Σε επιφυλακή οι ιταλικές Αρχές λόγω του κινδύνου κατάρρευσης παγετώνα από το Mont Blanc

Λίγες ημέρες μετά την «κηδεία» του παγετώνα Πιτζόλ από Ελβετούς ακτιβιστές, ένας άλλος παγετώνας σε μια από τις υψηλότερες κορυφές του ορεινού όγκου των Άλπεων,  το γνωστό Mont Blanc (ή Λευκό Όρος) μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας, που κινδυνεύει με κατάρρευση, κρούει επιτακτικά τον κώδωνα του κινδύνου για όσα φέρνει η κλιματική αλλαγή και συνάμα προκαλεί συναγερμό στις Αρχές.

Ήδη δόθηκε από τις ιταλικές Αρχές το σήμα για κλείσιμο κάποιων δρόμων και ορεινών καταφυγίων,

ενώ με την αφορμή ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απηύθυνε σήμερα Τετάρτη έκκληση για δράση με στόχο την αντιμετώπιση της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του BBC υπάρχει κίνδυνος περί τα 250.000 κυβικά μέτρα πάγου να αποσπαστούν από τον παγετώνα Πλανπινσιέ στην κορυφή Grandes Jorasses, η οποία είναι από τις υψηλότερες στο Mont Blanc, που βρίσκεται στα όρια μεταξύ του Haute Savoie στη Γαλλία και της κοιλάδας της Aosta στην Ιταλία και προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Την Τρίτη ο δήμαρχος του Κουρμαγιέρ, Στέφανο Μισερότσι, έδωσε εντολή για το κλείσιμο των δρόμων στο Βαλ Φερέτ, στην ιταλική πλευρά του βουνού, αφού ειδικοί που παρακολουθούν το λιώσιμο του παγετώνα προειδοποίησαν ότι ένα τμήμα του καταρρέει με αξιοσημείωτες ταχύτητες 50-60 εκατοστών την ημέρα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει απειλή για κατοικημένες περιοχές ή τουριστικές εγκαταστάσεις, αλλά ορεινά καταφύγια στην περιοχή Ροσφόρ εκκενώθηκαν προληπτικα, δεδομένου ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί με ακρίβεια πότε και πως θα μπορούσε να καταρρεύσει η μάζα του πάγου.

«Αυτά τα φαινόμενα για άλλη μια φορά δείχνουν πως το βουνό αλλάζει πρόσωπο λόγω κλιματικών παραγόντων και  είναι ιδιαίτερα ευάλωτο» δήλωσε ο κ. Μισερότσι μιλώντας σε ιταλικά ΜΜΕ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κοντε, μιλώντας σήμερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επεσήμανε πως «η είδηση ότι ένας παγετώνας στο Λευκό Όρος κινδυνεύει να καταρρεύσει είναι μια προειδοποίηση που δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους, πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει και να μας κάνει να κινητοποιηθούμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα