Ρωσική πρεσβεία : Ανοικτή η Ρωσία στην πώληση όπλων στην Ελλάδα

Έντονη είναι η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την προμήθεια των S-400 από την Τουρκία, καθώς και την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ειδικότερα, ο αμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ, μιλώντας στο Euronews, εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνεχόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα

τουρκικά μαχητικά, σημειώνοντας: «δεν θέλουμε να δούμε δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε μία σύρραξη η οποία θα ήταν τρομακτική για το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα όμως δεν είναι αυτός που παραβιάζει τον εναέριο χώρο».

«Ανεξαρτήτως των ενεργειακών εξελίξεων, για μία πιθανή ανάφλεξη στο Αιγαίο, ως αποτέλεσμα της Τουρκικής προκλητικότητας και των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου» πρόσθεσε ο κ. Μενέντεζ.

Η απάντηση στον αμερικανό γερουσιαστή ήρθε από επίσημα ρωσικά χείλη, την ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, όπου μέσα από τον επίσημο λογαριασμό στο Twitter σημείωσε: «Ο πραγματικός στόχος των ΗΠΑ δεν είναι να μην αποκτήσει η Τουρκία σύγχρονα μέσα αεράμυνας, αλλά να τα πάρει η Άγκυρα από την Αμερική (Patriot, F-35). Όλα τα υπόλοιπα δεν είναι τίποτα παρά κινήσεις εντυπωσιασμού».

«Η Ρωσία, παρά τις παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, παραμένει ανοιχτή στη διεύρυνση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Η πώληση στην Τουρκία των S-400 δεν στρέφεται εναντίον τρίτων» πρόσθεσε η πρεσβεία, συμπληρώνοντας πως «οι ρωσικές θέσεις για την περιοχή παραμένουν αμετάβλητες: υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και κατά των ενεργειών που προκαλούν ένταση. Τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας η Ρωσία, σε αντίθεση με κάποιες άλλες χώρες, θεωρεί θεμελιώδους σημασίας για επίλυση κάθε είδους διαφοράς», καταλήγει η ρωσική πρεσβεία.

Η #Ρωσία, παρά τις παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, παραμένει ανοιχτή στη διεύρυνση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας με την #Ελλάδα.
Η πώληση στην Τουρκία των S-400 δεν στρέφεται εναντίον τρίτων.

— Rus Embassy, Greece (@RFEmbassyGr) April 25, 2019

Αγωνία στην Τουρκία για τα F-35

Οι δηλώσεις Μενέντεζ έγιναν δεκτές με μεγάλο προβληματισμό και από την τουρκική πλευρά, καθώς ο αμερικανός γερουσιαστής αναφέρθηκε και στο ζήτημα της πώλησης F-35 στη γειτονική χώρα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορούν να προμηθευτούν τους S-400 και να ελπίζουν και στα υπερσύγχρονα αμερικανικά αεροσκάφη.

«Εάν η απόκτηση πραγματοποιηθεί, πρώτον αυτό επιφέρει κυρώσεις σύμφωνα με τον νόμο, τον οποίο εγώ ο ίδιος εισηγήθηκα και δεύτερον η Τουρκία δεν θα έχει ποτέ ένα F-35 δίπλα σε σύστημα S-400. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και δεν συνάδει με το Εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Είναι μη αποδεκτό για τους συμμάχους μας και δεν είναι συμβατό με τον ΝΑΤΟ και τους συμμάχους μας, οι οποίοι έχουν αγοράσει τα F-35. Μία τέτοια κίνηση μας απομακρύνει από τη συναίνεση που επικρατεί στο ΝΑΤΟ. Οπότε ναι, κανένα F-35 δεν θα πωληθεί στην Τουρκία, εάν παραλάβει τα S-400» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπομπ Μενέντεζ.

Από πλευράς Τουρκίας, ακολούθησε ευρεία σύσκεψη των επιτελών των υπουργείων Εξωτερικών κι Άμυνας υπό την παρουσία των Μεβλούτ Τσαβούσγλου και Χουλόύσι Ακάρ, οι οποίοι είχαν και κατ’ ιδίαν συνάντηση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, στη σύσκεψη τονίστηκε η αποφασιστικότητα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα