Τασούλας: Γιατί επέστρεψε στον Βαρουφάκη το στικάκι με τις ηχογραφήσεις του Eurogroup

Τους λόγους για τους οποίους επέστρεψε στον Γιάνη Βαρουφάκη τις ηχογραφήσεις του Eurogroup εξήγησε ο πρόεδρος της Bουλής Κώστας Τασούλας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αν θέλει μπορεί να αναλάβει την ευθύνη και να δημοσιοποιήσει ο ίδιος τις συνεδριάσεις του Eurogroup που υποστηρίζει πως έχει ηχογραφήσει επανέλαβε ο κ. Τασούλας σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά 90,1».

Είμαι πρόεδρος και όχι κομπάρσος

Πιο αναλυτικά ο κ. Τασούλας σχετικά με την κατάθεση των στοιχείων του κ. Βαρουφάκη

στη Βουλή τόνισε ότι «δεν το κατέθεσε, μου το εμπιστεύτηκε για να κάνω ότι νομίζω. Γιατί μίλησε για τη διακριτική ευχέρεια που έχω πως θα το αξιολογήσω και θα το αξιοποιήσω. Οι λόγοι που το επέστρεψα αμέσως είναι ότι δεν αντιλαμβάνομαι ούτε τη δική μου αποστολή ούτε της Βουλής ως μηχανισμού υλοποίησης κάποιων πρωτοβουλιών και κάποιων αποφάσεων που παίρνουν οι πολιτικοί αρχηγοί και αφορούν στο πρόσωπό τους».

Συμπλήρωσε επίσης πως «ο κ. Βαρουφάκης ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του εδώ και 5 χρόνια κρυφές μαγνητοφωνήσεις του Eurogroup και έκτοτε έχουμε μείνει εκεί. Εάν αισθάνεται την ανάγκη αυτές να τις κοινολογήσει είναι προτιμότερο να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη αυτής της κοινολογήσεως, εγώ δεν μπορώ να μετέχω σε αυτή την πράξη. Εμένα και ο κ.Βαρουφάκης με ψήφισε να είμαι πρόεδρος της Βουλής και όχι κομπάρσος σε ένα μονόπρακτο στο οποίο επιλέγει ο ίδιος και το θέμα και τον τίτλο».

Απόρρητο

Και επεσήμανε ο κ. Τασούλας πως «δεν είναι νομικό για μένα το θέμα, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, νομικό μπορεί να προκύψει αν πράγματι αποκαλυφθεί ότι τα μαγνητοφωνούσε. Μέχρι στιγμής λέει ότι τα μαγνητοφωνούσε γιατί όπως ξέρετε και το Σύνταγμα και οι νόμοι προστατεύουν το απόρρητο των επικοινωνιών από εκεί και πέρα είναι πολιτικό και αισθητικό, είναι μια διαφορά αντιλήψεως. Εγώ προσωπικά δεν θα το έκανα ποτέ αυτό».
«Πέντε χρόνια έχει στα χέρια του ένα τεράστιο μυστικό, εγώ δεν είμαι ο άνθρωπος ο οποίος θα βγάλω αυτό το μυστικό στην επιφάνεια, ας το κάνει ο ίδιος είναι προτιμότερο» σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής.

Έσπασε η σχέση εμπιστοσύνης με τους εταίρους

Αναφορικά με το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι «Είναι βέβαιο ότι έγινε μια μεγάλη οπισθοχώρηση το πρώτο εξάμηνο του ’15 διότι ακόμη και τα κείμενα που υπεγράφησαν την εποχή εκείνη μιλούν για την ανάγκη ανάκτηση της εμπιστοσύνης δηλαδή έσπασε η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδος και των εταιρών μας και προκειμένου αυτός ο δεσμός εμπιστοσύνης να αποκατασταθεί έπρεπε να πάμε, δυστυχώς, σε ένα νέο μνημόνιο και νέα μέτρα, αυτό κόστισε. Η πολιτική διάσταση αυτής της ευθύνης κατά τη γνώμη μου έχει ξεκαθαρίσει και αυτό έχει να κάνει και με το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών που τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και όχι τόσο συγκεχυμένα όπως ήταν το Σεπτέμβριο του ’15».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής «η χώρα και ο λαός πλήρωσε βαρύτατα ένα τίμημα διαρρήξεως της εμπιστοσύνης που υπήρχε. Αν τώρα η διάρρηξη της εμπιστοσύνης η αποκατάσταση της οποίας στοίχισε πανάκριβα στο λαό και στη χώρα διορθώνεται ή αποκαθίσταται με το να βγάζουμε στον αέρα κρυφές μαγνητοφωνήσεις ανωτάτων συλλογικών οργάνων της ΕΕ τα οποία δεν τηρούν και πρακτικά, τότε τι να πω. Δηλαδή αν παραδεχτούμε ότι μια από τις αιτίες βασική που μπήκαμε στο μνημόνιο της περιόδου ’15 με κόστος δισεκατομμυρίων για τη χώρα, για το λαό, για τις τράπεζες, για την έλευση της ανάπτυξης, για την έξοδο από την κρίση ήταν το σπάσιμο της εμπιστοσύνης, το να δημοσιεύει κάποιος τώρα την επιτομή, τον ορισμό του σπασίματος που είναι να μαγνητοφωνώ κρυφά κάποιο συλλογικό όργανο που δεν συνεδριάζει δημόσια τότε καταθέτω τα όπλα της λογικής».

Τουλάχιστον αναχρονισμός

Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Τσίπρα για «ευθύνη και έλεγχο των κρίσιμων αρμών της εξουσίας», ο Πρόεδρος της Βουλής σχολίασε πως «Αν εννοεί τις τρεις μορφές εξουσίας, που αυτό φάνηκε να εννοεί, τότε είναι μεγάλο λάθος. Η διάκριση των εξουσιών είναι στοιχειώδης πρόνοια των δημοκρατικών πολιτευμάτων, δεν μπορεί να ελέγχει τη Δικαιοσύνη, η νομοθετική λειτουργία έτσι όπως προέκυψε να το αντιλαμβάνεται, όμως εν συνεχεία διευκρίνισε πως εννοούσε τους αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας. Αντιλήφθη ποιος ήταν ο σάλος ο εύλογος που προκλήθηκε από αυτή τη δήλωση και προσπάθησε να το περιορίσει στους αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας εννοώντας προφανώς τον έλεγχο της διοικητικής μηχανής. Και αυτό είναι παρεξηγήσουμε απόλυτα γιατί εδώ πάμε να αποκομματικοποιήσουμε το κράτος, να αφήσουμε πίσω μας το πελατειακό κράτος 2 αιώνων και το να ξαναμιλάμε έστω για έλεγχο των αρμών της εκτελεστικής εξουσίας είναι στην πιο αισιόδοξη ερμηνεία του αναχρονισμός».

Keywords
Τυχαία Θέματα