Σεισμός στην Κρήτη – «Να παραμείνουν όλοι έξω» συστήνουν οι σεισμολόγοι

Αναστάτωση επικρατεί στην Κρήτη, μετά τη σεισμική δόνηση των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας. Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι σεισμολόγοι μιλώντας για πολύ ισχυρή δόνηση.

«Είχε επίκεντρο σε κατοικημένες περιοχές»

Για σεισμό ο οποίος δεν ήρθε απροειδοποίητα έκανε λόγο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας για πολύ ισχυρή δόνηση 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε, το πρωί της Δευτέρας, στην Κρήτη.

«Επί

4 μήνες κουνάει συνέχεια, στο Αρκαλοχώρι Κρήτης» είπε στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως στις 21 Ιουλίου είχε συγκληθεί εκτάκτως η επιτροπή σεισμικού κινδύνου. «Τότε είχαμε πει τότε ότι ενδέχεται να είναι προσεισμοί αυτοί που σημειώνονταν».

Πρόκειται αναμφίβολα για πολύ ισχυρό σεισμό, υποστήριξε, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η δόνηση είχε επίκεντρο σε κατοικημένες περιοχές και όχι σε θαλάσσιο χώρο.

«Θα έχουμε και μετασεισμούς. Δεν ξέρουμε αν μπορεί να επηρεάσει κι άλλα ρήγματα» κατέληξε.

«Πολύ πιθανός ένας νέος ισχυρός σεισμός στην περιοχή»

«Είναι ένας σεισμός της τάξης του 6 ο οποίος έγινε πριν λίγη ώρα στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, αν θυμάστε εκεί είχαμε σεισμική δραστηριότητα όλο το καλοκαίρι με μικρούς όμως σεισμούς. Αυτός ήταν ένας μεγάλος σεισμός», τόνισε από την πλευρά του ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο newsit.

«Είναι πολύ απίθανο τώρα να γίνει και άλλος ισχυρός σεισμός όμως είμαι σίγουρος με τα μέχρι τώρα στοιχεία μιλάμε για έναν δύσκολο σεισμό αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη οι μικροί σεισμοί είχαν προκαλέσει βλάβη στην περιοχή πόσο μάλλον αυτός που είναι ισχυρός».

Είναι πολύ σοβαρός ο σεισμός και δεν ξέρω τι επιπτώσεις θα έχουμε. Η προσοχή πρέπει να δοθεί στο τι έχει γίνει στην περιοχή και στα χωριά της περιοχής. Θέλει προσοχή στα κτίρια να μην κατοικηθούν προτού ελεγχθούν και κλείσει η όλη η ιστορία. Τέτοιοι σεισμοί συνήθως έχουν μεγάλες επιπτώσεις. Τέτοιου μεγέθους σεισμός είναι απίθανο να γίνει αλλά μετασεισμούς πολλούς θα έχουμε τις επόμενες ώρες για αυτό πρέπει ο κόσμος να μην μείνει μέσα στα σπίτια» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Να μείνουν όλοι έξω»

«Τα πράγματα βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας νωρίς το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1 κληθείς να σχολιάσει το μέγεθος της δόνησης και συμπλήρωσε πως «έχουμε να κάνουμε με κάτι παράλογο, έχουμε μεγαλύτερο σεισμό από ό,τι περιμέναμε».

Συμβούλεψε τους πολίτες να «παραμείνουν έξω, κυρίως από τα παλιά σπίτια. Τα σχολεία να διακόψουν τα μαθήματά τους, τουλάχιστον για σήμερα».

Έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη σεισμική δόνηση» και είπε πως «τα ξενοδοχεία έκαναν τις διαδικασίες εκκένωσης», εκτιμώντας ότι «όλα θα πάνε καλά».

Keywords
Τυχαία Θέματα