Συνάντηση με Τραμπ επιζητεί ο Αναστασιάδης

Συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά την παρουσία του τον ερχόμενο Μάρτιο στην Ουάσιγκτον – όπου θα είναι κύριος ομιλητής σε δεξαμενή σκέψης του Εβραϊκού λόμπι των Ρεπουμπλικάνων – επιθυμεί να έχει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ασφαλείς πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ αναφέρουν ότι στον

απόηχο των αναβαθμισμένων σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και της υπογραφής δήλωσης προθέσεων μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον ομόλογό του Μάικ Πομπέο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί ότι μια τέτοια συνάντηση θα έχει προστιθέμενη αξία και θα κλειδώσει τη νέα εποχή.

Ωστόσο, υπάρχει απόσταση μεταξύ της επιθυμίας και της πραγματοποίησης μιας τόσο κρίσιμης συνάντησης, αλλά, όπως αρμοδίως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ έχει αρχίσει ο διπλωματικός αγώνας, τα αποτελέσματα του οποίου τοποθετούνται χρονικά στα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου.

Εγγραφο στην αμερικανική πλευρά

Μέχρι τότε θα υπάρχουν και χειροπιαστά αποτελέσματα από τη δήλωση προθέσεων των δύο χωρών, που ίσως δημιουργήσουν θετικότερο κλίμα για μια τέτοια συνάντηση.

Ηδη, ο υπουργός Εξωτερικών έχει καλέσει τα έξι εμπλεκόμενα υπουργεία να καταθέσουν απόψεις σε επιμέρους πολιτικές που αφορούν τα θέματα ασφάλειας που καλύπτει η δήλωση προθέσεων και εντός Φεβρουαρίου θα καταθέσει συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο έγγραφο στην αμερικανική πλευρά για έναρξη υλοποίησης των συμφωνηθέντων.

Μάλιστα, όπως λέχθηκε στο ΣΙΓΜΑ, η δήλωση προθέσεων προνοεί και πολιτική συνεργασία, πέραν της τεχνοκρατικής, γεγονός που αφήνει ανοικτό ενδεχόμενο όταν το έγγραφο πολιτικών ετοιμαστεί να υπάρξει συνάντηση Χριστοδουλίδη Πομπέο ή Χριστοδουλίδη Γουές Μίτσελ.

Χωρίς να αποκλείεται μάλιστα το ενδεχόμενο επίσκεψης υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ουάσιγκτον στην Κύπρο.

Δεν αποκλείουν βίαιο επεισόδιο

Ολα αυτά έχουν προφανώς σχέση και με την πολιτική κανονιοφόρων που ακολουθεί η Τουρκία στην περιοχή.

Τέτοιου εύρους εξελίξεις προβληματίζουν την γείτονα ταραξία σε ό,τι αφορά το περιθώριό της να τεντώνει το σχοινί.

Παρά ταύτα βέβαια, σε ανάλυσή της η τουρκική δεξαμενή ερευνών TRT δεν αποκλείει, λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, να υπάρξει το επόμενο διάστημα βίαιο επεισόδιο, αν δεν λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις τριμερείς συνεργασίες που προώθησε η Λευκωσία αλλά και στην εύνοια της ΕΕ για τον αγωγό East Med, προσθέτοντας πως η Τουρκία έχει στείλει σαφή μηνύματα προς όλους τους εμπλεκόμενους.

Keywords
Τυχαία Θέματα