Στην παρέα των μεγάλων θρύλων
Ο τεράστιος θόρυβος της δικαστικής περιπέτειας του πρώην προέδρου της ομοσπονδίας μπάσκετ Βαγγέλη Λιόλιου και κάποιων διαιτητών και συνεργατών του έβαλε την περασμένη εβδομάδα σε δεύτερη μοιίρα αυτή που ήταν η μεγάλη αθλητική είδηση των ημερών.
Λίγες μέρες πριν γιορτάσει τα γενέθλιά του, ο Λευτέρης Πετρούνιας γιόρτασε την κατάκτηση ενός ακόμη μεταλλίου σε μεγάλη διοργάνωση, καθώς κατέκτησε το ασημένιο στους κρίκους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυμναστικής που έγινε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Το αληθινά εντυπωσιακό είναι ότι αυτό ο Πετρούνιας το έκανε λίγο πριν κλείσει τα 36 του χρόνια. Είναι σύνηθες στη γυμναστική κάτι τέτοιο;
Οχι, είναι εξαιρετικά σπάνιο. Ψάχνοντας λίγο το hall of fame της γυμναστικής βρήκα μόνο τρεις αθλητές και δύο αθλήτριες που έχουν να επιδείξουν κάτι ανάλογο. Τον Φινλανδό Χέικι Σαβολάινεν, τον Ιάπωνα Μασάο Τακεμάτο, τον Βούλγαρο Γιορτνάν Γιόβτσεφ, την Οξάνα Τσουσοβίτινα πολιτογραφημένη Γερμανίδα με καταγωγή από το Ουζμπεκιστάν και την Αγκνες Κελέτι από την Ουγγαρία.
ΘρύλοιΟ Χέικι Σαβολάινεν είναι ο μόνος αθλητής της γυμναστικής που έχει κερδίσει μετάλλιο πάνω από 40 χρόνων. Ηταν 44 όταν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό με τη Φινλανδία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952, όντας 44 ετών.
Το είχε κερδίσει στην ομαδική: η ειδικότητά του ήταν ο πλάγιος ίππος. Ηταν γιατρός και μάλιστα υπηρέτησε ως αρχίατρος σε στρατιωτικό νοσοκομείο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η καριέρα του κράτησε πάνω από 25 χρόνια. Αγωνίστηκε σε 5 συνεχόμενες Ολυμπιάδες (από το 1928 έως το 1952) και κατάφερε να κερδίσει τουλάχιστον ένα μετάλλιο σε καθεμία από αυτές! Ο Μασάο Τακεμότο θεωρείται ακόμα και σήμερα ο θρύλος της ιαπωνικής γυμναστικής και γιατί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό και το ασημένιο στο μονόζυγο σε ηλικία 40 ετών.
Ο μόνος όμως μοντέρνος αθλητής που μπορεί να συγκριθεί με τον Πετρούνια είναι ο Γιορντάν Γιόβτσεφ: Ο σπουδαίος αυτός αθλητής των κρίκων (μεγάλος αντίπαλος του Δημοσθένη Ταμπάκου κάποτε) κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους κρίκους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2009 σε ηλικία 36 ετών, ενώ αγωνίστηκε σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων το 2012 στα 39 του. Θέλω να αναφέρω και τι έκαναν οι δυο μυθικές αθλήτριες.
Η Οξάνα Τσουσοβίτινα είναι το μεγαλύτερο φαινόμενο στην ιστορία του αθλήματος. Εχοντας συμμετάσχει σε 8 Ολυμπιακούς Αγώνες, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο άλμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (2008) σε ηλικία 33 ετών, αλλά συνέχισε να παίρνει μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (ασημένιο το 2011 στα 36 της) και σε Παγκόσμια Κύπελλα.
Και η Αγκνες Κελέτι έχει γράψει ιστορία ως μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της γυμναστικής και γιατί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης το 1956 κατέκτησε 4 χρυσά και 2 ασημένια μετάλλια σε ηλικία 35 ετών.
ΜηχανισμόςΟλα αυτά τα ανέφερα για να γίνει φανερό πόσο μικρή είναι η παρέα του Πετρούνια στην ιστορία. Υποτίθεται ότι πλέον οι καριέρες των αθλητών μεγαλώνουν πιο εύκολα αφού οι τρόποι προπόνησης έχουν εξελιχθεί. Ισχύει αλλά κυρίως στα ομαδικά αθλήματα.
Το περασμένο καλοκαίρι για παράδειγμα θαυμάσαμε τον καταπληκτικό Μέσι να παίρνει από το χέρι την Αργεντινή και να την οδηγεί στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχοντας αφήσει πίσω του τα 40 του χρόνια. Στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες κατέπληξαν με τη θέλησή τους να πάρουν το χρυσό δυο βετεράνοι του μπάσκετ, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς και ο Στεφ Κάρι που κέρδισαν μόνοι τους στον τελικό τους Σέρβους με ένα πλήθος από αξιοζήλευτες ατομικές ενέργειες.
Ομως στα ομαδικά σπορ υπάρχει κάτι που δεν συναντάς στα ατομικά σπορ, δηλαδή τον μηχανισμό υποστήριξης που μπορεί να σχεδιάσει για σένα ένας προπονητής. Για τον Μέσι π.χ. έτρεχαν (κι έτσι έπρεπε) παίκτες όπως ο Φερνάντες, ο Μακ Αλιστερ και ο Ντε Πολ. Για να είναι αποδοτικοί στην επίθεση ο ΛεΜπρόν και ο Κάρι έδιναν πολλά στην άμυνα παίκτες όπως ο Ντέιβις, ο Χόλιντεϊ και ο Ντουράντ. Στα ατομικά σπορ αυτές οι δυνατότητες δεν υπάρχουν.
Ιερά τέραταΟταν μιλάμε για αθλητές ατομικών σπορ που έχουν παρατείνει την καριέρα τους πέρα από τα συνηθισμένα το μυαλό μου πάει κυρίως στα τρία ιερά τέρατα του τένις: στον Ρότζερ Φέντερερ, στον Ράφα Ναδάλ και στον Νόβακ Τζόκοβιτς.
Οι καριέρες που έκαναν αυτοί υπήρξαν τεράστιες γιατί ο καθένας τους βασίστηκε σε σπάνιες δυνατότητες και ξεπέρασε με θεαματικό τρόπο δυσκολίες που κατά καιρούς έχουν λυγίσει μεγάλους αθλητές οδηγώντας τους στο αντίο. Ο Φέντερερ υπήρξε ένας καταπληκτικά ποιοτικός παίκτης: το τένις του είχε μια αριστοκρατία – κάτι πιο πέρα από τη θεαματικότητα και την αποτελεσματικότητα.
Εκανε επίσης μια πάρα πολύ αθλητική (σχεδόν ασκητική) ζωή και είχε την τύχη να μην τραυματιστεί ποτέ του. Ο Ναδάλ αντιθέτως (πέρα από μια τεράστια αντοχή στην ίδια την πίεση του παιχνιδιού) κατάφερε να ξεπεράσει έναν τραυματισμό αλλάζοντας ακόμα και τρόπο παιχνιδιού: είναι σαν να έχει κάνει δυο καριέρες.
Εντυπωσιακή και η διαδρομή του Τζόκοβιτς. Πέρα από το φυσικό χάρισμα να μην κουράζεται ποτέ (είναι ο παίκτης που έχει γυρίσει σε τουρνουά του Γκραν Σλαμ πολλά παιχνίδια στα οποία βρέθηκε να χάνει με 2-0 σετ), είναι κι αυτός που κατάφερε να κάνει το πιο θεαματικό come back στην ιστορία του σπορ.
Το 2017 είχε χάσει το μυαλό του, έμοιαζε να τα έχει παρατήσει κι όμως επέστρεψε. Ξαναβρίσκοντας όχι απλά τη χαρά του παιχνιδιού, αλλά τη χαρά του θριάμβου. Που είναι κάτι άλλο. Κάτι που σε καθιστά είδωλο για τους νεότερους.
ΣπάνιοΔίπλα σε τέτοια θηρία θα έβαζα τον Λευτέρη Πετρούνια. Η τεράστια παράταση της καριέρας του δεν έχει να κάνει απλά με φιλοδοξίες, όνειρα και κίνητρα, αλλά με την ικανότητα διαχείρισης μιας καριέρας. Εχει υπάρξει ως νεαρός ένα φαινόμενο ως προς την τεχνική και το πρόγραμμά του: έχει δώσει το όνομά του και σε άσκηση όπως οι αληθινά μεγάλοι της γυμναστικής. Εχει γυρίσει από ένα σοβαρότατο τραυματισμό. Κι έχει και στοιχεία χαρακτήρα που τον καθιστούν παράδειγμα προς μίμηση.
Μετά τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι μας είχε δώσει ραντεβού στους Ολυμπιακούς του Λος Αντζελες. Τότε είχα γράψει πως πέρα από το να αποδειχτεί συνεπής σε αυτό θα κερδίσει δυο-τρία μετάλλια ακόμα. Ηταν μια εύκολη πρόβλεψη. Ο Λευτέρης έχει DNA σπάνιο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- A $23 Pipe, a Deadly Blast and Six Lives Lost in the Shadow of the Acropolis
- Τα τελευταία ανατριχιαστικά λόγια του Ουκρανού, που απήγαγαν και αποκεφάλισαν στο Μπαλί
- Κλείνει στις 12:00 ο σταθμός «Σύνταγμα» με εντολή της ΕΛΑΣ
- Άννα Βίσση: Το επικό τρολάρισμα της τραγουδίστριας στον Νίκο Καρβέλα για το Halloween
- Το χωριό δίπλα στους Δελφούς που οι περισσότεροι προσπερνούν, αλλά αξίζει όλη την προσοχή σας
- Συνταξιούχοι: Ποιοι θα πάρουν 400 ευρώ στις 30 Νοεμβρίου - Έως 800 ευρώ για ζευγάρια και ποιοι μένουν εκτός
- Μπάγερν: Απαγόρευσε στον Κομπανί κάθε συζήτηση για ποδόσφαιρο
- Υπόθεση "Χωριάτικο": 69χρονη με αναπηρία χρησιμοποιήθηκε ως "αχυράνθρωπος", έδωσε τα στοιχεία της για 800 ευρώ (Βίντεο)
- Μαρία Αντωνά: Η «σπόντα» του Ζήση Μούσιου μετά τα σχόλια της Ζήνας Κουτσελίνη – «Μίνι είναι αυτό;»
- Κεραμέως: «Ξεκίνησαν οι πληρωμές εργαζομένων της Pizza Fan- Πιο περίπλοκη η υπόθεση με το Χωριάτικο»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Δένδιας στα «ΝΕΑ»: Διοίκηση Διαστήματος στο Πεντάγωνο – Δορυφόροι και ραντάρ που θα συνδέονται με τη διόπτρα του οπλίτη
- NBA: Ο Αντετοκούνμπο έκανε τριπλ νταμπλ στη νίκη των Χιτ, επική ανατροπή για τους Ουόριορς κόντρα στους Λέικερς
- Stoiximan GBL: Πού και πότε θα δείτε τις αναμετρήσεις του Σαββάτου για τη 5η αγωνιστική
- Δικηγόροι: Ικανοποίηση για την απόσυρση του άρθρου 23 – Ζητούν να καταργηθεί και η αντίστοιχη διάταξη για τον εξωδικαστικό
- Αφορολόγητο πετρέλαιο: Πάνω από 500 ευρώ το κέρδος στα 1.000 λίτρα – Ποιοι αγρότες το δικαιούνται
- Συναγερμός στα κρυπτονομίσματα: «Θωρακίστε τα συστήματα τώρα» ζητούν τα ανταλλακτήρια μετά το χτύπημα στη Binance
- Σκληρό πόκερ για το τιμόνι του ΟΗΕ – Η Τουρκία πρότεινε τον Φεριντούν Σινιρλίογλου για τη θέση του Γ.Γ.
- Σέρρες: Τα «κενά μνήμης» του γιου του δολοφονημένου Γιώργου Χατζίδη – Οι κάμερες ασφαλείας και η μαρτυρία για έντονο καβγά
- Κηφισιά – Ολυμπιακός: Πού και πότε θα δείτε τον αγώνα των «ερυθρολεύκων» για την 9η αγωνιστική της Super League
- Μπάγερν Μονάχου: Σε αυστηρό καθεστώς ξεκούρασης ο Κομπανί – Του απαγορεύουν ακόμη και τις ποδοσφαιρικές συζητήσεις
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Στην παρέα των μεγάλων θρύλων
- Δικηγόροι: Ικανοποίηση για την απόσυρση του άρθρου 23 – Ζητούν να καταργηθεί και η αντίστοιχη διάταξη για τον εξωδικαστικό
- Μπάγερν Μονάχου: Σε αυστηρό καθεστώς ξεκούρασης ο Κομπανί – Του απαγορεύουν ακόμη και τις ποδοσφαιρικές συζητήσεις
- Δένδιας στα «ΝΕΑ»: Διοίκηση Διαστήματος στο Πεντάγωνο – Δορυφόροι και ραντάρ που θα συνδέονται με τη διόπτρα του οπλίτη
- Σκληρό πόκερ για το τιμόνι του ΟΗΕ – Η Τουρκία πρότεινε τον Φεριντούν Σινιρλίογλου για τη θέση του Γ.Γ.
- NBA: Ο Αντετοκούνμπο έκανε τριπλ νταμπλ στη νίκη των Χιτ, επική ανατροπή για τους Ουόριορς κόντρα στους Λέικερς
- Ρωσία: Επιστρέφει δυναμικά στις εξαγωγές ντίζελ – Στα 500.000 βαρέλια ημερησίως οι εκτιμήσεις για τον Νοέμβριο
- Οδοιπορικό των «ΝΕΩΝ» στην Ισπανία: Τα μοιραία λάθη και τα ερωτήματα
- Μισθοί: Οι εργαζόμενοι θα μαθαίνουν πόσα αμείβονται οι συνάδελφοί τους – Όλες οι αλλαγές από 1η Νοεμβρίου
- Η νίκη της χρονιάς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Bob Dimitrov για Γιώργο Μαζωνάκη: «Είχε αμφιβολίες για το ραντεβού στην Καρνεάδου – Ήθελε να καθαρίσει, δεν είχε χάσει τη λογική του»
- Συνταγή για γλυκοπατάτες γεμιστές με μαύρα φασόλια και κινόα
- «Ασπρόμαυρο» το ντέρμπι των «Δικεφάλων»
- Θεσσαλονίκη: «Η τελευταία φάρσα» στο Studio Παράθλαση
- «Έσβησε η μονάδα μου, σκότωσαν 1.099 ζώα»: Κτηνοτρόφος καταγγέλλει κρατική αδιαφορία
- «Belle Epoque»: Ταξιδεύοντας στο γιορτινό Παρίσι του Moulin Rouge και του Τουλούζ-Λωτρέκ
- Δύο νεκροί από ουκρανική επίθεση με drones στη ρωσική περιφέρεια του Μπριάνσκ
- Επιστροφή ενοικίου: Τον Νοέμβριο η πληρωμή, ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός
- Σκέρτσος: "Έτσι χτυπάμε την αυθαιρεσία και το οργανωμένο έγκλημα"