Σκωτσέζικο ντους στην Προοδευτική Συμμαχία από τους πασοκογενείς

Σκωτσέζικο ντους στην Προοδευτική Συμμαχία. Θα μπορούσε να περιγραφεί έτσι η τακτική του Αλέξη Τσίπρα - κυρίως στα εθνικά θέματα - με αφορμή και την πρόσφατη παρουσία του στην Ολομέλεια της Βουλής. Ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στη θέση για επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων σε Κρήτη

και νησιά Ανατολικής Μεσογείου ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. Θέση πάντως που δεν είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής τουλάχιστον στη μία όχθη της Προοδευτικής Συμμαχίας. Και ειδικότερα σε όσους προέρχονται από την Πρωτοβουλία Γέφυρα και προσδιορίζονται σήμερα ως προοδευτικοί εκσυγχρονιστές (Νίκος Μπίστης, Σωτήρης Βαλντέν, Μαρία Ρεπούση, Αντώνης Λιάκος κ.λπ.).

«Σας ζητάμε να ασκήσετε τώρα το κυριαρχικό μας δικαίωμα για 12 μίλια στην Κρήτη. Και ανάλογα με τις εξελίξεις, νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του Καστελλόριζου. Διότι ο μόνος τρόπος να προασπίσεις ένα κυριαρχικό σου δικαίωμα που ντε φάκτο αμφισβητείται είναι να το ασκήσεις και να το υπερασπιστείς», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή για μια θέση που έχει γίνει εδώ και μέρες αιτία εσωτερικής τριβής και αντιπαραθέσεων στην Κουμουνδούρου. Αιχμή ήταν το άρθρο του μέλους της ΚΕΑ και της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρη Βαλντέν, όπου και επέκρινε την παραπάνω θέση, κάνοντας λόγο μάλιστα για «ανεύθυνη και δημαγωγική τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Αρθρο που απηχούσε μια θέση πολλών, όχι όλων βέβαια - όσων διατηρούν μια αποσκευή διεθνισμού στην ΠΣ αλλά και ευρύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ (τάση των 53 κ.λπ.).

Από την άλλη, μπορεί η επέκταση των 12 ν.μ. να ικανοποιεί ένα μέρος της ΠΣ, κυρίως το πιο παραδοσιακό πασοκογενές, και μπορεί ο ίδιος ο Τσίπρας να είναι προσκείμενος σε θέσεις όπως κυρώσεις στην Τουρκία, αποτρεπτική ισχύς, όμως το σκωτσέζικο ντους που επιφυλάσσει και για την «πατριωτική πτέρυγα» είναι εξίσου κατανεμημένο. Για παράδειγμα, μπορεί στη Βουλή να κράτησε μια σκληρή γραμμή στα εθνικά στο πεδίο της επέκτασης των 12 ν.μ., όμως στην ίδια ομιλία του είπε: «Εμείς σας καλούμε όχι μόνο να αδειάσετε τον υπουργό σας. Αλλά και επί της ουσίας. Να πάρετε πρωτοβουλία εθνικής και πατριωτικής ευθύνης. Δεν σας προτρέπουμε να εμπλακείτε σε πολεμικές επιχειρήσεις. Είμαστε πάγια εναντίον των στρατιωτικών λύσεων και υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου».

Συμβούλιο αρχηγών

Είναι γνωστό εξάλλου πως ο Τσίπρας έχει επίσης πάγια θέση για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ή έστω για την ενημέρωση κατ' ιδίαν κάθε πολιτικού αρχηγού από τον Πρωθυπουργό με ατζέντα τα εθνικά, και δη τα ελληνοτουρκικά. Κομματικές πηγές σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «σε αντίθεση με τη ΝΔ έχει τηρήσει υπεύθυνη στάση στα εθνικά θέματα. Ψήφισε "υπέρ" στη συμφωνία με την Ιταλία και "παρών" με την Αίγυπτο. Αναμένει δε ενημέρωση του Νίκου Δένδια στον τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο για να τοποθετηθεί και επί προοπτική Χάγης με την Αλβανία. Αντιθέτως, θυμόμαστε όλοι τις αντιδράσεις Κουμουτσάκου, Μπακογιάννη, Κικίλια, Συρίγου κ.λπ. όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε νομοσχέδιο για την επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, για την οποία τώρα πανηγυρίζει η ΝΔ».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναζητεί αυτή την περίοδο μόνο τον τρόπο να «στριμώξει» στα θέματα αυτά την κυβέρνηση. Αλλά και να συνθέσει τις αντιθέσεις που διαπερνούν το κόμμα του και την Προοδευτική Συμμαχία, ενώ έχει σημασία πως τα δύο κομμάτια της ΠΣ μιλάνε ήδη σταθερά με άλλες πτέρυγες του παραδοσιακού κόμματος. Οι της Γέφυρας πιο πολύ με την τρόικα Νίκου Βούτση - Νίκου Φίλη - Πάνου Σκουρλέτη και τους 53. Οι πιο πασοκογενείς με το παλιό προεδρικό κομμάτι και την τάση Παππά. Μια νέα στοίχιση που έχει κοινά πεδία και σε άλλα σημεία της πολιτικής ή της τεχνικής της (για παράδειγμα, οι της Γέφυρας θέλουν μια παραγωγική αντιπολίτευση και όχι με υψηλούς τόνους).

Keywords
Τυχαία Θέματα