισης ανάλογων καταστάσεων.

Ηγέτης της Αλ Κάιντα ήταν ο Οσάμα Μπίν Λάντεν, ο οποίος εντοπίστηκε και εξολοθρεύτηκε στο Πακιστάν, από Αμερικανούς κομάντο. Το τελευταίο διάστημα έχει αναλάβει δράση ο γιος του, ο οποίος μάλιστα έχει στείλει μηνύματα μέσω τρομοκρατικού δικτύου, στις διεθνείς ηγεσίες. Η αποδυνάμωση του Ισλαμικού Κράτους άφησε πεδίο ελεύθερο για δράση στην Αλ Κάιντα, η οποία, αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του Μπεν Γουάλας, ετοιμάζεται να επανέλθει δυναμικά, προσθέτοντας έναν ακόμη κίνδυνο για την παγκόσμια κοινότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα