«Βουτιά» του δείκτη PMI στον τομέα μεταποίησης της ευρωζώνης

Η δραστηριότητα στον τομέα μεταποίησης της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τον ασθενέστερο ρυθμό των τελευταίων δύο και πλέον ετών τον Νοέμβριο ενώ οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν για δεύτερο μήνα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit για την ευρωζώνη, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, υποχώρησε για τρίτο μήνα στις 51,8 μονάδες από τις 52,0 του Οκτωβρίου, αν και υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση για 51,5 μονάδες. Η τιμή, αν και διαμορφώθηκε πάνω το όριο των 50 μονάδων που υποδηλώνει ανάπτυξη, είναι η χαμηλότερη τιμή από τον Αύγουστο του 2016. Ο δείκτης παραγωγής, υποχώρησε στις 50,7 από τις 51,3 μονάδες – το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2013. Η αρχική εκτίμηση είχε διαμορφωθεί στις 50,4 μονάδες.

«Τα στοιχεία για τον PMI Νοεμβρίου τονίζουν σε ποιο ο βαθμό έχουν γίνει πιο δύσκολες οι συνθήκες στη μεταποίηση, αποτελώντας ένδειξη ότι η παραγωγή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βαρίδι στην οικονομία της ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.

Με τις νέες παραγγελίες να μειώνονται για δεύτερο μήνα, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων δεν αναμένουν άμεσα ανάκαμψη και η αισιοδοξία παραμένει περιορισμένη. Ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής αυξήθηκε μόλις στις 56,3 μονάδες από το χαμηλό έξι ετών των 56,1 τον Οκτώβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα