Συντάξεις : Ερχονται αυξήσεις και αναδρομικά έως 6.912 ευρώ
Αυξήσεις και αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ σε όλες τις προσωρινές συντάξεις (περίπου 35.000) οι οποίες έχουν εκδοθεί από τις 13/5/2016 και μετά θα καταβληθούν τον Νοέμβριο. Οι αυξήσεις θα είναι έως 285 ευρώ τον μήνα στις προσωρινές συντάξεις συν αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ για χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους που κατέθεσαν αίτηση από 13/5/2016 και δεν έχει εκδοθεί η οριστική τους σύνταξη.
Η προσωρινή σύνταξη στα Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, θα προχωρήσουν αρχικά στην αύξηση του ποσοστού όλων των προσωρινών συντάξεων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Ειδικότερα το ποσοστό της προσωρινής σύνταξης αυξάνεται από 50% σε 70% για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ασφαλισμένους στον τ. ΟΓΑ, και σε ποσοστό 80% για τους μισθωτούς. Για τους μισθωτούς το ποσό της προσωρινής σύνταξης υπολογίζεται ως το 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους 12 μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Επίσης για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ασφαλισμένους στον τ. ΟΓΑ καταβάλλεται αντίστοιχα ποσοστό 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των 12 τελευταίων μηνών ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η αύξηση του ποσοστού της κύριας σύνταξης και η περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων και μάλιστα αναδρομικά.
Η αύξηση προβλέπεται από την ημερομηνία της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους που υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση προσωρινής σύνταξης, σύμφωνα με το οποίο οι ασφαλισμένοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης με ηλεκτρονικό τρόπο δικαιούνταν ως ποσοστό προκαταβολής το 50% της κύριας σύνταξης. Οι αυξήσεις των εν αναμονή συνταξιούχων θα είναι αναδρομικές στις ήδη χορηγηθείσες προσωρινές συντάξεις, οι οποίες κατατέθηκαν με χειρόγραφο τρόπο, προκειμένου να μην υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στο ύψος των προσωρινών συντάξεων αυτών που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους με ηλεκτρονικό τρόπο.
Υπολογισμός προσωρινής σύνταξηςΕπίσης, για τους μισθωτούς και τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε είκοσι έτη ασφάλισης, ήτοι 384 ευρώ, και να υπερβαίνει το ποσό που ισούται με το διπλάσιο αυτής, δηλαδή 768 ευρώ. Για τους αυτοτελώς απασχολουμένους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να είναι μικρότερη από την εκάστοτε εθνική σύνταξη που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης και μεγαλύτερη από το ποσό που ισούται με το ύψος της εθνικής σύνταξης πολλαπλασιαζόμενο επί δυόμισι φορές, στο ύψος που διαμορφώνεται κάθε φορά, ήτοι 960 ευρώ.
Παράλληλα, προσωρινή σύνταξη θα χορηγείται και στους ασφαλισμένους που υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ, η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό 80%. Η προσωρινή σύνταξη γήρατος θα χορηγείται από την πρώτη του επόμενου της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα, μέχρι το τέλος του μήνα έκδοσης της οριστικής απόφασης.
Για τους συνταξιούχους λόγω θανάτου που δεν έχουν πάρει οριστική σύνταξη, η προσωρινή αυξάνεται στο 70% της σύνταξης του θανόντος που πιθανότατα θα αντιστοιχεί στο πραγματικό ύψος και της οριστικής.
Για τους δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης, η προσωρινή θα καταβάλλεται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, ως εξής: α) προσωρινή 75% με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% και β) προσωρινή 50% με αναπηρία έως 66,99%. Σε περιπτώσεις αίτησης για μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, το ποσό της προσωρινής σύνταξης μειώνεται κατά 0,5% για κάθε μήνα (ή 6% για κάθε έτος) που υπολείπεται από τη συμπλήρωση του εκάστοτε ορίου ηλικίας για την πλήρη σύνταξη.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τράπεζες: Εγκαταλείπουν τα ''ρετιρέ'' οι εργαζόμενοι
- Κόπηκε η συνέντευξη Πετράκου στον Σρόιτερ;
- ΚΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΔΩ...Σε δεκαπλάσιες τιμές υπολογίζεται από το ΑΠΘ η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης...Οι μετρήσεις στα λύματα «έδειχναν» εδώ και μέρες την έξαρση στη Θεσσαλονίκη
- Πάμε για lockdown. Η Μέρκελ το προέκρινε
- Κορονοϊός στην Αττική: Αυτοί είναι οι Δήμοι με τα περισσότερα κρούσματα
- Κοροναϊός : Lockdown από τις 6 το πρωί σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη
- Σε δύο στρατόπεδα οι λοιμωξιολόγοι – Ποια μέτρα προκρίνονται
- Συντάξεις : Ερχονται αυξήσεις και αναδρομικά
- Πότε πρέπει να πας για ύπνο για να ξυπνήσεις φρέσκος το πρωί
- Αναδρομικά: Κουβάρι με λάθη και 400.000 προσφυγές στη δικαιοσύνη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Κτηματολόγιο : Πώς ένα λάθος οδηγεί ιδιοκτήτες να χάσουν ακίνητα
- Συντάξεις : Ερχονται αυξήσεις και αναδρομικά έως 6.912 ευρώ
- Γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν στήνει τώρα και θρησκευτικό πόλεμο
- Συγκίνηση: 30 χρόνια «φυλούσε Θερμοπύλες»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Συναγερμός
- Η Ελλάδα δεύτερη στον κόσμο σε αρνητές του κοροναϊού
- Οι κυριότερες ειδήσεις στις 23:00
- Κοροναϊός : Νέα μέτρα πριν τα 2.000 κρούσματα
- Οι κυριότερες ειδήσεις στις 00:00
- Οι κυριότερες ειδήσεις στις 22:00
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Συντάξεις : Ερχονται αυξήσεις και αναδρομικά έως 6.912 ευρώ
- Οι κυριότερες ειδήσεις στις 23:00
- Συγκίνηση: 30 χρόνια «φυλούσε Θερμοπύλες»
- Κτηματολόγιο : Πώς ένα λάθος οδηγεί ιδιοκτήτες να χάσουν ακίνητα
- Γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν στήνει τώρα και θρησκευτικό πόλεμο
- Οι κυριότερες ειδήσεις στις 22:00
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Συναγερμός
- Οι κυριότερες ειδήσεις στις 00:00
- Κοροναϊός : Νέα μέτρα πριν τα 2.000 κρούσματα
- Η Ελλάδα δεύτερη στον κόσμο σε αρνητές του κοροναϊού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εκπαίδευση και καταλήψεις
- Κορονοϊός: «Ερημώνει» η Βουλή – Αυστηροποιούνται τα μέτρα
- Μήνυμα Σακελλαροπούλου στα γαλλικά: Η Ευρώπη δεν θα υποχωρήσει στον θρησκευτικό φανατισμό
- Νέο θλιβερό ρεκόρ στις ΗΠΑ: Πάνω από 90.000 κρούσματα σε μια μέρα
- Ύστατο πακέτο μέτρων για την αποφυγή του lockdown – Ο Νοέμβριος κρίνει τα… καλά Χριστούγεννα
- Νέα μέτρα: Εποχές Μαρτίου στα… χέρια του Μητσοτάκη και ώρα αποφάσεων
- Επίθεση στη Νίκαια : Σοκαρισμένη η Γαλλία από την τρομοκρατική επίθεση του 21χρονου
- Νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων στις «κόκκινες» περιοχές
- Μαρία Αντουλινάκη: "Στο θέατρο πάντα νιώθω υπέροχα γιατί είναι το δεύτερο σπίτι μου"