Σαρώνει η «Χιόνη»: Δριμύ ψύχος, χιόνια και θερμοκρασίες υπό το μηδέν

Θυελλώδεις άνεμοι πνέουν ήδη στην Ελλάδα από το πρωί της Τετάρτης, ενώ σημαντική πτώση έχει παρουσιάσει η θερμοκρασία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από το μηδέν. Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες (πλην των χιονοδρομικών κέντρων) που έχουν καταγραφεί σήμερα από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών

σταθμών του ΕΑΑ/meteo.gr, είναι στον Άγιο Παύλο Ημαθίας (-5,8 βαθμοί Κελσίου), στη Βλάστη Κοζάνης (-5,6), στην Κλεισούρα Καστοριάς (-4,9), στο Περτούλι Τρικάλων (-4,4) και στην Πάρνηθα (-4,3 σε υψόμετρο 1.230 μέτρων).

Οι ισχυρότερες ριπές ανέμου έχουν καταγραφεί στην Παξιμάδα Καρύστου (103 χιλιόμετρα την ώρα), στην Πορταριά Μαγνησίας (95 χλμ/ώρα), στην Πεντέλη (92), στα 'Ανω Λιόσια (92) και στο Βόλο (82).

Κατά το υπόλοιπο της Τετάρτης η «Χιόνη» αναμένεται να «δώσει» βροχοπτώσεις κυρίως στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο και στο Αιγαίο, ενώ σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στο Αιγαίο και σε παράκτιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Στην Αττική αναμένονται βροχές κατά περιόδους, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά του νομού. Σχετικά ισχυρά αναμένεται να είναι τα φαινόμενα από το απόγευμα στην Ανατολική Στερεά, στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις και στο Αιγαίο θα φτάνουν τα εννέα με δέκα μποφόρ, εξαιτίας των οποίων υπάρχει σοβαρός κίνδυνος φθορών ή ζημιών στις δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές στην Εύβοια, στην Ανατολική Αττική, και στα νησιά του Αιγαίου.

Παρόμοια θα είναι η εικόνα του καιρού έως και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, όμως, στη συνέχεια τα φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά στο Νότιο Αιγαίο και θα εξασθενήσουν. Αλλά οι βόρειοι και βορειοανατολικοί άνεμοι θα συνεχίσουν θα πνέουν στο Αιγαίο και θα φτάνουν τα εννέα με δέκα μποφόρ.

Προβλήματα λόγω των ανέμων και της χιονόπτωσης

Η «Χιόνη» δεν άργησε να δείξει τα δόντια της, αφού ήδη τα πρώτα προβλήματα έκαναν την εμφάνισή τους. Λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης οι δρόμοι άρχισαν να κλείνουν, ενώ απαραίτητη κρίνεται η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ταυτόχρονα, δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων, προκαλώντας νέα ταλαιπωρία για τους επιβάτες.

Κλειστοί δρόμοι

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

Δ.Α. ΡΟΔΟΠΗΣ

Στις ισόπεδες Ιρλανδικού τύπου διαβάσεις, Μεσοχωρίου, Αγ. Μαρίνας Ιμέρου, Μωσαϊκού.

Δ.Α. ΔΡΑΜΑΣ

Επ. Ο. Οχυρού -Περιθωρίου Δήμου Κ. Νευροκοπίου, λόγω συσσώρευσης υδάτων.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.Α. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Επ. Ο. Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 24ο έως 28ο χλμ. για όλα τα οχήματα, λόγω συσσώρευσης μεγάλων όγκων χιονιού σε τμήματα του οδοστρώματος.

Δ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 20ο έως 30ο χλμ. για όλα τα οχήματα, λόγω συσσώρευσης μεγάλων όγκων χιονιού σε τμήματα του οδοστρώματος.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δ.Α. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Επ. Ο. Χανίων – Κισσού Μαγνησίας, από διασταύρωση Χ/Κ «Αγριόλευκες Πηλίου», μέχρι τη διασταύρωση με την Επ.Ο. Βόλου – Ζαγοράς (Κάτω Κλάδος) - Κισσό Μαγνησίας.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ.Α.ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Π.Ε.Ο. Λιβαδειάς – Ορχομενού (γέφυρα Αγ. Ανδρέα), υπερχείλιση υδάτων ρέματος – ποταμού και κάλυψη του οδοστρώματος.

Επ. Ο. Ορχομενού – Προσήλιου, από 1ο έως 6ο χλμ, λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Δ.Α.ΦΩΚΙΔΑΣ

Ε.Ο. Θερμοπυλών-Άμφισσας στο 50,5ο χλμ, λόγω καθίζησης οδοστρώματος, διακοπή κυκλοφορίας στο ρεύμα πορείας προς Άμφισσα και εκ περιτροπής διεξαγωγή της από το ρεύμα προς Θερμοπύλες.

Θερμαινόμενοι χώροι για τους άστεγους στο Δήμο Αθηναίων

Δύο θερμαινόμενους χώρους διαθέτει ο δήμος Αθηναίων για προστασία των αστέγων από το ψύχος.

Ειδικότερα, ανοικτές θα παραμείνουν και κατά τη διάρκεια της νύκτας οι Λέσχες Φιλίας του Δήμου, Πανόρμου και Βαθέως, Στάση Μετρό «Αμπελόκηποι», καθώς και του Κολωνού , Αίμωνος 9 και 'Αστρους.

Παράλληλα, συνεργεία και η Κινητή Μονάδα Φροντίδας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιούν επιτόπιες παρεμβάσεις (street work) σε σημεία που βρίσκονται άστεγοι συμπολίτες μας, μοιράζοντας ρόφημα, κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης.

Ο δήμος Αθηναίων καλεί τους πολίτες και αυτή τη φορά να απευθυνθούν στην 24ωρη γραμμή επικοινωνίας του δήμου Αθηναίων, 1595 για οποιαδήποτε πληροφορία ή έκτακτο περιστατικό, καθώς επίσης και στο τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) στο 210 5246515-6.

Keywords
Τυχαία Θέματα