Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για τον «πόλεμο» συμμοριών

Σε διαρκείς κατ' οίκον έρευνες και «επιθετικές» προσαγωγές «νονών» της νύκτας όταν σημειώνεται εγκληματική ενέργεια ή υπάρχει καταγγελία για τη δράση τους καθώς και σε επιδεικτικές επιχειρήσεις σε βάρος τους σε νυκτερινά κέντρα όπου δραστηριοποιούνται αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες η ΕΛ.ΑΣ., μετά από εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ νέοι έλεγχοι θα διεξαχθούν και στις φυλακές. Πρόκειται για την επανάληψη μίας τακτικής που εφάρμοζαν οι αρχές ασφαλείας τη δεκαετία του '90, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τα συμβόλαια θανάτου (έχουν εκτελεστεί τουλάχιστον 25 την τελευταία τετραετία) και τις αλλεπάλληλες αιματηρές επιθέσεις στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος.

Στόχος της ΕΛ.ΑΣ. είναι να σταλεί μήνυμα «μηδενικής ανοχής» στους κακοποιούς, αποδεικνύοντας ότι κάθε δολοφονική επίθεση θα προκαλεί αντίμετρα από τις Αρχές που μέχρι πρότινος έμεναν θεατές και καταγραφείς της εν εξελίξει μάχης αλληλοεξόντωσης μεταξύ τους. Οι τελευταίοι κρίκοι στην αλυσίδα της βίας ήταν οι δολοφονίες σε Βάρη και Σεπόλια, ενός 39χρονου έλληνα πυγμάχου και ενός 32χρονου Αλβανού αντίστοιχα, για τις οποίες έχει ξεκαθαριστεί πλέον ότι αποτελούν δύο ξεχωριστές-αυτοτελείς περιπτώσεις και όχι συνέχεια προηγουμένων συμβολαίων θανάτου (σε Αλιμο, Βριλήσσια, Ηλιούπολη και Μεταμόρφωση). Εντούτοις, τα δύο αιματηρά περιστατικά επιβεβαιώνουν ότι μετά το τέλος της καραντίνας οι 23 συμμορίες της Αθήνας και άλλων περιοχών της νοτίου Ελλάδας λύνουν τις πάσης φύσεως συσσωρευμένες διαφορές τους.

Νέες επιθέσεις

Έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν στα «ΝΕΑ» ότι «είναι προφανές πως το οργανωμένο έγκλημα και ο κόσμος της νύκτας είναι σε πλήρη ανισορροπία, με πολύμηνες πολυποίκιλες εχθρότητες, με νέες διεκδικήσεις και η κάθε δολοφονία δημιουργεί νέο κύκλο αίματος. Αυτό μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι θα ακολουθήσουν νέες επιθέσεις γιατί οι συμμορίες έχουν μπει σε θέσεις μάχης με ανταποδοτικά χτυπήματα όπου δεν φαίνεται η σαφής επικράτηση κάποιας ομάδας ποινικών. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί την περίοδο 1999-2001 με τη δράση της "μαφίας της Ηλιούπολης". Τότε σημειώνονταν επιθέσεις με όπλα και εκρηκτικά (σε αυτοκίνητα και διαμερίσματα), στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στον Αγιο Δημήτριο, ακόμα και στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Αυτός ο εμφύλιος σταμάτησε μόνον όταν είχαν πια δολοφονηθεί ή αποσυρθεί όλα τα μέλη μίας συμμορίας. Αλλεπάλληλα συμβόλαια θανάτου εκτελέστηκαν και την περίοδο 2005-2009, οπότε είχαν σημειωθεί περίπου 20 δολοφονίες - ανάμεσα σε αυτές των Αριστείδη Λακιώτη, Αλεξάντερ Σιμόνι, Γιάννη Γαβάκη, Σωτήρη Κούση, Αριστοτέλη Γιαγιά, Γιώργου Αρβανιτάκη, Γιώργου Αυτιά, Γεράσιμου Μαυράκη, Γιώργου Σαμπάτ, Αλέξανδρου Κοσμόπουλου, Γιώργου Αναγνωστόπουλου και άλλων - που δεν εξιχνιάστηκαν».

Στόχοι

Ωστόσο, οι ίδιοι αξιωματικοί σημειώνουν ότι «τώρα δεν φαίνεται ορατό τέλος, αφού οι ποινικοί έχουν ενθαρρυνθεί από τη μη εξιχνίαση των συμβολαίων θανάτου και οργανώνουν νέες επιθέσεις». Εκφράζουν, παράλληλα, την ανησυχία η τωρινή διαμάχη και η γιγάντωση του οργανωμένου εγκλήματος να οδηγήσει σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, δικαστικών λειτουργών ή εκπροσώπων των ΜΜΕ, όπως του Γιώργου Καραϊβάζ. Η κλιμάκωση, εκτιμούν, παραπέμπει στη δράση της ιταλικής μαφίας ή εγκληματικών ενεργειών σε χώρες του τρίτου κόσμου. Στον αντίποδα, συνεχίζουν, θα επιχειρηθεί ο πλήρης έλεγχος των ποινικών - με δικαστική εποπτεία - για «ξέπλυμα» χρήματος από λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων κ.ο.κ. Επιπλέον, θα αρχίσουν οι συνεχείς «οχλήσεις» από την ΕΛ.ΑΣ. σε τουλάχιστον 400 ενεργούς κακοποιούς με διαρκείς προσαγωγές και κατ' οίκον ελέγχους.

Οσον αφορά τα τελευταία συμβόλαια θανάτου, οι αστυνομικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μεν δολοφονία του 39χρονου πυγμάχου Τάσου Μπερδέση οφείλεται πιθανόν σε διενέξεις που είχε το τελευταίο διάστημα με ποινικούς από την Πάτρα. Εκτιμούν ότι έχει λιγότερες πιθανότητες να σχετίζεται με τη συμμετοχή του σε ομάδες προστασίας νυκτερινών κέντρων (χωρίς να καταδικασθεί) που είχαν εξαρθρωθεί το 2006 και το 2015 και δραστηριοποιούνταν στην αχαϊκή πρωτεύουσα αλλά και σε Παγκράτι, Αμπελόκηπους, Γαλάτσι, Νέο Φάληρο, Σεπόλια, Παλλήνη και Ξυλόκαστρο. Εξάλλου, δεν έχουν καμιά πληροφορία ότι 39χρονος μπορεί να είχε οποιοδήποτε ρόλο ως φυσικός ή ηθικός αυτουργός στα πρόσφατα συμβόλαια θανάτου. Η δολοφονία του 32χρονου Αλβανού στα Σεπόλια, δε, εκτιμούν ότι σχετίζεται με τον εξοντωτικό πόλεμο μεταξύ αλβανικών συμμοριών, ορισμένες από τις οποίες έχουν βάση στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ φαίνεται να υπήρχε εμμονή ομοεθνών του να τον σκοτώσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα