Τέλος οι έξτρα παροχές και τα επιδόματα – Το Σύμφωνο Σταθερότητας επιστρέφει
Το Σύμφωνο Σταθερότητας επιστρέφει αλλά με αλλαγές όπως ενημέρωσε χθες ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών την Επιτροπή των Οικονομικών υποθέσεων στη Βουλή. Tον Απρίλιο και μέχρι το τέλος του μήνα, το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο Stability Program, το οποίο αυτή τη φορά θα είναι περισσότερο τυπικό όπως εξηγούν στελέχη της οδού Νίκης. Το τελικό πρόγραμμα το οποίο να σημειωθεί ότι δεν θα επιδέχεται διορθώσεις και θα πρέπει να ακολουθηθεί κατά γράμμα για την επόμενη τετραετία θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να πάρει και την «σφραγίδα» του Εcofin.
Τι φέρνουν οι νέοι κανόνες σταθερότηταςΤο σίγουρο είναι ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να ξεχάσουμε την περίοδο της ανεμελιάς και τα 4 χρόνια χαλαρότητας που συνδυάστηκαν με μια σειρά επιδομάτων και επιδοτήσεων, και να ξανασφίξουμε το ζωνάρι καθώς επιστρέφουν οι βασικές αρχές της Συνθήκης, που προβλέπουν πως το δημοσιονομικό έλλειμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% και η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ το 60%.
Οι βασικές συνθήκες προφανώς και δεν επιστρέφουν μόνες τους αλλά συνδυάζονται συνοδεύονται από ένα νέο μοντέλο ρύθμισης και απομείωσης του χρέους που δεν θα βασίζεται στα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά στο ποιες είναι οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες.
Το νέο εργαλείο ελέγχου των χωρών και κλειδί του νέου Συμφώνου θα είναι η «οροφή» στις καθαρές πρωτογενείς δαπάνες. Ουσιαστικά, θα υπάρχει μια συμφωνημένη πορεία των καθαρών δαπανών. Βάσει των νέων κανόνων θα μπορεί να συμβεί μια σωρευτική απόκλιση κατά 0,6%, η οποία όμως δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται κατά το ήμισυ (0,3%) μέσα σε μια χρονιά ειδάλλως εάν τα όρια δεν γίνονται σεβαστά τότε η χώρα θα μπαίνει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείματος.
Το περιθώριο αυτό προφανώς και δίνει μια ευελιξία, έστω και μικρή, στις κυβερνήσεις για περαιτέρω στήριξη των ευάλωτων -για παράδειγμα- πολιτών ή για κάποια έκτακτη ανάγκη, αλλά δεν θα μπορεί όμως μια κυβέρνηση να καταχραστεί εξ’ ολοκλήρου το περιθώριο απόκλισης για λόγους, πολιτικούς επί παραδείγματι, όπως σε μια εκλογική χρόνια. Αυτή η οροφή δαπανών και το ποσοστό αύξησης της -εάν υπάρχει από χρόνο σε χρόνο- θα αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επιπλέον για τις δαπάνες και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα θα υπάρξει ειδικό πλαίσιο, καθώς δεν θα προσμετρηθούν οι επιπλέον τόκοι που θα πρέπει να πληρώνει η χώρα από το 2033, καθώς το 2032 τελειώνει η περίοδος χάριτος για τα δάνεια του ESM και του EFSF.
Οι αμυντικές επενδύσειςΟι επενδύσεις στην άμυνα, δηλαδή σε εξοπλιστικά προγράμματα και όχι σε λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα μετρούν στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Παρόλα αυτά όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι αμυντικές δαπάνες δεν θα μπορούν να κρύψουν από πίσω τους άλλες παρεκκλίσεις στους στόχους καθώς εάν μετά από τον έλεγχο της Κομισιόν διαπιστώνεται ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι παρέκκλισης των στόχων δεν θα δίνεται άφεση αμαρτιών αλλά θα ξεκινά κανονικά η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε χθες πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας θα είναι τετραετές. Οι χώρες κράτη μέλη πρέπει να παραδίδουν ένα τετραετές «κλειδωμένο» πρόγραμμα ενώ έχουν την δυνατότητα εξαρχής να ζητήσουν επέκταση δηλαδή να προχωρήσουν σε επταετές πρόγραμμα αλλά με την προϋπόθεση να προχωρήσουν σε επιπλέον μεταρρυθμίσεις και μάλιστα να αποδείξουν ποσοτικά ποιο είναι το όφελος αυτών των μεταρρυθμίσεων. Όπως εξηγούν στελέχη στον ΟΤ στελέχη του οικονομικού επιτελείου αυτή τη δυνατότητα μπορούν να επιλέξουν χώρες που δεν θέλουν να ακολουθήσουν μια απότομη δημοσιονομική προσαρμογή αλλά μια ομαλότερη η οποία όμως θα πρέπει να συνοδεύεται και από «σκληρές» μεταρρυθμίσεις.
Πώς θα μειώνεται το χρέοςΓια όσες χώρες το χρέος τους ξεπερνά το 60%, ο προηγούμενος κανόνας προέβλεπε πως οι χώρες κράτη μέλη θα έπρεπε να μειώνουν κατά 1/20 κάθε χρόνο το χρέος τους. Αυτό θα σήμαινε για την περίπτωση της Ελλάδας μια μείωση της τάξεως του 5% ετησίως. Ο νέος κανόνας προβλέπει καλύτερους όρους μείωσης καθώς οι χώρες με χρέος πάνω από 90% του ΑΕΠ θα πρέπει να παρουσιάζουν ετήσια μείωση του χρέους κατ’ ελάχιστο 1% του ΑΕΠ.
Στις χώρες με χρέος μεταξύ 60% και 90% του ΑΕΠ, η ετήσια μείωση του χρέους θα πρέπει να είναι τουλάχιστον είναι 0,5% του ΑΕΠ.
Επιπλέον με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, μειώνονται οι ελάχιστες απαιτήσεις για περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Ειδικότερα, τόσο οι υφιστάμενοι όσο και οι νέοι κανόνες προβλέπουν ότι τα κράτη θα πρέπει κατά κανόνα να θέτουν στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα, οι οποίοι να είναι πιο φιλόδοξοι από το ανώτατο όριο 3% που ορίζει η Συνθήκη.
Στο υφιστάμενο πλαίσιο, υπάρχουν δύο τέτοια ανώτατα όρια τα οποία στην περίπτωση της Ελλάδας συνεπάγονται μέγιστο έλλειμμα ίσο με 0,8% του ΑΕΠ.
Με τους νέους κανόνες τίθεται ένα ενιαίο και λιγότερο αυστηρό ανώτατο όριο ελλείμματος, το οποίο προβλέπει ότι το έλλειμμα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ, με κύκλους του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να σχολιάζουν πως πρόκειται για ένα από τα θετικά στοιχεία της Συμφωνίας
Η ρήτρα διαφυγήςΗ γενική ρήτρα διαφυγής (ουσιαστικά η μη ισχύς των δημοσιονομικών κανόνων) χρησιμοποιήθηκε στην εποχή του κορονοϊού από το 2020 και ίσχυσε μέχρι και το 2023. Στους νέους κανόνες υπάρχει και ο όρος της προσωρινής και κατά περίπτωση ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής σε περίπτωση που ένα κράτος αντιμετωπίσει έκτακτη οικονομική επιβράδυνση κάτι δηλαδή σαν «Εθνική ρήτρα διαφυγής». Η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής θα ξεκινά πάλι μόλις η χώρα ξεπεράσει το πρόβλημα.
Πηγή: ΟΤ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοβαρά επεισόδια μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού έξω απ' το Γ. Καραϊσκάκης - Τρεις συλλήψεις έκανε η ΕΛ.ΑΣ. - Το video της συμπλοκής
- Μήπως δεν αισθάνεστε πείνα τα πρωινά; - Το σώμα σας κάτι προσπαθεί να σας πει…
- Η μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ έπαιξε Ικαριώτικα στον Λευκό Οίκο και ξεσήκωσε το πλήθος – «Ώπα!»
- Κρήτη: Νεκρός 14χρονος στα Χανιά - Τον βρήκε η μητέρα του στο δωμάτιό του
- Τέλος οι έξτρα παροχές και τα επιδόματα – Το Σύμφωνο Σταθερότητας επιστρέφει
- Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων για τη δολοφονία της 28χρονης: Να μη δικάσουμε τους αστυνομικούς παραπάνω από τον δράστη
- Σοκ στη Φλόριντα: Δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του μπροστά στα παιδιά τους και αυτοκτόνησε
- Η Σακίρα έχει νέο σύντροφο και τον ξέρεις
- Καλλιακμάνης στον ΣΚΑΪ για τη δολοφονία της 28χρονης: «Τα έκαναν όλα λάθος, ο κόσμος έχει δίκιο που φωνάζει»
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 5 Απριλίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Νέες «σειρήνες» για Ιωαννίδη!
- Στο Μόναχο για να «σφραγίσει» τη 2η θέση ο Παναθηναϊκός
- Πώς θα έχει πλεονέκτημα έδρας ο Ολυμπιακός στα play off – Τα τρία σενάρια και ο Παναθηναϊκός
- Λιμενικό: Προσάραξε φορτηγό πλοίο με αμνοερίφια στην Ψέριμο
- Οίκος Christie’s: Στο σφυρί το παλαιότερο χριστιανικό βιβλίο – Πόσο μπορεί να φτάσει η τιμή του
- Εκρηκτικοί ισχυρισμοί της Αντζελίνας Τζολί για την κακοποίηση από τον Μπραντ Πιτ
- Βραβεύτηκε η Ρούλα Κορομηλά για την προσφορά της στο νησί της Σύρου
- Είναι μάταιη η εκπαίδευση όταν ο σκύλος έχει μεγαλώσει – Είναι αλήθεια;
- Σάκκαρη: «Τέσσερις-πέντε Ελληνες ισοδυναμούν με 300»
- Ξέσπασμα κατά του Αντετοκούνμπο: «Ποιον θα κατηγορήσεις τώρα, Γιάννη;»
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Τέλος οι έξτρα παροχές και τα επιδόματα – Το Σύμφωνο Σταθερότητας επιστρέφει
- Πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων για τη γυναικοκτονία: «Να μη δικάσουμε τους αστυνομικούς περισσότερο από τον δράστη»
- Οίκος Christie’s: Στο σφυρί το παλαιότερο χριστιανικό βιβλίο – Πόσο μπορεί να φτάσει η τιμή του
- Νέες «σειρήνες» για Ιωαννίδη!
- Νότια Κορέα: Η Φου Μπάο αποχαιρέτησε τη γενέτειρά της και επέστρεψε στην Κίνα
- Στο Μόναχο για να «σφραγίσει» τη 2η θέση ο Παναθηναϊκός
- Λιμενικό: Προσάραξε φορτηγό πλοίο με αμνοερίφια στην Ψέριμο
- Βραβεύτηκε η Ρούλα Κορομηλά για την προσφορά της στο νησί της Σύρου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Αντζελίνα Τζολί υποστηρίζει ότι δεχόταν συνεχή κακοποίηση από τον Μπράντ Πιτ
- Δήμητρα Ματσούκα για την γνωριμία της με τον Πέτρο Κόκκαλη: «Φαντάστηκα θα ήταν γεωπόνος, περιβαλλοντολόγος»
- Ρούλα Κορομηλά: Οι μνήμες είναι τόσο έντονες από την πρώτη εκπομπή που έκανα στη Σύρο το 1995
- ΣΥΡΙΖΑ: Το νέο αφήγημα της ΝΔ είναι ο «νόμος της σιωπής» που προσπαθούν να επιβάλουν
- Αυτά είναι τα κατώτερα όρια άσκησης εβδομαδιαίως, ανά ηλικία, για την υγεία του οργανισμού
- Πάτρα: Οχημα παρέσυρε 14χρονο -Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
- Κλειστές τράπεζες για 6 ημέρες – Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις συναλλαγές σας
- Ρωσία: Βλέπει σύνδεση της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα με την Ουκρανία – Νέα στοιχεία από τα κινητά των συλληφθέντων
- Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη: Χτυπούσε για χρόνια το παιδί και τη γυναίκα του
- Δεξίωση 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο: O Mπάιντεν δήλωσε ξανά «Μπαϊντενόπουλος» και καλωσόρισε τους ομογενείς στο «σπίτι τους»