Τι να τρως για να καταπολεμήσεις το κρύο

Ο χειμώνας είναι εδώ και μπορεί το χιονισμένο τοπίο να είναι πανέμορφο, όμως το κρύο που το συνοδεύει ώρες ώρες σε παραλύει. Κι όμως όταν η θερμοκρασία πέφτει κατακόρυφα υπάρχει τρόπος να παραμείνεις ζεστή, βοηθούμενη από τα τρόφιμα που καταναλώνεις. Τι πρέπει λοιπόν να τρως για να καταπολεμήσεις το κρύο;

Για αρχή πες «ναι» στις σούπες. Και αυτό επειδή κατά τη διαδικασία της πέψης, όπου ο οργανισμός διασπά την τροφή και απορροφά τα πολύτιμα θρεπτικά της συστατικά, παράγεται θερμότητα (θερμογένεση), η ποσότητα της οποίας εξαρτάται από το είδος της τροφής και τις θερμίδες που περιέχει.

Αν

όμως δεν σου αρέσουν οι σούπες, μια εναλλακτική λύση είναι μια ζεστή μακαρονάδα από ζυμαρικά ολικής αλέσεως με λίγη πρωτεΐνη (π.χ. τυρί με λίγα λιπαρά ή ψάρι) είναι καλή επιλογή. Δοκίμασε επίσης ψάρι, κοτόπουλο ή άπαχο κρέας με λαχανικά και μαύρο ψωμί, αλλά χωρίς τηγανητές πατάτες (έχουν πολλά λιπαρά). Ο οργανισμός θα χρειασθεί πολλή ώρα για να πέψει τα δημητριακά ολικής και τα λαχανικά. Έτσι θα παραχθεί αρκετή θερμότητα που θα σας ζεστάνει.

Έτσι ή αλλιώς, να προτιμάς τα ζεστά φαγητά, γιατί προσφέρουν έτοιμη θερμότητα στον οργανισμό.

Το πρωί, μην παραλείψεις το γάλα ή το γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως. Για ακόμα μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, πρόσεθεσε λίγα καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς.

Τα πιπέρια επίσης αποτελούν απαραίτητο συστατικό στη διατροφή μας όταν κάνει κρύο, καθώς μπορούν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος.

Το ίδιο κάνουν και οι καυτερές πιπεριές, που περιέχουν καψαϊκίνη η οποία διεγείρει το κυκλοφορικό σύστημα και έτσι αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος.

Πες «όχι» στο αλκοόλ και ναι στο ζεστό τσάι με μπαχαρικά. Και αυτό επειδή σε αντίθεση με ότι πιστεύουν πολλοί, το αλκοόλ όχι μόνον δεν θερμαίνει τον οργανισμό, αλλά προκαλεί διαστολή των αγγείων. Έτσι, λίγη ώρα μετά την κατανάλωσή του αρχίζει η αποβολή θερμότητας από τον οργανισμό και κρυώνουμε περισσότερο. Αντί για αλκοόλ, πιες ένα ζεστό τσάι ή αφέψημα που να περιέχει ορισμένα μπαχαρικά, π.χ. πιπερόριζα (τζίντζερ), κανέλα και κόλιανδρο. Το πράσινο τσάι επίσης αυξάνει τη θερμογένεση, χάρη στις κατεχίνες που περιέχει.

Γενικότερα προτίμησε τα ντεκαφεϊνέ ροφήματα, καθώς η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς στα αιμοφόρα αγγεία και να τα εμποδίζει να συστέλλονται, με αποτέλεσμα το σώμα μας να χάνει θερμότητα και ως εκ τούτου να αισθανόμαστε εντονότερα το κρύο.

Keywords
Τυχαία Θέματα