Βόμβα πέντε κιλών στον «Σκάι» – Ποια τρομοκρατική οργάνωση βλέπει η Αστυνομία

Η τρομοκρατία έκανε για άλλη μια φορά την εμφάνισή της στην Ελλάδα χτυπώντας μάλιστα έναν τηλεοπτικό σταθμό και πλήττοντας καίρια τη Δημοκρατία και την ελευθεροτυπία. Με εκρηκτικά που φτάνουν από ένα έως 5 κιλά οι τρομοκράτες έδειξαν ότι είχαν σχεδιάσει το χτύπημά με τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλέσουν μεν θύματα αλλά να δημιουργήσουν ένα σκηνικό τρόμου, πολέμου και να στείλουν μήνυμα εκφοβισμού.

Βεβαίως κανείς

δεν μπορεί ποτέ να προβλέψει αν θα υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες από ένα τέτοιο περιστατικό, ωστόσο, το γεγονός ότι τηλεφώνησαν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να προλάβει να γίνει εκκένωση του κτίριου, δείχνει ότι δεν ήθελαν νεκρούς.

Οι αστυνομικοί προς το παρόν “βλέπουν” πίσω από το χτύπημα της Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών η οποία συνηθίζει να δρα με παρόμοιο τρόπο και είναι η μόνη που σύμφωνα με έμπειρους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής είναι σε θέση σήμερα να πραγματοποιήσει ένα ανάλογο χτύπημα. Τόσο τα πρώτα ευρήματα του μηχανισμού όσο και οι κινήσεις των τρομοκρατών, δείχνουν ότι οι δράστες είχαν εμπειρία, τόσο την κατασκευή, όσο και στην τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών.

Οι τρομοκράτες ήταν δύο, άφησαν τη βόμβα σε σάκο, έφυγαν με μοτοσικλέτα, και έχουν καταγραφεί από κάμερες. Όλα δείχνουν ότι είχαν παρακολουθήσει την περιοχή επί ημέρες, οι κινήσεις τους ήταν μελετημένες, τοποθετώντας μάλιστα τον εκρηκτικό μηχανισμό με τέτοιο τρόπο ώστε το ωστικό κύμα να κατευθυνθεί προς τον ΣΚΑΪ. Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 2.35 τα ξημερώματα και ήταν εξαιρετικά ισχυρή, και οι τρομοκράτες πέτυχαν την «τέλεια έκρηξη», καθώς δεν έμεινε το παραμικρό από το μηχανισμό.

Σχεδόν μια ώρα νωρίτερα, στη 1.45 το πρωί, άγνωστοι είχαν τηλεφωνήσει στην ιστοσελίδα Zougla και στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, προειδοποιώντας για τη βόμβα, επιμένοντας ότι δεν πρόκειται για φάρσα.

Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και η εφημερίδα Καθημερινή. Για λόγους ασφαλείας υπήρξε άμεση εκκένωση του κτιρίου, ενώ ταυτόχρονα αποκλείστηκε ο γύρω χώρος από ισχυρή δύναμη της αστυνομίας. Η ισχυρή έκρηξη προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, όχι μόνο στο κτήριο του ΣΚΑΙ, αλλά και στη γύρω περιοχή με τους περίοικους να είναι αναστατωμένη.

Δείτε εικόνες από την έκρηξη στον ΣΚΑΪ

Δηλώσεις

Η Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για ένα γεγονός που «τραυματίζει τη δημοκρατία», σχετικά με την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στο κτήριο του ΣΚΑΪ τα ξημερώματα της Δευτέρας. «Η δημοκρατία είναι θωρακισμένη και θωρακίζεται ακόμα περισσότερο και φυσικά δεν απειλείται», πρόσθεσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, συνοδευόμενη από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο. Μετέβησαν τα ξημερώματα στις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΪ στο Νέο Φάληρο, προκειμένου να ενημερωθούν για την έκρηξη βόμβας.

«Έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα μέτρα από τη πρώτη στιγμή από την ΕΛΑΣ. Οι έρευνες θα εξακολουθήσουν να γίνονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ευτυχώς είναι μόνον υλικές ζημιές και δεν υπάρχουν θύματα», είπε η κ. Γεροβασίλη.

«Η δημοκρατία πρέπει να θωρακίζεται και πρέπει να το σκεφτούν καλά όλοι όσοι αφήνουν διαδρόμους για να περνάνε φωνές τρομοκρατίας ή φασισμού», πρόσθεσε.

Η ισχυρή έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε ορόφους του τηλεοπτικού σταθμού, κυρίως σπασμένα τζάμια, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα