Σειρά συναντήσεων αρχηγού ΓΕΕΘΑ στα εγκαίνια της έκθεσης DEFEA 2021

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021, ημέρα έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας & Ασφάλειας Defence Exhibition Athens (DEFEA), συμμετείχε σε σειρά συναντήσεων και δραστηριοτήτων. Η DEFEA διεξάγεται στο Metropolitan Expo από τις

13 έως τις 15 Ιουλίου 2021, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Πραγματοποίησε συνάντηση με τον Σλοβάκο ομόλογό του κ. Marian Majer, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα ενίσχυσης της διακρατικής συνεργασίας στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και της εκπαίδευσης στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής της NATO Support and Procurement Agency (NSPA) κ. Patrick Fesquet. Κατά την τελευταία επίσκεψή του στην έδρα της NSPA, τέθηκαν οι βάσεις δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας, ώστε να ενισχυθεί η εκπαίδευση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και να διερευνηθεί το εύρος των δυνατοτήτων για συμπράξεις στην κατεύθυνση της ανάπτυξης αμοιβαίων ευκαιριών. Με την ανακοίνωση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του νέου εξοπλιστικού προγράμματος για την επόμενη πενταετία, διαφαίνεται η δυνατότητα ενδυνάμωσης της συνεργασίας με την NSPA, ενώ παράλληλα, οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να διευρύνουν τον κύκλο εργασιών και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας περιηγήθηκε στα περίπτερα και τους χώρους της Έκθεσης, όπου ενημερώθηκε για τις παρεχόμενες δυνατότητες και συνομίλησε με επισκέπτες και στελέχη των εταιρειών.

Τέλος, κήρυξε την έναρξη του “Workshop with Industry: Opportunities offered by EU Defence capability development tools”, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ, της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας & Διαστήματος (DEFIS), καθώς και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΚΕΠΥ) κ. Αναστάσιος Ροζολής.

Ακολουθεί η ελληνική απόδοση της εναρκτήριας ομιλίας του κατά τη διάρκεια του workshop:

«Σας καλωσορίζω στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας & Ασφάλειας, στην Αθήνα. Συναντηθήκαμε σήμερα σε αυτήν την ιδιαίτερη εκδήλωση, που διοργανώνεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ), αφιερωμένη στην αμυντική βιομηχανία και στις ευκαιρίες που προσφέρουν τα εργαλεία ανάπτυξης ικανοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την άμυνα.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια σημαντική γεωπολιτική περιοχή στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ, κοντά σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από μεγάλη αστάθεια. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζει απειλές κατά της εθνικής της ασφάλειας, που εκφράζονται ως πρόκληση κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Αυτές οι συνθήκες απαιτούν ένα υψηλό επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, με συνεχή διαθεσιμότητα οπλικών συστημάτων.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καταβάλλει κάθε προληπτική προσπάθεια για τη δημιουργία και τη διατήρηση μιας ισχυρής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με αποτέλεσμα τα μέτρα για έρευνα και ανάπτυξη στους τομείς ασφάλειας. Οι τρόποι συνεργασίας του Υπουργείου και της Αμυντικής Βιομηχανίας για την ανάπτυξη κοινών λύσεων, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την επιτάχυνση της κοινής μας προόδου είναι η εγγύηση για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αντιμέτωποι με μια αυτονόητη ανάγκη προσαρμογής και καθοδήγησης αλλαγών, αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας ως καθοριστικής σημασίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, στόχος είναι να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας και να ενισχύσουμε τη συνεργασία.

Το όραμά μας για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία είναι τριμερές: Πρώτα από όλα, επιχειρησιακό. Πρέπει να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Δεύτερον, απαιτείται να είναι προσανατολισμένο στις επιχειρήσεις. Η αμυντική μας βιομηχανία πρέπει να είναι ανταγωνιστική, στοχεύοντας σε εξαγωγές, ώστε να συμβάλλει στη συνολική ανάπτυξη της χώρας. Τέλος, θεωρούμε την εγχώρια αμυντική βιομηχανία ως γεωπολιτικό κεφάλαιο. Η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των προσεκτικά επιλεγμένων συμμάχων μας αποτελεί προτεραιότητά μας, που ενεργοποιεί τόσο την εγχώρια αμυντική βιομηχανία όσο και το γεωπολιτικό πλεονέκτημα της Πατρίδας μας.

Παγκοσμίως, επικρατεί η τάση των αυξημένων αμυντικών προϋπολογισμών και η επανεστίαση στην προώθηση προγραμμάτων ανάπτυξης ικανοτήτων συνεργασίας. Παρόλο που οι συνέπειες της πανδημίας ενδέχεται να επηρεάσουν αυτήν την τάση, υπάρχουν πολλά βασικά σημεία που υπογραμμίζουν την ανάγκη δημιουργίας ευνοϊκών συνθηκών για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Τεχνολογικής και Βιομηχανικής Βάσης (European Defence Technological and Industrial Base – EDTIB). Η συνεργασία και ο συντονισμός εντός της ΕΕ δημιουργεί πλεονέκτημα για όλα τα μέλη.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF) είναι μία από τις πρωτοβουλίες στον ευρωπαϊκό αμυντικό χώρο. Μαζί με την CARD (Coordinated Annual Review on Defense) και την PESCO (Permanent Structure Operation) έχουν ανοίξει νέες ευκαιρίες για τη βιομηχανία. Είναι αλήθεια ότι, σε μια εποχή αναβίωσης του ανταγωνισμού των Μεγάλων Δυνάμεων, αμφισβητείται το τεχνολογικό πλεονέκτημα κάθε Έθνους, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργηθεί μια ευκαιρία. Είναι η ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να προχωρήσουμε στο επόμενο επίπεδο, προς όφελος τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της αμυντικής βιομηχανίας.

Με γνώμονα τις απαιτήσεις και τον ανταγωνισμό, η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία αναπτύσσει και εφαρμόζει νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες τελευταίας τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, οι ανταγωνιστικές τιμές αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Γνωρίζουμε ότι, με την παραγωγή του συνηθισμένου έργου, δεν θα διατηρηθεί το τεχνολογικό πλεονέκτημα. Στην πραγματικότητα θα χαθεί η μάχη. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας μας για να αποκτήσουμε ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα. Ας επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τη σκληρή δουλειά της τοποθέτησης νέων δυνατοτήτων, σε επαρκή κλίμακα, για τους πολεμιστές μας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι προσπάθειες του ΕΟΑ στοχεύουν στη συνεργασία με τη βιομηχανία, βάσει ενός σαφώς καθορισμένου συνόλου προτεραιοποιημένων δράσεων, επικεντρωμένων στη διαδικασία ανάπτυξης ικανοτήτων, στην προτεραιότητα Έρευνας & Τεχνολογίας και στην Καινοτομία, με σκοπό την καθολική υποστήριξη στη βιομηχανία.

Ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο είναι η υποστήριξη του ΕΟΑ σε χορηγίες και κοινοπραξίες που σχετίζονται με πιθανά έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας στο πλαίσιο του EDIDP / EDF Marketplace. Θα ήθελα – μεταξύ άλλων – να επισημάνω δύο πτυχές αυτών των προσπαθειών. Τη σημασία που δίνεται στην καινοτομία και την ευρύτητα που πρέπει να τις χαρακτηρίζει.

Από το 2018, ο ΕΟΑ διοργανώνει το «Βραβείο Καινοτομίας για την Άμυνα», το οποίο έχει ως κύριο στόχο να τονώσει την αμυντική καινοτομία στην Ευρώπη και να δώσει στους μη παραδοσιακούς ενδιαφερόμενους την ευκαιρία να επιδείξουν την τεχνογνωσία τους σε τομείς σχετικούς με την άμυνα.

Στην Ελλάδα, έχουμε επίσης την ίδια προσέγγιση. Έτσι, ξεκινήσαμε πρόσφατα την 1η Πρόκληση Καινοτομίας Άμυνας, αναζητώντας λύσεις στο τομέα Επίγνωσης της Κατάστασης (Situational Awareness), με στόχο την καλλιέργεια του καινοτόμου πνεύματος στο προσωπικό μας, στην ακαδημαϊκή και ερευνητική μας κοινότητα, και φυσικά στον κλάδο μας.

Όσον αφορά στην πληρότητα του θέματος, θα θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία όχι μόνο του ανοίγματος των αλυσίδων εφοδιασμού αλλά και της μεταφοράς τεχνογνωσίας. Για εμάς, η ολοκληρωμένη αμυντική βιομηχανία είναι ένας ευνοϊκός στόχος. Για αυτόν τον λόγο επιδιώκουμε να προσαρμοστούμε με τους τρόπους που πρέπει να αλλάξουν, διατηρώντας και ανανεώνοντας τις μοναδικές και πολύτιμες πτυχές που έχουν βοηθήσει την αμυντική μας βιομηχανία να υπερτερεί.

Συμμετέχουμε και υποστηρίζουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προώθηση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας και πιστεύουμε ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο. Δεν έχουμε ακόμη όλες τις απαντήσεις, πιστεύουμε ωστόσο ότι μια ενοποιημένη στρατηγική, με πλήρως δεσμευμένους θεσμικούς φορείς, μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία.

Πριν κλείσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Jiri Sedivy, Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΟΑ και τον κ. Alain Alexis, Σύμβουλο της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος DEFIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ήταν εδώ σήμερα, ώστε να μοιραστούν μαζί μας την πολύτιμη εμπειρία και γνώση τους στα θέματα αυτά».

Keywords
Τυχαία Θέματα