Το Σάββατο με «ΤΑ ΝΕΑ»: Αγιο Ορος: «Μονή Οσίου Γργηγορίου», Aριστοτέλης: «Ηθικά Νικομάχεια», & DOWN TOWN

Το Σάββατο με «ΤΑ ΝΕΑ» ανακαλύπτουμε τα μυστικά του Αγίου Ορους. «ΤΑ ΝΕΑ», σε συνεργασία με τις εκδόσεις «ΜΙΛΗΤΟΣ», φωτογράφισαν τα ιερά κειμήλια της Αθωνικής Πολιτείας αποκλειστικά για τους αναγνώστες τους.

Αυτή την εβδομάδα: Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου

Η απαράμιλλη αρχιτεκτονική, τα πολύτιμα ιερά κειµήλια και οι θαυµατουργές εικόνες. Για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας ένας εκδοτικός θησαυρός που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη, αποκλειστικά στα «ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ».

Η Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου

βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή του Αγίου Oρους, µέσα σε απαράµιλλο φυσικό περιβάλλον, τµήµα και αυτό της πολιτιστικής κληρονοµιάς της αθωνικής χερσονήσου. Το µοναστηριακό συγκρότηµα είναι κτισµένο πάνω σε βράχο λίγα µέτρα από τη θάλασσα, στις εκβολές της χαράδρας Χρέντελι και σχετικά κοντά στο λιµάνι της Δάφνης. Καταλαµβάνει έναν σχετικά µικρό χώρο, σε έκταση, ανάµεσα στις Μονές Σίµωνος Πέτρας και Διονυσίου. Η Μονή Γρηγορίου είναι µια µονή των βράχων, όπως και άλλες πέντε: Σίµωνος Πέτρας, Διονυσίου, Αγίου Παύλου και Παντοκράτορος του 14ου αιώνα και η Μονή Σταυρονικήτα του 16ου αιώνα. Η Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου βρίσκεται στη δέκατη έβδοµη ιεραρχική θέση µεταξύ των είκοσι Μονών του Αγίου Ορους και θεωρείται από τις καλύτερα οργανωµένες και αυστηρές κοινοβιακές µονές.

Η παρουσίαση της Μονής Γρηγορίου, µε πλούσια και πρωτότυπη φωτογραφική απεικόνιση, αφιερώνεται σε αυτόν τον ευλογηµένο και ασκητικό τόπο που ελκύει αδιάκοπα το ενδιαφέρον επισκεπτών και προσκυνητών. Αρχικά, γίνεται σύντοµη ιστορική αναφορά και περιγραφή των κτιριακών αρχιτεκτονηµάτων µε το να δεσπόζει

Καθολικό στο κέντρο, που είναι αφιερωµένο στον Αγιο Νικόλαο.
Τέλος, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ιερά κειµήλια και οι θαυµατουργές εικόνες που έχουν διασωθεί, εν µέσω πολλών δεινών, χάρη στη ζωντανή παρουσία και τους αγώνες της µοναστικής αδελφότητας.

Aκόμη «Αριστοτέλης - ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ»

Ο τέταρτος τόμος του αξεπέραστου έργου του οικουμενικού φιλοσόφου για την ηθική, την αρετή και τη δικαιοσύνη.

Πώς όριζε ο Αριστοτέλης την ηθική; Γιατί πίστευε ότι η καλή ζωή είναι η ευτυχισμένη ζωή; Ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας;

Η κορυφαία μορφή της αρχαίας ελληνικής σκέψης ορίζει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διέπουν τις ανθρώπινες συμπεριφορές και πράξεις, ενώ απαντά στο διαχρονικό ερώτημα πώς επιτυγχάνεται ο ευτυχισμένος βίος.

Τα αυθεντικά κείμενα με τη μετάφρασή τους, επεξηγηματικά σχόλια και διαφωτιστικές αναλύσεις.

Την έκδοση ανέλαβε, με μνημειώδη απόδοση στη νέα ελληνική και εκτενέστατο σχολιασμό, ο αείμνηστος καθηγητής της Κλασικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Λυπουρλής.

Τα «Ηθικά Νικομάχεια» ανήκει στις πραγματείες εκείνες που περιστρέφονται ζητήματα ηθικής. Ο Αριστοτέλης επιχειρεί να ορίσει την έννοια της αρετής που ταυτίζεται με την έννοια του αγαθού. Ο Αριστοτέλης διακηρύσσει πως ο αγαθός και ενάρετος βίος είναι ο ευτυχισμένος βίος. Και ποια είναι η αρετή για τον Αριστοτέλη; Είναι προϊόν και αποτέλεσμα συντονισμένης νοητικής διαδικασίας και ενεργητικής πράξης που επιλέγεται ελεύθερα από το άτομο.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο Αριστοτέλης πραγματεύεται και άλλες πολύ σημαντικές θεωρητικές έννοιες, όπως η δικαιοσύνη. Δεν είναι τυχαίο πως η διάκριση των εξουσιών στα πάσης φύσεως πολιτειακά συστήματα, έχουν τη βάση τους στον Αριστοτέλη και στο εν λόγω σύγγραμμα.

Μαζί - DOWN TOWNΠέτρος Ιακωβίδης

Δεν είναι απλά ένας λαϊκός τραγουδιστής.

Ρένια Λουϊζίδου

Η ηθοποιός μοιράζεται μαζί μας τα μαθήματα της ζωής της.

Madonna

Γιατί 40 χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση είναι ακόμα η βασίλισσα της pop.

Pamela Anderson

Η δικαίωση του sex symbol άργησε μερικές δεκαετίες.

Andrew Lambrou

Ο Αυστραλός τραγουδιστής που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Eurovision είναι ο νέος μεγάλος pop star.

Γαία Μερκούρη

Η κόρη της Δωροθέας Μερκούρη στην πρώτη της συνέντευξη.

Ευθαλία Παπακώστα

Η ηθοποιός του «Μαύρου Ρόδου» μας συστήνεται.

Select

H ιστορία του πιο κλασικού ζαχαροπλαστείου της Αθήνας.

Αφιέρωμα - pizza

Που θα φάτε τις καλύτερες πίτσες της Αθήνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα