Αδήλωτα τετραγωνικά : Τα μυστικά και οι γκρίζες ζώνες της e-δήλωσης για τις διορθώσεις

Σχεδόν έναν μήνα μετά την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τη διόρθωση των τετραγωνικών των ακινήτων και παρά τις ανατροπές που έχει φέρει στην καθημερινότητα και τη ζωή μας η επέλαση του κορωνοϊού, η «προσέλευση» των ιδιοκτητών ακινήτων στην πλατφόρμα είναι μεγάλη.

Με τον χρόνο υποβολής της να λήγει στις 30 Ιουνίου οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή, το tablet

ή ακόμα και το κινητό τους τηλέφωνο να διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους στους δήμους. Ωστόσο, η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν καλύπτει ακόμα όλες τις επιφάνειες που θα πρέπει να διορθωθούν όπως είναι οι βοηθητικοί χώροι (αποθήκες, υπόγειες θέσεις πάρκινγκ) σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών που φωτίζονται από το κοινόχρηστο ρεύμα. Για τις περιπτώσεις αυτές αναμένεται να υπάρξουν βελτιώσεις στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://tetragonika.govapp.gr/:

1. Με κλικ στην κατηγορία «Ηλεκτροδοτούμενα» να διορθώσουν τα τετραγωνικά για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που είχαν δηλωθεί με ελλιπή τετραγωνικά.

2. Με κλικ στην κατηγορία «Μη ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρίζονται οι διορθώσεις για:

Επιφάνειες κτισμάτων με κομμένη παροχή ρεύματος λόγω διακοπής (όχι οφειλής).Επιφάνειες κτισμάτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία.Επιφάνειες κτισμάτων, αποπερατωμένων ή μη, που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.Επιφάνειες οικοπέδων που δεν έχουν δηλωθεί στον δήμο για επιβολή ΤΑΠ.

3. Η ρύθμιση των ξεχασμένων τετραγωνικών αφορά ιδιοκτήτες, επικαρπωτές ακινήτων εντός σχεδίου ή κτισμάτων εκτός σχεδίου (νόμιμα ή αυθαίρετα), οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει το ακίνητό τους στον δήμο (μη υποβολή αρχικής δήλωσης) ή έχουν δηλώσει λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από την πραγματική κατάσταση (υποβολή ανακριβούς δήλωσης ή τακτοποίηση κ.λπ.).

4. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.

5. Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου και εντός οικισμού θα πρέπει να δηλώσουν στην πλατφόρμα τα ακίνητα αυτά με τα σωστά εμβαδά τους, ακόμη και αν τα είχαν κάποτε δηλώσει, ώστε αφενός να διαγραφεί κάθε οφειλή τους μέχρι 31/12/2019 και αφετέρου οι δήμοι να μπορούν να τους στέλνουν στο εξής ετήσιες ειδοποιήσεις καταβολής του ΤΑΠ χωρίς το διπλάσιο πρόστιμο.

6. Στην πλατφόρμα δηλώνονται και τα εκτός σχεδίου κτίσματα.

7. Αν πρόκειται για κλειστούς βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, πάρκινγκ), που συνιστούν διαιρεμένη ιδιοκτησία, οφείλονται τέλη και φόρος, οπότε, κατά γενική αρχή, οφείλει να υποβληθεί δήλωση. Ωστόσο, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινόχρηστων χώρων και καταβάλλονται για αυτές τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει οι πολίτες με βάση τις ισχύουσες οδηγίες να απευθυνθούν στην υπηρεσία του οικείου δήμου για να ρυθμιστούν οι σχετικές χρεώσεις (χαρακτηριστικά, για τις επιφάνειες που θεωρούνται κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών δεν εισπράττεται ΤΑΠ). Το ίδιο ισχύει και για τις ανοιχτές θέσεις στάθμευσης, εκτός από αυτές με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε κοινόχρηστο χώρο, για τις οποίες δεν οφείλεται ΤΑΠ (ΝΣΚ 135/2017).

8. Η δήλωση μέσω της πλατφόρμας αφορά μόνο τη διόρθωση της επιφάνειας του ακινήτου, σύμφωνα με την πραγματική του κατάσταση. Δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της χρήσης του ακινήτου μέσα από την πλατφόρμα.

9. Αν τα τετραγωνικά μέτρα του Περιουσιολογίου (Ε9) είναι λιγότερα από αυτά που είναι δηλωμένα στον ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να γίνει διόρθωση μέσω της πλατφόρμας. Η διαφορά θα εμφανίζεται αρνητική.

10. Η δήλωση διόρθωσης δεν συνεπάγεται αυτόματη μεταβολή του εμβαδού του ακινήτου στο αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ. Θα ακολουθήσει επεξεργασία της δήλωσης αλλά και προσαρμογή των δηλούμενων εμβαδών με τυχόν μειωτικούς συντελεστές από την υπηρεσία εσόδων του δήμου, η οποία σε περίπτωση σοβαρής αμφιβολίας μπορεί να ζητήσει τεκμηρίωση των στοιχείων της δήλωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα